Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Mistrzostwa Polski Sommelierów 2023

26 maja w Warszawie rozpoczną się Międzynarodowe Mistrzostwa Polski Sommelierów. To pierwsza edycja Mistrzostw Polski, w której oprócz polskich zawodników wezmą udział przedstawiciele stowarzyszeń sommelierskich z innych krajów. Trzydniowy konkurs jest organizowany po raz pierwszy w Airport Hotel Okęcie.

Zawody mają trzy etapy: eliminacje, półfinał oraz finał, czyli starcie trzech najlepszych zawodników. W konkursie będzie więcej konkurencji praktycznych i teoretycznych niż we wcześniejszych edycjach, zorganizowane będą też wydarzenia dodatkowe – seminaria i degustacje. Na sobotni wieczór zaplanowana jest dostępna dla publiczności degustacja win i alkoholi Bar des Sommeliers przygotowana przez partnerów Mistrzostw. Degustacja jest bezpłatna i zaczyna się o 19.00.

Udział w dniu finałowym jest biletowany. Niedziela rozpocznie się od otwartej degustacji win
w formie „walk around” prowadzonej przez partnerów zawodów. Finał konkursu zaplanowany jest na późne popołudnie, a po jego zakończeniu goście finału wezmą udział w uroczystym Gala Dinner. Półfinał i finał zawodów będą transmitowane na profilu Facebook Stowarzyszenia. Początek transmisji półfinałów w niedzielę (28.05) o 11.00, finał zaczyna się o 17.00.

Podczas Finału ogłoszeni zostaną również zwycięzcy konkursu „Wino na medal” – piątej edycji konkursu organizowanego przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, adresowanego do działających w Polsce importerów, dystrybutorów i producentów wina, których produkty są dostępne zarówno w ofercie HORECA, jak w sprzedaży detalicznej.

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron