Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kulinarnie po złoto

5 października 2012 roku oczy całego świata będą zwrócone w stronę Erfurtu, gdzie będzie się odbywać Olimpiada Kulinarna. Polska po raz pierwszy wystartuje w kategorii Senior.

W tym roku aż 42 reprezentacje będą walczyły o złoty medal. Polskę reprezentuje drużyna w składzie: Grzegorz Cielecki (kapitan), Rafał Targosz, Tomasz Purol, Bartosz Budzyński, Krystian Skwierz oraz Tomasz Deker. Członkowie Reprezentacji są zrzeszeni w trzech największych polskich organizacjach szefów kuchni. Kulinarna Kadra to znakomita mieszanka doświadczenia, pasji i wysokich umiejętności.

Jeden za wszystkich…

Olimpiada Kulinarna to przede wszystkim praca w zespole. Zgrane działanie Kadry opiera się na określonych zadaniach, wyznaczonych każdemu kucharzowi. „Każdy z nas wie dokładnie, za co odpowiada. Jeden zajmuje się sprawami technicznymi, drugi cukiernictwem, itd. Podział pracy w zespole to ważny element drogi do sukcesu.”- mówi Grzegorz Cielecki, kapitan Drużyny. W zespole bardzo ważna jest umiejętność zapanowania nad 6 silnymi, męskimi charakterami. Ta rola przypadła Rafałowi Targoszowi -„Jestem łącznikiem między wszystkimi członkami drużyny. Jestem najstarszy w tym teamie i również muszę okiełznać te temperamenty.” Każdy z członków Drużyny wnosi coś od siebie. Jednak zawsze ostateczne słowo należy do Kapitana.

Ćwiczenie czyni mistrza, czyli o treningach słów kilka

5-dniowa Olimpiada jest poprzedzona miesiącami przygotowań i ćwiczeń. Im bliżej Olimpiady, tym więcej treningów, które odbywają się minimum 2-3 dni w tygodniu. Kadrowicze muszą pogodzić treningi z zawodowymi zobowiązaniami, co nie jest łatwym zadaniem. W Erfurcie Kadra zmierzy się z dużym wyzwaniem – aż 4 kategoriami dań: zakąskami, menu wegetariańskim, dziełem cukierniczym oraz zestawem obiadowym. Dlatego też treningi muszą być bardzo zróżnicowane.


Patronat Honorowy nad Kulinarną Kadrą Narodową objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Sponsorem Generalnym Drużyny jest Havelland Express. W gronie Sponsorów znalazła się firma Bonduelle oraz Kitle.pl. Gerlach to Partner Kulinarnej Kadry Narodowej. W gronie Patronów Medialnych znaleźli się: Przegląd Gastronomiczny, Papaja.pl, Kuchnia +, Kuchnia – Magazyn Dla Smakoszy, Men’s Health, NewsGastro, FoodService, TVP Poznań. Marketingiem i komunikacją zajęła się Agencja RiverWood.
Sponsorem Generalnym Drużyny jest Havelland Express.
Zdjcie_Kulinarna_Kadra_Narodowa__Sponsorzy

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron