16 zawodników, dwa dni eliminacji, dwa składy sędziowskie i.. 14 marca poznamy zwycięzcę, który będzie reprezentował nasz kraj na World Barista Championship – najważniejszym wydarzeniu kawowym na świecie.
Zawody organizowane są na licencji i zgodnie z zasadami World Coffee Events oraz pod patronatem SCAE Polish Chapter. Jest to najbardziej prestiżowa i najtrudniejsza konkurencja kawowa. Zawodnicy mają zaledwie 15 minut aby zaserwować czterem sędziom sensorycznym: 4 espresso, 4 napoje mleczne na bazie espresso i 4 autorskie drinki bezalkoholowe na bazie espresso. Oceniany jest przede wszystkim smak, a także profesjonalizm baristy, czyli wiedza o kawie, technika pracy i perfekcyjny serwis.
Tegoroczna edycja odbędzie się w dniach 12-14 marca w Katowicach podczas targów Sweet Targ. Warto dodać, że oficjalnymi maszynami mistrzostw są: ekspres Black Eagle oraz młynek Mythos One. Tym samym sponsorzy zapewniają zawodnikom najwyższej klasy profesjonalne narzędzia do parzenia espresso. Polska edycja odbywa się dzięki: Victoria Arduino, GoldenFruit, Cafetto, BRITA Polska, Café Silesia – Gryfny Kafyj i Royes Engineering.
Mistrz Polski Barista 2016 będzie reprezentował nasz kraj na World Barista Championship, które tym razem odbędą się w Dublinie (Irlandia).
Więcej informacji: Anna Oleksak – SCAE Communication Coordinator, communication@scae.pl