Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

VIII Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz

W dniach 7- 9.04.2025 w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbędzie się finał VIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Organizatorami wydarzenia są Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach i Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu. Tematem wiodącym konkursu są „Inspiracje kulinarne klasycznej kuchni włoskiej”. Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz został objęty honorowym patronatem przez Aleksandrę Dylę, Kurator Oświaty w Katowicach oraz Agnieszkę Rupniewską, Prezydent miasta Zabrze.

W pierwszy etapie eliminacji szkolnych wyłoniono najlepszych uczniów, którzy rywalizowali w pięciu szkołach powołanych przez Komitet Główny Turnieju jako Komisje Okręgowe. Uczestnicy etapów wojewódzkich rozwiązali w części teoretycznej test oraz sporządzili danie zasadnicze w dwóch egzemplarzach w części praktycznej. Spośród wszystkich uczniów zmagających się w II etapie Turnieju, Komitet Główny na podstawie przyjętych kryteriów, zakwalifikował do finału kandydatów z miast: Wielunia, Wysokiem Mazowieckiem, Radomia, Zabrza, Katowic, Bydgoszczy, Grudziądza, Tomaszowa Mazowieckiego, Lublina, Gorlic i Łowicza.

Finał Turnieju odbędzie się 7-9 kwietnia w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu. W pierwszym dniu zmagań 13 uczestników po zakwaterowaniu w hotelu Alpex przystąpi do części teoretycznej rozwiązując test jednokrotnego wyboru. Drugi dzień rywalizacji obejmować będzie część praktyczną, opartą na sporządzeniu zakąski oraz dania zasadniczego w dwóch powtórzeniach, w czasie 150 minut, według receptury przedstawionej komisji.

W skład Ogólnopolskiej Komisji Turnieju wchodzą:

  • Przewodniczący – Marcin Kosz, przedstawiciel Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach,
  • Z-cy przewodniczącego: Urszula Surel–Hildebrand, dyrektor Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu oraz Ewa Borys, przedstawicielka Kuratorium Oświaty w Katowicach,
  • Członkowie: Robert Kuś i Sebastian Humski, przedstawiciele Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach oraz Beata Szuran, przedstawicielka Wydziału Oświaty, Zdrowia i Spraw Społecznych Urzędu Miejskiego w Zabrzu.

Ocenie podlegać będzie przygotowanie zakąski, potrawy zasadniczej, dodatków skrobiowych
i witaminowych, serwowanie potraw według inwencji twórczej oraz praca ucznia
z uwzględnieniem warunków higieny i bezpieczeństwa pracy w trakcie wykonywania zadania. Dla uczestników Turnieju dzień zakończy się wycieczką „Podziemna Podróż w Czasie” w Kopalni Guido. W trzecim dniu Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz odbędzie się uroczysta gala konkursu, na której Komisja oceniająca ogłosi wyniki finału i nagrodzi uczestników.

Aktualności

Nowoczesne oblicze niemieckiego winiarstwa

3 kwietnia 2025 roku w warszawskiej Reducie Banku Polskiego odbyła się kolejna edycja wydarzenia Riesling, Pinot & Co., organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina. Tegoroczne spotkanie

Rośnie rola własnych wypieków w gastronomii

Współczesna gastronomia przeżywa prawdziwy renesans świeżych, jeszcze ciepłych wypieków prosto z pieca, które stają się coraz ważniejszym elementem oferty restauracji, kawiarni czy nawet hoteli. Trend

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron