Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kalifornijska jakość i lata doświadczenia

Carlo Rossi, największa marka wina w Polsce[1], zaskakuje nowościami produktowymi. Razem z mistrzem winiarstwa Darrenem Procsalem wprowadza na rynek linię Winemaker’s Selection. Ta wyjątkowa kolekcja win przenosi nas prosto do serca słonecznej Kalifornii, oferując dwa warianty ze starannie wyselekcjonowanych szczepów winogron.

Dwa oblicza kalifornijskiego smaku

Carlo Rossi Dark to czerwone wino półwytrawne o głębokim, intensywnym charakterze, które sprawdzi się do aromatycznych mięs i serów. W jego bukiecie wybijają się nuty jeżyn, czarnych porzeczek, wiśni i ciemnej czekolady, a na finiszu śliwka. Carlo Rossi Golden White to natomiast białe półwytrawne wino, o bogatej i łagodnej palecie smaków, które pasuje do białego mięsa i dań kuchni azjatyckiej. Jego paletę tworzą wyraźne nuty gruszki, jabłka i miodu, z delikatnym akcentem cytrusów.

Kalifornia w kieliszku i na talerzu

Kalifornijska kuchnia, podobnie jak wina z linii Winemaker’s Selection, to tygiel fascynujących smaków. Daleka od stereotypowych hamburgerów czy frytek, z którymi zazwyczaj kojarzy się amerykański stół, jest kolebką potraw takich jak Crab Louie, kultowy tost z awokado, grillowane karczochy z wołowiną czy zupa cioppino. To kuchnia innowacyjna, bazująca na świeżych składnikach i czerpiąca z różnorodnych wpływów kulturowych.

W podobny sposób powstają wina Winemaker’s Selection. Do ich produkcji wykorzystywane są takie odmiany winogron, które gwarantują złożoność i bogactwo smaku. Wśród nich znajdziemy Barberę, Ruby Cabernet, Merlot, Zinfandel i Pinot Noir w winach czerwonych oraz French Colombard, Chardonnay i Moscato w winach białych.  To winogrona z najlepszych winnic, które zlokalizowane są w stanie Kalifornia – jednym z najważniejszych miejsc dla światowego winiarstwa, w którym warunki klimatyczne pozwalają na uprawę najwyższej jakości owoców. Każdy etap produkcji realizowany jest z olbrzymią starannością i odbywa się pod okiem doświadczonych specjalistów – od zbioru, przez fermentację, aż po finalizowanie wina, aby zapewnić konsumentom wyborny smak.

Pod okiem mistrza

Za stworzenie linii Winemaker’s Selection odpowiada Darren Procsal, winemaker marki Carlo Rossi, współpracujący z nią od 2012 roku. Jego blisko 40-letnie doświadczenie i pasja do tworzenia wina, gwarantują doskonałą jakość każdej butelki. Darren nadzoruje proces selekcji, analizuje smak i aromaty, oraz balans między kwasowością a wytrawnością każdej partii wina.

Łatwo jest stworzyć wino warte 100 dolarów, ale znacznie trudniej zrobić wino w przystępnej cenie, które pokocha 100 milionów konsumentów na całym świecie – przekonuje Darren Procsal, winemaker Carlo Rossi. – Niezależnie od tego, czy produkujesz wino w 60-galonowej beczce, czy w tysiącach litrów, proces decyzyjny pozostaje taki sam. Nie robię dziś nic inaczej niż wtedy, gdy pracowałem w małej winnicy w Napa Valley – dodaje Darren Procsal.

Dla kogo Winemaker’s Selection?

Nowa linia Carlo Rossi skierowana do osób ceniących jakość, harmonię oraz bogactwo aromatów. Przyciągnie w szczególności bardziej doświadczonych miłośników wina, szukających produktu o wyższym standardzie, ale bez rezygnacji z przystępnej ceny.

Wprowadzenie win z linii Winemaker’s Selection do portfolio Carlo Rossi wspierane jest działaniami marketingowymi oraz PR. 

Carlo Rossi Dark dostępne jest w butelkach o pojemności 750 ml.


[1] CEDC za NielsenIQ, Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food), udziały % w sprzedaży wolumenowej,

udziały % w sprzedaży wartościowej, w okresie skumulowanym w5 2022 – w4 2023 i w5 2023 – w4 2024, w kategorii: TABLE AROMATISED & FRUIT WINE.

Aktualności

Targi EXPO SWEET 2025

Zapraszamy do odwiedzenia stoiska naszej redakcji podczas największych targów branży cukierniczej i lodziarskiej EXPO SWEET, które odbędą się w Warszawie w dniach 16-19 lutego. Czekamy

Przegląd Gastronomiczny 01/2025

Nowy numer „PG” 1/2025 Zmiany w prawie w 2025 roku – Adrianna Lotolc    2 Trendy w branży żywności i napojów    4 Lokalnie i tradycyjnie            6

Wielkopolski Kucharz Roku 2025

Przed nami 10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025. Odbędzie się on 17 czerwca br. w Villa Natura Dolsk k. Śremu.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content