Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Rynek pizzy w Polsce wyceniany jest na blisko 4 mld złotych. To jeden z najszybciej rosnących sektorów gastronomicznych w naszym kraju, a analizy przewidują dalszy wzrost wartości o ok. 6-7 proc. rocznie. Od wielu lat wiodącym graczem na rodzimym rynku jest Da Grasso, posiadające w swojej ofercie 190 lokali. Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy prezentujemy fakty i ciekawostki dotyczące największej franczyzowej sieci pizzerii w naszym kraju.

Wprowadzanie trendów rynkowych

Sieć Da Grasso obecna jest na polskim rynku nieprzerwanie od 27 lat. Pierwsza restauracja powstała w Łodzi, jednak szybko zasięg pizzerii rozszerzył się poza granice fabrycznego miasta. W ciągu kolejnych lat marka budowała swoją pozycję i rozpoznawalność w kolejnych polskich miejscowościach, a wraz z intensywnym rozwojem, stała się również pionierem rozwiązań obecnych na rynku do dziś. Dotyczyły one zarówno charakteru współpracy między siecią, a partnerami biznesowymi (m.in. franczyzobiorcami), jak i samej oferty dostępnej w restauracjach. Da Grasso jako pierwsza sieć w naszym kraju wprowadziła do sprzedaży pizzę o średnicy 42 cm, a do zamówień bezpłatnie dołączane są dwa sosy.

Dołączenie do międzynarodowego koncernu Orkla

Intensywny rozwój na polskim rynku sprawił, że sieć podjęła decyzję o nawiązaniu współpracy z zagranicznym inwestorem. W 2022 r. po pozytywnej opinii Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów 74 proc. udziałów w Da Grasso uzyskała firma Orkla – europejski lider dostarczający rozwiązania konsumpcyjne w sektorze gastronomii. Od 2018 r. skandynawski koncern jest również aktywnym inwestorem na rynku pizzerii w europejskich krajach – obecnie restauracje znajdują się w Finlandii (298 lokali), Holandii (263 lokale) i Niemczech (105 lokali). Pozyskanie strategicznego partnera pozwoli polskiej marce na wytyczanie kolejnych obszarów rozwoju, korzystnych zarówno dla Da Grasso, jak i franczyzobiorców oraz klientów.

Umacnianie pozycji na polskim rynku

Pozyskanie międzynarodowego partnera nie wpłynie jednak na tożsamość marki. Da Grasso wciąż funkcjonować będzie pod dotychczasową marką i logo, a Magdalena Piróg pozostanie na stanowisku prezesa zarządu. Firmę czekają jednak zmiany, a jedna z nich dotyczy zintensyfikowania działalności w południowej części kraju, również w miejscowościach nieprzekraczających 15 tys. mieszkańców. Ostateczne decyzje dotyczące nowych inwestycji zostaną podjęte na podstawie oceny potencjału danego miejsca, przeanalizowaniu rynku i omówieniu wizji rozwoju restauracji z potencjalnymi franczyzobiorcami. Sieć zapowiada również odświeżenie menu (na podstawie obserwacji trendów konsumenckich) oraz wprowadzenie specjalnych ofert sezonowych.

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron