Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Polski Barista 2016 startują już w ten weekend!

16 zawodników, dwa dni eliminacji, dwa składy sędziowskie i.. 14 marca poznamy zwycięzcę, który będzie reprezentował nasz kraj na World Barista Championship – najważniejszym wydarzeniu kawowym na świecie.

Zawody organizowane są na licencji i zgodnie z zasadami World Coffee Events oraz pod patronatem SCAE Polish Chapter. Jest to najbardziej prestiżowa i najtrudniejsza konkurencja kawowa. Zawodnicy mają zaledwie 15 minut aby zaserwować czterem sędziom sensorycznym: 4 espresso, 4 napoje mleczne na bazie espresso i 4 autorskie drinki bezalkoholowe na bazie espresso. Oceniany jest przede wszystkim smak, a także profesjonalizm baristy, czyli wiedza o kawie, technika pracy i perfekcyjny serwis.

Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 12-14 marca w Katowicach podczas targów Sweet Targ. Warto dodać, że oficjalnymi maszynami mistrzostw są: ekspres Black Eagle oraz młynek Mythos One. Tym samym sponsorzy zapewniają zawodnikom najwyższej klasy profesjonalne narzędzia do parzenia espresso. Polska edycja odbywa się dzięki: Victoria Arduino, GoldenFruit, Cafetto, BRITA Polska, Café Silesia – Gryfny Kafyj i Royes Engineering.

Mistrz Polski Barista 2016 będzie reprezentował nasz kraj na World Barista Championship, które tym razem odbędą się w Dublinie (Irlandia).
Więcej informacji: Anna Oleksak – SCAE Communication Coordinator, communication@scae.pl

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron