Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Konkurs „Arte Culinaria Italiana” najważniejsze włoskie kulinarne wydarzenie w Polsce !!!

Autorem i pomysłodawcą konkursu jest Giancarlo Russo – najbardziej znany włoski szef kuchni, restaurator i autorytet z zakresu kuchni włoskiej w Polsce. Oficjalny kucharz Episkopatu Polski przygotowujący dania m.in. dla Jana Pawła II i Benedykta XVI oraz delegacji z Watykanu podczas pielgrzymek do Polski.

Arte Culinaria Italiana jest imprezą cykliczną odbywającą się od 2001 roku w różnych hotelach i restauracjach w całej Polsce. Po 5-letniej przerwie, w 2016 roku konkurs wrócił w szeregi najważniejszych wydarzeń kulinarnych w kalendarzu imprez gastronomicznych. Konkurs ten służy promocji obiektów hotelarsko-gastronomicznych przede wszystkim związanych z kuchnią i kulturą włoską oraz prezentacji firm oferujących wysokiej jakości produkty.

Konkurs włoskiej sztuki kulinarnej to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych odbywających się w Polsce, a uczestnicy konkursu to kucharze z wielu najlepszych i uznanych restauracji i hoteli z całej Polski.

Patronat nad konkursem obejmowała Ambasada Włoska, Włoski Instytut Handlu Zagranicznego oraz władze miast, w których odbywało się coroczne wydarzenie. Podczas organizacji konkursów opiekę merytoryczną sprawowały: Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy ( Federazione Italiana Cuochi ), Greckie Stowarzyszenie Szefów Kuchni, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Fundacja Klubu Szefów Kuchni.

W jury zasiadali najznamienitsi szefowie kuchni z Polski i z zagranicy, znane osobistości ze świata polityki, biznesu i mediów.

Rzesza restauratorów, firm, mediów oraz sympatyków kuchni włoskiej miała możliwość poznać użycie i smak świeżych, białych i czarnych trufli czy też wykorzystanie prossecco w przygotowywaniu risotto.

Zdobytą wiedzę na temat produkcji najbardziej znanych i najwyższej klasy włoskich produktów typu Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, oliwy Monini, makaronów Barilla oraz walorów wielu innych włoskich towarów niedostępnych na tamten czas na rynku polskim.

Jako uatrakcyjnienie imprez odbywały się pokazy i degustacje produktów sponsorskich, recitale włoskich artystów oraz m.in. prezentacja Fiata 500. Organizowane przez 12 lat konkursy „Arte Culinaria Italiana” otrzymywały bardzo pochlebne opinie wśród mediów, wielokrotne publikacje telewizyjne

i wspaniałe rekomendacje pośród ogólnopolskiej oraz branżowej prasy, zarówno w Polsce jak i za granicą.

XIII edycja konkursu odbędzie się 10 marca 2018 roku w przepięknym hotelu Blue Diamond Hotel Active SPA **** w Trzebownisku koło Rzeszowa, który jest współorganizatorem konkursu, a którego szefowie kuchni zajęli III miejsce na podium w zeszłorocznej edycji konkursu. Podczas najbliższej edycji w konkursie dla profesjonalistów wystąpi 12 ekip kucharzy, które przygotują do oceny jury dwa dania konkursowe: pierwsze danie – makaron z obowiązkowym użyciem makaronu marki Barilla – Sponsora Strategicznego konkursu oraz drugie danie – danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbefu marki Sokołów.

Jako uatrakcyjnienie wydarzenia odbędzie się także konkurs dla Gwiazd – znanych postaci telewizyjnych, którzy przygotują do oceny jury VIP makaron bezglutenowy lub pełnoziarnisty marki Barilla oraz użyją do przygotowywanego dania mięso bawette od marki Sokołów.

Podczas XIII Arte Culinaria Italiana odbędzie się także rywalizacja konkursowa o udział w eliminacjach do prestiżowego, międzynarodowego konkursu kulinarnego Pasta World Championship, odbywającego się w Mediolanie. Profesjonalne Jury wybierze najlepsze danie makaronowe przygotowane podczas Arte Culinaria Italiana, którego twórca zostanie uhonorowany przez markę Barilla tytułem Master of Pasta. Tytuł Master of Pasta przyznany zostanie kapitanowi drużyny, która stworzy najlepsze danie makaronowe, niezależnie od miejsca zajętego w konkursie głównym.
Przypomnijmy, iż konkursy Pasta World Championship organizowane są przez Akademię Barilla już od 7 lat. Zeszłoroczna edycja była wyjątkowa, gdyż odbywała się w trakcie obchodów 140 rocznicy istnienia marki Barilla. Konkurs ten celebruje najważniejszy składnik włoskiej kuchni, którym jest pasta, a misją mistrzostw jest promowanie bogactwa kuchni włoskiej. W tym roku Polska po raz drugi ma zaszczyt wzięcia udziału w tym niezwykłym wydarzeniu.

Serdecznie zapraszamy do składania zgłoszeń do dnia 11 lutego 2018 roku.

Regulamin konkursu wraz z załącznikami dostępny jest u patronów internetowych konkursu: www.wszystkodlakucharzy.pl

  1. Regulamin dla Profesjonalistów
  2. Arkusz zgłoszeniowy- dane
  3. Akusz zgłoszeniowy – makaron
  4. Arkusz zgłoszeniowy – danie główne
  5. OświadczenieOświadczenie

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron