Przejdź do treści
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Młodych Kelnerów

20 marca odbyła się 7. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Mistrzostwa Młodych Kelnerów organizowanego przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich, pod honorowym Patronatem Ministra Edukacji, Marszałka Województwa Mazowieckiego, Prezydenta Miasta Siedlce, Starosty Powiatu Siedleckiego oraz Mazowieckiego Kuratora Oświaty. Partnerem tego wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego, a współorganizatorem Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach.

W  Mistrzostwach uczestniczyli uczniowie z 20 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in. z Bydgoszczy, Buska-Zdroju, Radomia, Lublina, Janowa Lubelskiego, Warszawy, Przysuchy, Golądkowa, Korolówki Osady, Łukowa,  Żelechowa, Wyszkowa, Zielonki, Miętnego, Serocka, Garwolina, Mińska Mazowieckiego, Sokołowa Podlaskiego oraz z Siedlec.

Uczestnicy konkursu zmierzyli się z wiedzą na temat obsługi kelnerskiej oraz z rożnymi konkurencjami takimi jak: wyserwowanie soku owocowego z karafki,  przyjęcie zamówienia i nakrycie stołu do zamówienia przy gościu, wyserwowanie z półmiska platerowego wędlin i serów i w finale serwis wina czerwonego bezalkoholowego.

Zwyciężczynią Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025 została Patrycja Jakubiak z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach, drugie miejsce zajęła Wiktoria Laskus z Zespołu Szkół Turystyczno-Gastronomicznych w Mińsku Mazowieckim, trzecie miejsce Zuzanna Wiśniewska z Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie, czwarte miejsce Milena Sawicka z  Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Augusta i Juliusza Vetterów w Lublinie.

Finaliści konkursu otrzymali puchary ufundowane przez Prezydenta Miasta Siedlce. Główną  nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w czterogwiazdkowym Hotelu Robert’s Port w Starych Sadach k. Mikołajek, wyciskarka do owoców, słuchawki bezprzewodowe oraz bon zakupowy do Selgros.

Nagrodą za zajęcie drugiego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w wybranym  Hotelu Ibis Style oraz profesjonalny blender barmański.

Nagrodą za zajęcie trzeciego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w hotelu Hetman & SPA w Siedlcach oraz pakowarka próżniowa.

Nagrodą za zajęcie czwartego miejsca był voucher na jednodniowy pobyt dla dwóch osób w wybranym Hotelu Arche oraz sprzęt barmański.

Finaliści zdobyli również vouchery do poradni dietetycznej. Wszyscy uczniowie oraz ich opiekunowie otrzymali atrakcyjne i liczne upominki. Podobnie jak w poprzednich edycjach, Mistrzostwom Młodych Kelnerów  towarzyszyły ciekawe prelekcje oraz pokazy kelnerskie i barmańskie.

Aktualności

Akademia Food-Lex 2025

Akademia Food-Lex to dwudniowe, intensywne wydarzenie, stworzone z myślą o profesjonalistach z branży spożywczej. Organizatorzy – Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców i kwartalnik „Food-Lex”

Zamek Topacz – sekrety jadalnych kwiatów

Zamek Topacz, położony w malowniczym otoczeniu, zaprasza do odkrycia niezwykłego bogactwa natury – jadalnych kwiatów, które rosną w ogrodach zamkowych. Te wyjątkowe rośliny, nie tylko

Poland 100 Best Restaurants Awards

7 kwietnia 2025 r. w Pałacu Brunów na Dolnym Śląsku poznamy najlepszą restaurację w Polsce 2025 roku. To już 14 edycja Przewodnika Poland 100 Best

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron