Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kamil Wojtasiak prezesem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Kamil Wojtasiak jest nowym prezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich!
W czasie głosowania na walnym zgromadzeniu SSP pokonał o włos kontrkandydata na to stanowisko, Jerzego Kruka. Wiceprezydentami zostali Adam Tomczak i Paweł Zduniak.

Kamil na co dzień, od 13 lat, pracuje jako manager i sommelier w warszawskiej restauracji Butchery & Wine. Od lat działa w SSP, wygrał Mistrzostwa Polski Sommelierów w 2018 roku, a potem reprezentował Polskę w zawodach na poziomie europejskim i światowym.  W Stowarzyszeniu pełnił wcześniej funkcję szefa komisji konkursowej, a od ubiegłego roku przygotowywał do startu w Mistrzostwach Europy
i Afryki Tomasza Żaka, który zajął w zawodach wysokie 5. miejsce.

Nowy wiceprezydent, Adam Tomczak, to Mistrz Polski Sommelierów z 2021 roku. W SSP był m.in. przedstawicielem regionalnym w Wielkopolsce, pełnił funkcję szefa komisji egzaminacyjnej i współtworzył materiały edukacyjne. W nowej kadencji zamierza m.in. prowadzić komisję egzaminacyjną i angażować się w merytoryczne przygotowania do zawodów sommelierskich. Od lat pracuje w poznańskim wine barze Mielżyński Wine & Spirits. 

Drugi wiceprezydent, Paweł Zduniak, reprezentuje środowisko trójmiejskie, obecnie prowadzi własną firmę Mega Vino, importującą wina do sektora HoReCa, wcześniej pracował w Arco by Paco Perez i Treinta Y Tres jako Head Sommelier i General Manager. W nowym zarządzie ma odpowiadać za sprawy finansowe.

Członkami zarządu zostali:

Jan Bester – dotychczas członek komisji konkursowej, współorganizator 20 finałów Mistrzostw Polski, zawodowo związany z warszawską firmą Winkolekcja;

Grzegorz Jach – dotychczasowy wiceprezydent, twórca i dyrektor konkursu Wino na Medal;

Jerzy Kruk – dwukrotny Wicemistrz Polski Sommelierów, reprezentujący Polskę na Mistrzostwach Świata w 2007 roku, obecnie dyrektor ds. rynku HoReCa w M&P Pavlina;

Maciej Sokołowski – dwukrotny Wicemistrz Polski Sommelierów, potem wielokrotny członek komisji konkursowej i członek jury zawodów, prowadzi edukacyjny projekt Tasting Room, na który składają się miejsce popularnych warsztatów, specjalistyczny sklep i kanał na Youtube.

Sylwester Szymczak – wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski oraz sommelierskich zawodów Grand Prix,zawodowo współzałożyciel restauracji Kameralna we Wrocławiu.


W nowej komisji rewizyjnej znaleźli się:

Jarosław Baranowski – Mistrz Polski Młodych Sommelierów 2023, sommelier w topowej restauracji z własnym importem w Lublinie;

Aleksandra Jeż – profesjonalny sommelier SSP z 16-letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, pracowała w różnych miastach Polski, a od kilku lat związana jest z Wrocławiem;

Wojciech Starzycki – działający w Warszawie organizator szkoleń i eventów winiarskich, zwycięzca Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów 2021.

Wszyscy członkowie nowego zarządu deklarują chęć rozwoju Stowarzyszenia, kontynuowania głównych projektów oraz realizowania nowych pomysłów i przedsięwzięć. Akcentują wagę szkoleń zarówno wewnątrz organizacji, jak i rozpoczętej już wcześniej edukacji na temat zawodu sommeliera w szkołach gastronomicznych. Kadencja zarządu trwa 3 lata.  

Aktualności

40-lecie marki Dilmah

23 października w Warszawie pod hasłem „Dilmah – The Future of Tea” uroczyście celebrowano 40-lecie marki z udziałem CEO Dilhana C. Fernando oraz jego syna

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron