Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Polski Barista 2016 startują już w ten weekend!

16 zawodników, dwa dni eliminacji, dwa składy sędziowskie i.. 14 marca poznamy zwycięzcę, który będzie reprezentował nasz kraj na World Barista Championship – najważniejszym wydarzeniu kawowym na świecie.

Zawody organizowane są na licencji i zgodnie z zasadami World Coffee Events oraz pod patronatem SCAE Polish Chapter. Jest to najbardziej prestiżowa i najtrudniejsza konkurencja kawowa. Zawodnicy mają zaledwie 15 minut aby zaserwować czterem sędziom sensorycznym: 4 espresso, 4 napoje mleczne na bazie espresso i 4 autorskie drinki bezalkoholowe na bazie espresso. Oceniany jest przede wszystkim smak, a także profesjonalizm baristy, czyli wiedza o kawie, technika pracy i perfekcyjny serwis.

Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 12-14 marca w Katowicach podczas targów Sweet Targ. Warto dodać, że oficjalnymi maszynami mistrzostw są: ekspres Black Eagle oraz młynek Mythos One. Tym samym sponsorzy zapewniają zawodnikom najwyższej klasy profesjonalne narzędzia do parzenia espresso. Polska edycja odbywa się dzięki: Victoria Arduino, GoldenFruit, Cafetto, BRITA Polska, Café Silesia – Gryfny Kafyj i Royes Engineering.

Mistrz Polski Barista 2016 będzie reprezentował nasz kraj na World Barista Championship, które tym razem odbędą się w Dublinie (Irlandia).
Więcej informacji: Anna Oleksak – SCAE Communication Coordinator, communication@scae.pl

Aktualności

Przegląd Gastronomiczny 5/2024

Nowy numer „PG” 5/2024 Opłaty abonamentowe i standardy ochrony małoletnich – Adrianna Lotolc    2 Czy AI nadaje się na dietetyka?    4 Jedzenie emocjonalne – jak

MADE FOR Restaurant

Stajemy do walki: MASZYNY kontra ROMANTYZM, budując restaurację Nowego Świata opartą na AUTOMATYZACJI i zapraszając do tego dzieła najlepszych polskich gastronomów podczas najbardziej kreatywnego wydarzenia

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron