Carlo Rossi, największa marka wina w Polsce[1], zaskakuje nowościami produktowymi. Razem z mistrzem winiarstwa Darrenem Procsalem wprowadza na rynek linię Winemaker’s Selection. Ta wyjątkowa kolekcja win przenosi nas prosto do serca słonecznej Kalifornii, oferując dwa warianty ze starannie wyselekcjonowanych szczepów winogron.
Dwa oblicza kalifornijskiego smaku
Carlo Rossi Dark to czerwone wino półwytrawne o głębokim, intensywnym charakterze, które sprawdzi się do aromatycznych mięs i serów. W jego bukiecie wybijają się nuty jeżyn, czarnych porzeczek, wiśni i ciemnej czekolady, a na finiszu śliwka. Carlo Rossi Golden White to natomiast białe półwytrawne wino, o bogatej i łagodnej palecie smaków, które pasuje do białego mięsa i dań kuchni azjatyckiej. Jego paletę tworzą wyraźne nuty gruszki, jabłka i miodu, z delikatnym akcentem cytrusów.
Kalifornia w kieliszku i na talerzu
Kalifornijska kuchnia, podobnie jak wina z linii Winemaker’s Selection, to tygiel fascynujących smaków. Daleka od stereotypowych hamburgerów czy frytek, z którymi zazwyczaj kojarzy się amerykański stół, jest kolebką potraw takich jak Crab Louie, kultowy tost z awokado, grillowane karczochy z wołowiną czy zupa cioppino. To kuchnia innowacyjna, bazująca na świeżych składnikach i czerpiąca z różnorodnych wpływów kulturowych.
W podobny sposób powstają wina Winemaker’s Selection. Do ich produkcji wykorzystywane są takie odmiany winogron, które gwarantują złożoność i bogactwo smaku. Wśród nich znajdziemy Barberę, Ruby Cabernet, Merlot, Zinfandel i Pinot Noir w winach czerwonych oraz French Colombard, Chardonnay i Moscato w winach białych. To winogrona z najlepszych winnic, które zlokalizowane są w stanie Kalifornia – jednym z najważniejszych miejsc dla światowego winiarstwa, w którym warunki klimatyczne pozwalają na uprawę najwyższej jakości owoców. Każdy etap produkcji realizowany jest z olbrzymią starannością i odbywa się pod okiem doświadczonych specjalistów – od zbioru, przez fermentację, aż po finalizowanie wina, aby zapewnić konsumentom wyborny smak.
Pod okiem mistrza
Za stworzenie linii Winemaker’s Selection odpowiada Darren Procsal, winemaker marki Carlo Rossi, współpracujący z nią od 2012 roku. Jego blisko 40-letnie doświadczenie i pasja do tworzenia wina, gwarantują doskonałą jakość każdej butelki. Darren nadzoruje proces selekcji, analizuje smak i aromaty, oraz balans między kwasowością a wytrawnością każdej partii wina.
– Łatwo jest stworzyć wino warte 100 dolarów, ale znacznie trudniej zrobić wino w przystępnej cenie, które pokocha 100 milionów konsumentów na całym świecie – przekonuje Darren Procsal, winemaker Carlo Rossi. – Niezależnie od tego, czy produkujesz wino w 60-galonowej beczce, czy w tysiącach litrów, proces decyzyjny pozostaje taki sam. Nie robię dziś nic inaczej niż wtedy, gdy pracowałem w małej winnicy w Napa Valley – dodaje Darren Procsal.
Dla kogo Winemaker’s Selection?
Nowa linia Carlo Rossi skierowana do osób ceniących jakość, harmonię oraz bogactwo aromatów. Przyciągnie w szczególności bardziej doświadczonych miłośników wina, szukających produktu o wyższym standardzie, ale bez rezygnacji z przystępnej ceny.
Wprowadzenie win z linii Winemaker’s Selection do portfolio Carlo Rossi wspierane jest działaniami marketingowymi oraz PR.
Carlo Rossi Dark dostępne jest w butelkach o pojemności 750 ml.
[1] CEDC za NielsenIQ, Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska (Food), udziały % w sprzedaży wolumenowej,
udziały % w sprzedaży wartościowej, w okresie skumulowanym w5 2022 – w4 2023 i w5 2023 – w4 2024, w kategorii: TABLE AROMATISED & FRUIT WINE.