20 marca odbyła się 7. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Mistrzostwa Młodych Kelnerów organizowanego przez Zespół Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach we współpracy ze Stowarzyszeniem Kelnerów Polskich, pod honorowym Patronatem Ministra Edukacji, Marszałka Województwa Mazowieckiego, Prezydenta Miasta Siedlce, Starosty Powiatu Siedleckiego oraz Mazowieckiego Kuratora Oświaty. Partnerem tego wydarzenia był Samorząd Województwa Mazowieckiego, a współorganizatorem Stowarzyszenie Przyjaciół Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach.
W Mistrzostwach uczestniczyli uczniowie z 20 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in. z Bydgoszczy, Buska-Zdroju, Radomia, Lublina, Janowa Lubelskiego, Warszawy, Przysuchy, Golądkowa, Korolówki Osady, Łukowa, Żelechowa, Wyszkowa, Zielonki, Miętnego, Serocka, Garwolina, Mińska Mazowieckiego, Sokołowa Podlaskiego oraz z Siedlec.

Uczestnicy konkursu zmierzyli się z wiedzą na temat obsługi kelnerskiej oraz z rożnymi konkurencjami takimi jak: wyserwowanie soku owocowego z karafki, przyjęcie zamówienia i nakrycie stołu do zamówienia przy gościu, wyserwowanie z półmiska platerowego wędlin i serów i w finale serwis wina czerwonego bezalkoholowego.

Zwyciężczynią Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025 została Patrycja Jakubiak z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych Nr 3 w Siedlcach, drugie miejsce zajęła Wiktoria Laskus z Zespołu Szkół Turystyczno-Gastronomicznych w Mińsku Mazowieckim, trzecie miejsce Zuzanna Wiśniewska z Zespołu Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie, czwarte miejsce Milena Sawicka z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. Augusta i Juliusza Vetterów w Lublinie.
Finaliści konkursu otrzymali puchary ufundowane przez Prezydenta Miasta Siedlce. Główną nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w czterogwiazdkowym Hotelu Robert’s Port w Starych Sadach k. Mikołajek, wyciskarka do owoców, słuchawki bezprzewodowe oraz bon zakupowy do Selgros.
Nagrodą za zajęcie drugiego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w wybranym Hotelu Ibis Style oraz profesjonalny blender barmański.
Nagrodą za zajęcie trzeciego miejsca był voucher na weekendowy pobyt dla dwóch osób w hotelu Hetman & SPA w Siedlcach oraz pakowarka próżniowa.
Nagrodą za zajęcie czwartego miejsca był voucher na jednodniowy pobyt dla dwóch osób w wybranym Hotelu Arche oraz sprzęt barmański.

Finaliści zdobyli również vouchery do poradni dietetycznej. Wszyscy uczniowie oraz ich opiekunowie otrzymali atrakcyjne i liczne upominki. Podobnie jak w poprzednich edycjach, Mistrzostwom Młodych Kelnerów towarzyszyły ciekawe prelekcje oraz pokazy kelnerskie i barmańskie.