Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego

10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbędzie się 1. Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu jest przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa wieprzowego i wołowego.

O Puchar będzie walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski. Zadaniem uczestników będzie przygotowanie dnia głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych.

Organizatorem konkursu jest Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce, a „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH DRUŻYN:

1/ Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie, Technikum w Murowanej Goślinie

Uczestnicy: Patryk Jankowski, Maja Siebert

Opiekun: Alicja Jaworska-Piasecka

Danie konkursowe: Ballotine, szynka wędzona, palone siano, pyry z gzikiem/ krokiet, shimeji, demi glace z borówką brusznicą

2/ Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie

Uczestnicy: Julia Wałdoch, Zuzanna Gostkowska

Opiekun: Tomasz Grzegorzewski

Danie konkursowe: Schab z kością w posypce pietruszkowej/ stek z polędwicy wołowej/ postument marchewkowy/ beza z ziemniaka truflowego/ burak glazurowany/ brokuł/ marchewka/ sos z czerwonego wina

3/ Zespół Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie

Uczestnicy: Amelia Hrycaj, Wiktoria Wilga

Opiekun: Anna Przeździak

Danie konkursowe: Cielę na kapuścianym gniazdku z boczkiem, lubelską lemieszką skąpaną w trufli podane z sosem z szalotek, cydru lubelskiego i miodu

4/ Zespół Szkół nr 4 w Suwałkach

Uczestnicy: Joanna Nalbach, Marcelina Lelo

Opiekun: Lucyna Poczobut

Danie konkursowe: Polędwica wołowa/ babka ziemniaczana z wędzoną słoniną/ ser z Filipowa/ espuma z topinamburu

5/ Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Uczestnicy: Julia Gilner, Oliwia Lenczewska

Opiekun: Karolina Malaga

Danie konkursowe: Polędwiczka wieprzowa faszerowana wołowiną/ gumiklyjzy/ sos piwno-miodowy/ purée z dyni/ oliwa pietruszkowa

6/ Zespół Szkół Gospodarczych w Rzeszowie

Uczestnicy: Patrycja Szczepaniak, Julia Nabożny

Opiekun: Beata Łuka

Danie konkursowe: Roladka wieprzowa z musem drobiowym/ polędwica wołowa/ ziemniak z palonym masłem/ puree kalafiorowe/ stek z kalafiora/ demi glace/ karmelizowana marchewka/ oliwa pietruszkowa

7/ Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

Uczestnicy: Piotr Marcinkowski, Kamil Sobolewski

Opiekun: Joanna Dubert

Danie konkursowe: Stek z polędwicy wołowej/ mus z boczku wieprzowego/ sos z czerwonego wina/ crème fraîche/ sweet mayo/ pomme soufflées/ żelka z buraka/ / purée z pieczonego ziemniaka

8/ Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej

Uczestnicy: Paulina Pawlik, Kornelia Szczypka

Opiekun: Sławomir Dudys

Danie konkursowe: Polędwiczka wieprzowa/ polędwica wołowa/ bryndza/ jeżyny/ seler korzeń/ chips buraczany/ grzyby shimeji

9/ Zespół Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie

Uczestnicy: Mikołaj Grzegórzko, Oliwier Olszówka

Opiekun: Katarzyna Beier

Danie konkursowe: Pieczeń z polędwiczki wieprzowej otulona pâté z wołowiny i grzybów podana z gratin ziemniaczanym, pieczonymi brukselkami, coulis z buraka i malin oraz demi-glace na kościach wołowych z winem

10/ Zespół Szkół Zawodowych nr 2 im. Dr Antoniego Toczewskiego w Kutnie

Uczestnicy: Ewelina Gontarek, Marcel Kanas

Opiekun: Emilia Durka

Danie konkursowe: Polędwica wellington podana na piedestale sosu wołowo-wieprzowego z purée z groszku, kawiorem buraczanym i chipsem bekonowym.

Konkurs finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Wołowego

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron