Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kamil Wojtasiak prezesem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich

Kamil Wojtasiak jest nowym prezydentem Stowarzyszenia Sommelierów Polskich!
W czasie głosowania na walnym zgromadzeniu SSP pokonał o włos kontrkandydata na to stanowisko, Jerzego Kruka. Wiceprezydentami zostali Adam Tomczak i Paweł Zduniak.

Kamil na co dzień, od 13 lat, pracuje jako manager i sommelier w warszawskiej restauracji Butchery & Wine. Od lat działa w SSP, wygrał Mistrzostwa Polski Sommelierów w 2018 roku, a potem reprezentował Polskę w zawodach na poziomie europejskim i światowym.  W Stowarzyszeniu pełnił wcześniej funkcję szefa komisji konkursowej, a od ubiegłego roku przygotowywał do startu w Mistrzostwach Europy
i Afryki Tomasza Żaka, który zajął w zawodach wysokie 5. miejsce.

Nowy wiceprezydent, Adam Tomczak, to Mistrz Polski Sommelierów z 2021 roku. W SSP był m.in. przedstawicielem regionalnym w Wielkopolsce, pełnił funkcję szefa komisji egzaminacyjnej i współtworzył materiały edukacyjne. W nowej kadencji zamierza m.in. prowadzić komisję egzaminacyjną i angażować się w merytoryczne przygotowania do zawodów sommelierskich. Od lat pracuje w poznańskim wine barze Mielżyński Wine & Spirits. 

Drugi wiceprezydent, Paweł Zduniak, reprezentuje środowisko trójmiejskie, obecnie prowadzi własną firmę Mega Vino, importującą wina do sektora HoReCa, wcześniej pracował w Arco by Paco Perez i Treinta Y Tres jako Head Sommelier i General Manager. W nowym zarządzie ma odpowiadać za sprawy finansowe.

Członkami zarządu zostali:

Jan Bester – dotychczas członek komisji konkursowej, współorganizator 20 finałów Mistrzostw Polski, zawodowo związany z warszawską firmą Winkolekcja;

Grzegorz Jach – dotychczasowy wiceprezydent, twórca i dyrektor konkursu Wino na Medal;

Jerzy Kruk – dwukrotny Wicemistrz Polski Sommelierów, reprezentujący Polskę na Mistrzostwach Świata w 2007 roku, obecnie dyrektor ds. rynku HoReCa w M&P Pavlina;

Maciej Sokołowski – dwukrotny Wicemistrz Polski Sommelierów, potem wielokrotny członek komisji konkursowej i członek jury zawodów, prowadzi edukacyjny projekt Tasting Room, na który składają się miejsce popularnych warsztatów, specjalistyczny sklep i kanał na Youtube.

Sylwester Szymczak – wielokrotny uczestnik Mistrzostw Polski oraz sommelierskich zawodów Grand Prix,zawodowo współzałożyciel restauracji Kameralna we Wrocławiu.


W nowej komisji rewizyjnej znaleźli się:

Jarosław Baranowski – Mistrz Polski Młodych Sommelierów 2023, sommelier w topowej restauracji z własnym importem w Lublinie;

Aleksandra Jeż – profesjonalny sommelier SSP z 16-letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, pracowała w różnych miastach Polski, a od kilku lat związana jest z Wrocławiem;

Wojciech Starzycki – działający w Warszawie organizator szkoleń i eventów winiarskich, zwycięzca Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów 2021.

Wszyscy członkowie nowego zarządu deklarują chęć rozwoju Stowarzyszenia, kontynuowania głównych projektów oraz realizowania nowych pomysłów i przedsięwzięć. Akcentują wagę szkoleń zarówno wewnątrz organizacji, jak i rozpoczętej już wcześniej edukacji na temat zawodu sommeliera w szkołach gastronomicznych. Kadencja zarządu trwa 3 lata.  

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron