Stowarzyszenie Polskich Barmanów otrzymało zaproszenie do udziału w Międzynarodowych Zawodach Barmańskich z Calvadosem w roli głównej. Impreza, która odbyła się 4.04.2011 r. w Deauville w Normandii ma już 15-letnią historię i zgromadziła przedstawicieli następujących krajów Europy: Belgia, Estonia, Finlandia, Francja, Holandia, Luksemburg, Niemcy, Szwajcaria, Szwecja, Wielka Brytania, Włochy i pierwszy raz w tym roku Polska.
Międzynarodowe konkursy rozgrywane były w trzech kategoriach: młodzi barmani – uczniowie szkół gastronomicznych, profesjonalni barmani oraz dziennikarze. W każdej konkurencji braliśmy udział.
Nasz kraj reprezentowali:
– w kategorii „uczniowie” – Mateusz Ociński z drinkiem Le Merteau de Thor
– w kategorii „ profesjonalni barmani” Wojciech Urbański z drinkiem Violet Hill (fiołkowe wzgórze)
– w kategorii „dziennikarze” Maria Burska – redaktor naczelna „Przeglądu Gastronomicznego” z drinkiem Apple Dream.
Międzynarodowe jury za zamkniętymi drzwiami oceniało smak i wygląd drinków, a jury technicznie patrzyło na ręce każdemu z uczestników. Poziom konkursów był bardzo wysoki, ale też dopisało szczęście naszej reprezentacji. Byliśmy jedynym krajem, który zdobył nagrody w dwóch konkurencjach. Mateusz Ociński – I miejsce w kategorii „uczniowie” i Maria Burska – II miejsce w kategorii „dziennikarze”.
Poza konkursami międzynarodowymi odbyły się konkursy dla uczestników francuskich w dwóch kategoriach: uczniowie i profesjonaliści, a na zakończenie wszystkich rozgrywek odbył się konkurs producentów Calvadosów. Dwunastu producentów zaprezentowało swoje autorskie drinki.
I miejsce w tej konkurencji zajął Didier Bedu – dyrektor generalny Cateau du Breuill.
Cała impreza zorganizowana przez Stowarzyszenie Producentów Calvadosu w Normandii we współpracy ze Stowarzyszeniem Barmanów – Okręg Normandii – przygotowana była z wielkim rozmachem.