Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

KUCHNIA ŚLĄSKA I ŚLĄSKA CIESZYŃSKIEGO

„Warsztaty regionalne z Mistrzem”

oraz konkurs

KUCHNIA ŚLĄSKA I ŚLĄSKA CIESZYŃSKIEGO

W dniu 24 maja 2017 r. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie odbyły się „Warsztaty kulinarne z Mistrzem” oraz konkurs „Kuchnia Śląska i Śląska Cieszyńskiego”. Organizatorami byli: Zespół Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Cieszynie, Beskidzki Klub Kulinarny.

            Przedsięwzięcie skierowane było do  uczniów szkół gastronomicznych z powiatu cieszyńskiego. Głównym celem konkursu i warsztatów było propagowanie i pogłębianie wiedzy na temat zwyczajów oraz potraw z naszego regionu, doskonalenie umiejętności zawodowych oraz pobudzanie kreatywności uczniów.

Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej uczniowie m.in. rozwiązywali krzyżówkę oraz quiz. Zakres materiału obejmował znajomość potraw, zwyczajów, obrzędów, nazewnictwa maszyn, urządzeń i naczyń regionalnych Śląska i Śląska Cieszyńskiego. Przydatna okazała się także znajomość regionalnego stroju cieszyńskiego. W drugiej części – praktycznej, zadaniem drużyny było przygotowanie gałuszek ze śliwką z przygotowanych przez organizatorów produktów.

Po zsumowaniu wszystkich punktów wyłoniono zwycięzców:

I miejsce: Anna Brzoza, Klaudia Kowalczyk – ZSEG Cieszyn

II miejsce: Sandra Golasowska, Aleksandra Krogulewska – ZSEG Cieszyn

III miejsce: Agnieszka Greń, Barbara Kohut – Międzyświeć

Po części konkursowej odbyły się „Warsztaty regionalne z Mistrzem”.  Warsztaty poprowadził Wiesław Ambros – założyciel i Prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, dwukrotny Mistrz Polski w kuchni Śląskiej (2007 r. oraz 2008 r.). Dzięki jego osobie uczniowie mogli poznać kilka tajników i ciekawostek, które można nabyć tylko po latach praktyki. W trakcie szkolenia była również możliwość swobodnej wymiany zdań i zadawania pytań. Młodzież wraz z Mistrzem przygotowywała: Hekele, żur śląski, roladę śląską, młodą kapustę, roladę wieprzową w kapuście,  biołe i czorne kluski, roladę śląską.

Impreza została zorganizowana dzięki środkom finansowym pozyskanym na realizację zadania publicznego ze Starostwa Powiatowego w Cieszynie. Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali wspaniałe upominki, a laureaci nagrody rzeczowe.

 Zapraszamy za rok na kolejną edycję z cyklu „Warsztaty regionalne z Mistrzem”.

Warsztaty regionalne z Mistrzem

Aktualności

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+

Kwiaty na talerzach!

Tegoroczna, siódma już edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 16-17 lipca w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy. W tym roku wydarzenie odbędzie

IX Konkurs Polskich Win

Już po raz dziewiąty startuje Konkurs Polskich Win, organizowany przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” oraz Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Wydarzenie odbędzie się w dniach

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron