Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kucharz Doskonały

Stowarzyszenie Otwarte Drzwi, od 29 lat działające na rzecz osób narażonych na wykluczenie społeczne, już po raz 15. organizuje konkurs kulinarny „Kucharz Doskonały”. Wydarzenie odbędzie się we wtorek, 15 października 2024 r. o godz. 9:30 w Instytucie Kulinarnym Transgourmet.

Jest to konkurs wyjątkowy, pozwala bowiem podopiecznym stołecznych jednostek wsparcia – m.in. Środowiskowych Domów Samopomocy i Warsztatów Terapii Zajęciowej – zaprezentować swoje kulinarne talenty. Celem wydarzenia jest wyrównywanie szans i aktywne włączanie osób z niepełnosprawnością intelektualną do życia w społeczeństwie, poprzez pokazywanie ich atutów i realnych możliwości zawodowych oraz społecznych, przełamywanie barier i stereotypów w postrzeganiu tych osób, promocja ich zatrudnienia na otwartym rynku, a także integracja i wymiana doświadczeń pomiędzy specjalistami zajmującymi się rehabilitacją osób z niepełnosprawnością.

W tym roku na talerzach królować będzie kuchnia włoska, co dodatkowo uświetni wydarzenie.

Do Konkursu przystępuje 10 dwuosobowych drużyn z różnych warszawskich ośrodków wsparcia. Przez miesiąc każda drużyna pod okiem instruktora uczy się gotować dwóch dań finałowych: gnocchi z indykiem i fasolką szparagową oraz tiramisu.

Jury w skład, którego wchodzą m.in. wybitni kucharze z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, wyłoni twórców najlepszego dania.

Laureaci otrzymają nagrody główne, pozostali drobne upominki. Nagrody otrzymają również placówki oraz instruktorzy przygotowujący uczestników konkursu. W tym roku po raz pierwszy wręczona zostanie nagroda specjalna dla drużyny, która podczas zmagań kulinarnych optymalnie zastosuje zasady zero waste.

Również w tej edycji uczestnikom towarzyszą gwiazdy filmu, estrady, sportu i mediów, które pełnią rolę mentorów. Swój udział jako mentorzy potwierdzili już Klaudia Carlos, Jan Pirowski, Marta Wiśniewska, Michał Rudaś, Kinga Zawodnik, Klaudia Nieścior, Martin Fitch, Lidia Popiel i Ewa Zakrzewska.

Partnerem merytorycznym imprezy jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron