Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 01/2025

Nowy numer „PG” 1/2025

Zmiany w prawie w 2025 roku – Adrianna Lotolc    2

Trendy w branży żywności i napojów    4

Lokalnie i tradycyjnie            6

BCU. Gastronomia przyszłości – tradycja i innowacja na talerzu     7
    Gastronomia: Co przyniósł 2024 rok i czego spodziewać się w 2025?    8

Jak połączyć ogień z wodą, czyli co czeka szefów kuchni w 2025 roku – Michał Wawro     10

Rola światła w sali konsumpcyjnej restauracji – jak odpowiednie oświetlenie wpływa na gości i sprzedaż – Agnieszka Wijas    11

Gwiazdka Michelin w Warszawie. Rozmowa z Bartoszem Szymczakiem, szefem kuchni Rozbrat 20     12

Winterhalter. Połysk ma znaczenie! Profesjonalne zmywarki do szkła dla gastronomii     17

Witryna internetowa hotelu jako jeden z kanałów sprzedaży – Arletta Kowalik   18

Made For Restaurant. Restauracja romantyczna, czy przejęta przez maszynę?   20

Targi HORECA i ENOEXPO 2024 – tu biznes nabrał smaku!      22

Sigep. Inspiracje dla gastronomii             24

Podroby i ich wykorzystanie do przygotowania potraw – Ewa Czarniecka-Skubina   28

Wino, orzechy i tajarin (korespondencja z Włoch) – Anna Wytrykus  32

Znamy laureatów XIII edycji konkursu dla szkół gastronomicznych     34

Wino i potrawy – Jacek Paprocki   35

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?     38

Aktualności

Nowoczesne oblicze niemieckiego winiarstwa

3 kwietnia 2025 roku w warszawskiej Reducie Banku Polskiego odbyła się kolejna edycja wydarzenia Riesling, Pinot & Co., organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina. Tegoroczne spotkanie

Rośnie rola własnych wypieków w gastronomii

Współczesna gastronomia przeżywa prawdziwy renesans świeżych, jeszcze ciepłych wypieków prosto z pieca, które stają się coraz ważniejszym elementem oferty restauracji, kawiarni czy nawet hoteli. Trend

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron