Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Cykl „Ciao Italia” zakończony

Cykl edukacyjny „Ciao Italia” skierowany do przedstawicieli branży HoReCa dobiegł końca. Warsztaty dotyczyły kuchni włoskiej i odbyły się w Poznaniu, Trójmieście, Katowicach i Lublinie. Wprowadzenie poprowadziła Agnieszka Kuś – przewodniczka kulinarna, a za przygotowanie dań odpowiadali Giancarlo Russo – jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce oraz Szefowie Kuchni MAKRO Polska.

„Ciao Italia” to cykl czterech bezpłatnych spotkań kulinarnych skierowanych do przedstawicieli branży HoReCa. Warsztaty odbyły się w różnych regionach Polski i cieszyły się dużym zainteresowaniem. Wzięło w nich udział blisko 300 osób. Spotkania trwały około 4,5 godziny i były okazją do pogłębienia wiedzy na temat kulinariów południowych sąsiadów.

Agnieszka Kuś – przewodniczka kulinarna – przeprowadziła uczestników przez tajemnice kuchni włoskiej. Opowiedziała o kulinarnych tradycjach północy, centrum i południa Włoch. Z kolei Giancarlo Russo – jeden z najbardziej znanych kucharzy w Polsce – przekazywał merytoryczne wskazówki na temat przyrządzania dań.

Potrawy w ramach 5 przystanków kulinarnych przygotowywali Szefowie Kuchni MAKRO Polska – Cezary Powała, Rafał Zaręba, Dariusz Nikodemski i Michał Węcławek. Podczas warsztatów uczestnicy mogli spróbować vitello tonnato – piemonckie danie z cielęciny z sosem z tuńczyka, grillowaną ośmiornicę z marynowanymi warzywami, saltimboccę z truflowymi ziemniakami puree – zwinięte w rulon delikatne eskalopki cielęce owinięte plastrem szynki prosciutto crudo, tortę alla ricottę z musem owocowym – sernik z ricotty czy formagii. Nie mogło również zabraknąć risotta z salsiccią, z którego słynie północny rejon Włoch. Goście mieli również okazję wziąć udział w pairingu win.

Jak podkreślają uczestnicy, były to bardzo ciekawe spotkania utrzymane w luźnej, komfortowej atmosferze. Dodają również, że mogli lepiej poznać ofertę marki własnej MAKRO Polska.

Cykl warsztatów kulinarnych Ciao Italia był bardzo udany – mówi Paweł Koperek, Menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska. – Cieszymy się, że w ramach cyklu Ciao Italia wraz z Szefem Giancarlo Russo oraz Szefami Kuchni MAKRO Polska udało nam się przybliżyć istotę prawdziwej kuchni włoskiej, która w dużej mierze bazuje na dzieleniu się emocjami i spędzaniu wspólnie czasu. Przy okazji nasi klienci mogli spróbować produktów marki własnej MAKRO i docenić ich jakość w klasycznych daniach włoskich.

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron