Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Polski Latte Art. 2016

Najlepsi polscy bariści będą na początku lutego rywalizować o tytuł Mistrza Polski Latte Art. Nagrodą za stworzenie najlepszych wzorów na kawie będzie między innymi możliwość wyjazdu na Mistrzostwa Świata Latte Art, które odbędą się w marcu w Chinach.

Kawy mleczne stanowią ponad 80% wypijanych przez Polaków kaw, nic więc dziwnego, że sztuka latte art, czyli tworzenie wzorów na powierzchni mlecznej kawy, jest jedną z podstawowych umiejętności wymaganych od baristów. Klientom kawiarni stworzenie wzoru rozety czy serca może się wydawać proste, ale wymaga wielu godzin praktyki i stworzenia setek mlecznych rysunków. Bariści, którzy radzą sobie z tym najlepiej, 6. i 7. lutego zmierzą się w Mistrzostwach Polski Latte Art.

Udział w zawodach odbywających się w Rumi weźmie 16 osób, stanowiących elitę w zawodzie baristy. Na zwycięzcę, oprócz cennych nagród rzeczowych i tytułu Mistrza, czeka także zaszczyt reprezentowania naszego kraju na Mistrzostwach Świata Latte Art, które odbędą się w marcu w Chinach.

Jak pokazują doświadczenia poprzednich edycji Mistrzostw Polski Latte Art, poziom zawodów jest bardzo wysoki, a polscy bariści mają coraz lepsze umiejętności, doceniane na arenie międzynarodowej. Dowodem na to jest zwycięstwo, które Agnieszka Rojewska, czyli Mistrzyni Polski Baristów 2015, odniosła na międzynarodowych zawodach Milano Latte Art Challenge 2015 oraz sukcesy Leszka Jędrasika, Mistrza Polski Latte Art 2011, 2012 i 2013, który dwukrotnie był finalistą Mistrzostw Świata Latte Art w latach 2012 i 2013.

Podczas Mistrzostw oceniany jest nie tylko sam wzór, ale i jego powtarzalność oraz warsztat pracy – wyjaśnia Marcin Michalik, organizator zawodów, Mistrz Polski Latte Art 2010 i Wicemistrz Polski Latte Art 2008. – Osoba, która zwycięży w tak trudnej rywalizacji, naprawdę ma się czym pochwalić. Wierzymy, że udowodni to podczas zawodów w Szanghaju.

Zawody odbędą się w Akademii Kawy i Herbaty J. J. Darboven – w sobotę 6. lutego przeprowadzone zostaną eliminacje, finał rozegrany zostanie w niedzielę 7. lutego. Widzowie, którzy będą chcieli na własne oczy zobaczyć zmagania zawodników, będą mogli także wypić doskonałą kawę serwowaną przez najlepszych baristów w Polsce.

Mistrzostwa Polski Latte Art odbywają się pod patronatem SCAE, czyli Speciality Coffee Association of Europe, branżowego stowarzyszenia, którego celem jest promowanie kawy najwyższej jakości. Zawodnicy oceniani są na podstawie regulaminu obowiązującego w międzynarodowych zawodach z cyklu World Coffee Events.

Dodatkowe informacje:
Bartosz Bełkowski
tel. 505 946 910
media@coloursofcoffee.pl

Aktualności

Świąteczny Stół Pajacyka rusza 9 grudnia

Kolejna edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka” odbędzie się już 9 grudnia. Tego dnia właściciele lokali gastronomicznych przekażą 10% dziennego obrotu, finansując pomoc psychologiczną i dożywianie dla

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron