Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Cykl „Ciao Italia” zakończony

Cykl edukacyjny „Ciao Italia” skierowany do przedstawicieli branży HoReCa dobiegł końca. Warsztaty dotyczyły kuchni włoskiej i odbyły się w Poznaniu, Trójmieście, Katowicach i Lublinie. Wprowadzenie poprowadziła Agnieszka Kuś – przewodniczka kulinarna, a za przygotowanie dań odpowiadali Giancarlo Russo – jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce oraz Szefowie Kuchni MAKRO Polska.

„Ciao Italia” to cykl czterech bezpłatnych spotkań kulinarnych skierowanych do przedstawicieli branży HoReCa. Warsztaty odbyły się w różnych regionach Polski i cieszyły się dużym zainteresowaniem. Wzięło w nich udział blisko 300 osób. Spotkania trwały około 4,5 godziny i były okazją do pogłębienia wiedzy na temat kulinariów południowych sąsiadów.

Agnieszka Kuś – przewodniczka kulinarna – przeprowadziła uczestników przez tajemnice kuchni włoskiej. Opowiedziała o kulinarnych tradycjach północy, centrum i południa Włoch. Z kolei Giancarlo Russo – jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce – przekazywał merytoryczne wskazówki na temat przyrządzania dań.

Potrawy w ramach 5 przystanków kulinarnych przygotowywali Szefowie Kuchni MAKRO Polska – Cezary Powała, Rafał Zaręba, Dariusz Nikodemski i Michał Węcławek. Podczas warsztatów uczestnicy mogli spróbować vitello tonnato – piemonckie danie z cielęciny z sosem z tuńczyka, grillowaną ośmiornicę z marynowanymi warzywami, saltimboccę z truflowymi ziemniakami puree – zwinięte w rulon delikatne eskalopki cielęce owinięte plastrem szynki prosciutto crudo, tortę alla ricottę z musem owocowym – sernik z ricotty czy formagii. Nie mogło również zabraknąć risotta z salsiccią, z którego słynie północny rejon Włoch. Goście mieli również okazję wziąć udział w pairingu win.

Jak podkreślają uczestnicy, były to bardzo ciekawe spotkania utrzymane w luźnej, komfortowej atmosferze. Dodają również, że mogli lepiej poznać ofertę marki własnej MAKRO Polska.

Cykl warsztatów kulinarnych Ciao Italia był bardzo udany – mówi Paweł Koperek, Menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska. – Cieszymy się, że w ramach cyklu Ciao Italia wraz z Szefem Giancarlo Russo oraz Szefami Kuchni MAKRO Polska udało nam się przybliżyć istotę prawdziwej kuchni włoskiej, która w dużej mierze bazuje na dzieleniu się emocjami i spędzaniu wspólnie czasu. Przy okazji nasi klienci mogli spróbować produktów marki własnej MAKRO i docenić ich jakość w klasycznych daniach włoskich.

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron