Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Laureaci konkursu SkillsPoland 2022

W dniach 23-25 listopada br., na terenie Centrum Wystawienniczo-Kongresowego AMBEREXPO w Gdańsku po raz kolejny odbył się ogólnopolski konkurs SkillsPoland 2022, który jest eliminacjami do międzynarodowego konkursu EuroSkills. Polscy widzowie już w przyszłym roku będą mogli lepiej poznać EuroSkills.

SkillsPoland to największy konkurs branżowy, skierowany do uczniów szkół branżowych i technicznych, studentów kierunków technicznych oraz do osób rozpoczynających swoją karierę zawodową.W ciągu 3 dni zmierzyli się zawodnicy z całej Polski, aby wyłonić najlepszych, którzy będą reprezentować nasz kraj na międzynarodowym finale EuroSkills we wrześniu 2023.

Podczas konkursu wystąpiło 200 zawodników (gościnnie również zawodnicy zagraniczni) a ich zmagania oceniało 140 sędziów z Polski i zagranicy. Przestrzenie AMBEREXPO przez 3 dni odwiedziło ponad 10 tysięcy widzów, którzy poza kibicowaniem mogli spróbować swoich sił w kilkunastu strefach „try a skill”, strefie gamingowej, a ponadto wziąć udział w warsztatach tematycznych dla nauczycieli, odwiedzić targi szkół i strefy partnerskie. Wydarzenie uświetniły panele dyskusyjne z przedstawicielami nauki, biznesu i instytucji publicznych.

Wyłącznym organizatorem wydarzenia jest Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji i SkillsPoland Sp. z o.o., Gospodarzem SkillsPoland 2022 było Miasto Gdańsk, patronat honorowy nad wydarzeniem objął Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki, a partnerem strategicznym wydarzenia zostali Fundacja Empiria i Wiedza oraz Agencja Rozwoju Przemysłu S.A. 

Wyniki konkursu

W tym roku w trakcie wydarzenia wyłoniono zwycięzców w aż 22 konkurencjach:

  • Architektura krajobrazu

I miejsce – drużyna Róża Olszewska i Artur Tsybran

  • BIM/budownictwo cyfrowe

I miejsce – Dorota Cieślicka

  • Chmura obliczeniowa

I miejsce – Dominik Gubrynowicz

  • Cukiernictwo

I miejsce – Patrycja Mrożek

II miejsce – Adrianna Kuta

III miejsce – Weronika Zapotoczna

  • Cyberbezpieczeństwo

I miejsce – drużyna Jakub Bliźniuk i Filip Brzozowski

  • Florystyka

I miejsce – Weronika Kwiatek – Binda

II miejsce – Michał Herkt

III miejsce – Maja Wacław

  • Frezowanie CNC

I miejsce – Rafał Rygalik

  • Fryzjerstwo

I miejsce – Emilia Wilde

II miejsce – Patryk Kielan

III miejsce – Oliwia Rogowska

  • Gotowanie

I miejsce – Janusz Perucki

II miejsce – Jan Filipowski

III miejsce – Piotr Marcinkowski

  • Instalacje sanitarne i grzewcze

I miejsce – Paweł Zawieracz

II miejsce – Michał Jelinski

II miejsce – Krzysztof Szewczyk

III miejsce – Mateusz Wyskok

  • Instalacje elektryczne

I miejsce – Tomasz Chlipała

II miejsce – Piotr Tomala

III miejsce – Jakub Denisiuk

  • Integracja robotów przemysłowych

I miejsce – drużyna Piotr Wyrzyk i Hubert Krasuski

II miejsce – drużyna Kamil Pelczara i Bartłomiej Jakielski

III miejsce – drużyna Piotr Madura i Paweł Rak

  • Meblarstwo

I miejsce – Mateusz Janta

II miejsce – Piotr Sadurek

III miejsce – Krzysztof Garbaczewski

  • Mechanika pojazdów rolniczych i budowlanych

I miejsce – Rafał Piechaczek

  • Mechatronika

I miejsce – drużyna Emilia Glibowska i Stanisław Michalski

  • Obsługa gości hotelowych

I miejsce – Dawid Miotk

II miejsce – Magdalena Polaszek

III miejsce – Gabriela Lis

  • Przemysł 4.0

I miejsce – drużyna Krzysztof Woźniak i Patryk Kubański

  • Serwis restauracyjny

I miejsce – Łukasz Kobyłecki

II miejsce – Aleksandra Stańczyk

III miejsce – Katarzyna Pytel

  • Stolarstwo

I miejsce – Radosław Kropaczewski

II miejsce – Mateusz Skorupka

III miejsce – Stanisław Krzynówek

  • Spawalnictwo

I miejsce – Alan Kaczkowski

II miejsce – Kacper Świeczkowski

III miejsce –Antoni Trigubowicz

  • Technologia mody

I miejsce – drużyna Filip Borzym i Maksymilian Młynarski

II miejsce – drużyna Hanna Poliak i Dominika Wasiak

III miejsce – drużyna Paulina Kamrowska i Jakub Gnojewski

  • Zabiegi kosmetyczne

I miejsce – Adam Skibiński

II miejsce – Dominika Zarychta

III miejsce – Agnieszka Prokop

Czym jest EuroSkills?

EuroSkills to największe w Europie zawody umiejętności branżowych. Rywalizacja toczy się w ponad 40 konkurencjach w 6 obszarach: technologia informatyczna i komunikacyjna, produkcja i inżynieria, technologia budownictwa, transport i logistyka, usługi społeczne i osobiste, sztuka i moda.

Głównymi celami przyświecającymi od ponad 70 lat idei WorldSkills jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych, wymiana dobrych praktyk oraz budowanie wizerunku szkolnictwa branżowego. Zawodom towarzyszą rozmaite pokazy, występy i konferencje, a na miejsce zjeżdżają się przedstawiciele wiodących firm z całego świata, aby szukać potencjalnych pracowników i managerów.

Pełną fotorelację z wydarzenia i wyniki można znaleźć na stronie:

https://worldskillspoland.org.pl/

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content