Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Konkurs „Wino na Medal” edycja 2023

Rusza piąta edycja konkursu „Wino na Medal”, organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Wyselekcjonowane wina, które mają szansę zdobyć medale w sommelierskim konkursie  można zgłaszać do 8 maja.

W konkursie mogą brać udział wina dostępne w gastronomii, a także produkty dystrybuowane
w sklepach.
Do udziału zaproszeni są importerzy, dystrybutorzy, producenci oraz sklepy,
które same selekcjonują i sprowadzają wina. Nagrodzone butelki mogą być przez cały rok oznakowane jedną z trzech naklejek odpowiednich do uzyskanego medalu: złotego, srebrnego lub brązowego i w ten sposób wyróżnić się na półce sklepowej lub w restauracyjnej karcie. Medale konkursowe dają importerom i dystrybutorom szansę na zwiększenie sprzedaży i są prestiżowym oznaczeniem jakości portfolio.

Podobnie, jak w poprzednich edycjach, nadesłane na konkurs butelki będą oceniane przez komisję konkursową złożoną z sommelierów i ekspertów winiarskich, która obradować będzie 19 maja. Jury ocenia produkty w skali 100-punktowej metodą tzw. degustacji w ciemno. Wyróżnienia będą przyznawane w trzech kategoriach:

  • wina spokojne: białe, różowe, czerwone
  • wina musujące: białe, różowe, czerwone
  • wina wzmacniane: białe, różowe, czerwone.

Produkty można zgłaszać do po linkiem: https://sommelierzy.pl/formularz-zgloszeniowy-wnm

Zwycięzców poznamy 21 maja, a lista wyróżnionych produktów zostanie opublikowana na stronie internetowej www.sommelierzy.pl oraz w kanałach social media. 

Stałym partnerem projektu jest XBS Prolog, który wspiera organizatorów w logistyce konkursu oraz zapewnia odpowiednie warunki do przechowywania wina.

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron