Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

ŁĄKI UMAJONE w Winnicy Sztukówka

W weekend 31 maja – 1 czerwca Winnica Sztukówka zaprasza na wyjątkowe wydarzenie plenerowe „Łąki Umajone”. Będzie to prawdziwe święto dla miłośników kultury, muzyki i lokalnych tradycji. Warto rozpocząć sezon z przytupem! Jak zawsze na Łąkach – WSTĘP WOLNY.

Łąki Umajone to czas spędzony w winnicy: na spokojnie, wśród zieleni (no i tych majowych kwiatów!), domowego jedzenia, podkarpackiego wina, stoisk lokalnych rękodzielników oraz, już tradycyjnie, koncertu KIRSZENBAUM.
Do dyspozycji są całe połacie natury (także dla tych, którzy przyjadą z namiotem lub kamperem), dwie altany, miejsce na ognisko i drewniana podłoga gotowa na tańce pod gołym niebem (bo jak zawsze, po koncercie będzie potańcówka). Będzie pięknie.  

A okazja jest niepowtarzalna – Łąki Umajone są jedyną tegoroczną otwartą imprezą w winnicy.

Takiej mocnej ekipy dawno nie było!

Wino: Winnica Alabaster, Winnica Melancholia, Winnica Sztukówka 

Piwo i cydr: Browar Lasowiak 

Jedzenie: Koło Gospodyń Wiejskich (na ciepło, na zimno i przepyszne ciasta od Uli), oliwa Taygetos Virgin, sery i naturalne kosmetyki Szeptuchowo, miód i produkty pszczele z Pasieki Puchatek.

Rękodzieło: najpiękniejsze skórzane torebki od Mucha Nie Siada, drewniane cuda RoncziArt, wianki od Gosi.

PLAN DZIAŁANIA:

SOBOTA 
Stoiska działają od 15:00 do północy – zapraszamy też wtedy na luźny czas w winnicy i naszych altanach
17:30 – degustacja komentowana z Leszkiem – https://fb.me/e/6hb7cRZ7N
20:30 – koncert Kirszenbaum
A po koncercie potańcówka na naszej drewnianej podłodze pod niebem.

NIEDZIELA
Stoiska 14:00-18:00 (dla śpiących w namiotach na pewno znajdzie się śniadanie wcześniej)
15:00 – II Gminny Zlot Traktorów, Ciągników i Ciulajz – https://fb.me/e/2qCD3FJ4g

Zapraszamy do Winnicy Sztukówka niezależnie od pogody!

Aktualności

French Food Experience

W klimatycznej willi na warszawskim Mokotowie 13 czerwca swoje produkty zaprezentowali francuscy producenci żywności – wędlin, serów, przetworów z kaczki, ostryg oraz czekolady i kawy.

Przegląd Gastronomiczny 03/2025

Nowy Numer „PG” 3/2025 Ogródki gastronomiczne – Adrianna Lotolc, Antoni Maruniewicz     2 Fakty i mity na temat kaszy            4 Substytuty mięsa nie są prawdziwą

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron