Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

42. Miodobranie Kurpiowskie.

Impreza folklorystyczna „Miodobranie Kurpiowskie” organizowana jest corocznie w ostatnią niedzielę sierpnia w gminie Myszyniec i stanowi prawdopodobnie jedyną imprezę tego typu w kraju. Mimo szeregu zmian, przekształceń i uzupełnień Miodobranie spełnia kilka ważnych celów: przypomina mieszkańcom Puszczy Zielonej ich bogate tradycje i zwyczaje bartnicze, umożliwia współczesnym twórcom i artystom ludowym zaprezentowanie swojej twórczości, integruje miejscową społeczność a jednocześnie promuje region, jego historię, kulturę i obecne dokonania gospodarcze wśród coraz liczniej przybywających na święto miodobrania turystów krajowych i zagranicznych.

Głównym elementem imprezy jest widowisko obrzędowe prezentujące zwyczaje bartnicze według przygotowanego scenariusza, prezentowane przez Zespół Folklorystyczny „Kurpiowszczyzny”. Uzupełnieniem widowiska są zawsze występy artystyczne zespołów ludowych z innych regionów Polski i z za granicy oraz koncerty znanych i cenionych zespół wokalnych. Gwiazdą tegorocznego Miodobrania będą Państwowy Zespół Ludowy Pieśni i Tańca „Mazowsze” oraz Natalia Kukulska.

Trudno w tym miejscu wymienić wszystkie części składowe na rozrastającym się z roku na rok święcie miodu. Wspomnieć należy, że corocznie organizowany jest kiermasz twórczości ludowej, miejscowi pszczelarze przygotowują stoiska z miodem, liczne są też punkty gastronomiczne (w tym miód pitny, pierniki itp.) „Miodobranie Kurpiowskie” od skromnej imprezy na placu szkolnym rozbudowało się i rozrosło do znaczącej imprezy kulturalno – gastronomiczno – rekreacyjnej, w której uczestniczy obecnie do kilkudziesięciu tysięcy ludzi (rotacyjnie ok. 30 tys. osób). Stało się ono też istotną pozycją w ogólnopolskim kalendarzu imprez kulturalnych.

Od 2011 roku Miodobranie Kurpiowskie jest imprezą dwudniową, organizowana cyklicznie w ostatni weekend sierpnia. W sobotę 24 sierpnia 2019 r w g. 9.30-16.00 trwać będzie konferencja naukowa „Kurpiowskie produkty tradycyjne i regionalne w kontekście ochrony dziedzictwa kulinarnego Mazowsza”, a wieczorem odbędzie się Miodobraniowa Noc Kabaretowa w Amfiteatrze RCKK przy ul. Dzieci Polskich w Myszyńcu. Dzień II Miodobrania Kurpiowskiego odbywa się w ostatnią niedzielę sierpnia w kompleksie „Kurpiowska Kraina” w Wykrocie koło Myszyńca.

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron