Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Joanna Ochniak członkiem Komitetu Kultury Kulinarnej i Dziedzictwa w Worldchefs

Joanna Ochniak, członkini Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni została powołana przez nowy Zarząd Worldchefs do Komitetu Kultury Kulinarnej i Dziedzictwa na najbliższe cztery lata. To dla mnie ogromny zaszczyt móc reprezentować Polskę na światowej scenie kulinarnej. Dziękuję za nominację i zaufanie Zarządowi Worldchefs oraz za poparcie mojej kandydatury – Prezesowi OSSKiC Jarosławowi Uścińskiemu. Obiecuję nie zawieść i aktywnie włączać się w działalność Komitetu, tak by rozsławiać polskie produkty, dania i tradycje kulinarne na świecie – mówi Joanna Ochniak.

Komitet Kultury Kulinarnej i Dziedzictwa Worldchefs ma na celu promowanie kuchni i tradycji kulinarnych poszczególnych narodów na całym świecie. Jego misją jest nie tylko dzielenie się wiedzą, ale również wspieranie inicjatyw, które podkreślają znaczenie lokalnych tradycji kulinarnych, w tym aktywna współpraca z UNESCO, badania nad regionalnymi tradycjami kulinarnymi, organizowanie wydarzeń i promowanie najlepszych festiwali kulinarnych – to tylko niektóre z wyzwań, które stawia przed sobą Komitet.

Podczas pierwszego spotkania z członkami Komitetu zarysowaliśmy naszą wspólną wizję i zaplanowaliśmy kolejne kroki. To dopiero początek, a przede mną dużo fascynującej pracy, Zmotywowana, podejmuję to wyzwanie licząc na współpracę z kucharzami, producentami, organizatorami festiwali kulinarnych oraz instytucjami propagującymi polskiego tradycje kulinarne. Wiem, z jak ogromną pasją i zaangażowaniem tworzy się w Polsce lokalne produkty, dania oraz organizuje liczne festiwale kulinarne. Czas by świat o nich  usłyszał! Zapraszam do współpracy – dodaje Joanna Ochniak.

Worldchefs – to stowarzyszenie kucharzy zrzeszające 110 narodowych stowarzyszeń i ok. 10 milionów kucharzy z całego świata. Powstało w 1928 roku na Sorbonie w Paryżu, gdzie do dziś ma swoją główną siedzibę. Celem organizacji jest utrzymanie i poprawa standardów kulinarnych kuchni świata poprzez edukację, szkolenia i rozwój zawodowych członków i sympatyków Stowarzyszenia.

www.osskic.org.pl

www.worldchefs.org

Aktualności

Targi EXPO SWEET 2025

Zapraszamy do odwiedzenia stoiska naszej redakcji podczas największych targów branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET, które odbędą się w Warszawie w dniach 16-19 lutego. Czekamy

Przegląd Gastronomiczny 01/2025

Nowy numer „PG” 1/2025 Zmiany w prawie w 2025 roku – Adrianna Lotolc    2 Trendy w branży żywności i napojów    4 Lokalnie i tradycyjnie            6

Wielkopolski Kucharz Roku 2025

Przed nami 10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025. Odbędzie się on 17 czerwca br. w Villa Natura Dolsk k. Śremu.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content