Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Świąteczny Stół Pajacyka już 8 grudnia!

Kolejna edycja „Świątecznego Stołu Pajacyka” odbędzie się już 8 grudnia. Tego dnia zjadając posiłek, można pomóc dzieciom i młodzieży w potrzebie. Polska Akcja Humanitarna zaprasza właścicieli lokali gastronomicznych z całej Polski do włączenia się w akcję i wspólnego świętowania. Zgłoszenia można przysyłać do 30 listopada.

Ponad 60 lokali gastronomicznych zgłosiło się do tegorocznej odsłony Świątecznego Stołu Pajacyka. W zeszłym roku udział w akcji wzięło 610 lokali z Polski i zagranicy, dzięki czemu udało się zgromadzić niemal 160 tys. zł.

Każdy właściciel lokalu gastronomicznego może włączyć się w działania Polskiej Akcji Humanitarnej i 8 grudnia przekazać 10% dziennego utargu. Do akcji dołączają zarówno duże sieci gastronomiczne, jak i mniejsze restauracje rodzinne, bary czy kawiarnie – wiele z nich przy Pajacykowym stole zasiada od lat.

–  8 grudnia zapraszamy wszystkich do lokali oznaczonych żółtym plakatem z Pajacykiem! – zachęca Tadeusz Szczepaniak, koordynator akcji PAH. – Czasem niewielki gest może bardzo wiele zmienić. Ta inicjatywa ma też bardzo ważny wymiar symboliczny, bo pokazuje, że potrafimy się jednoczyć, aby pomagać osobom w potrzebie.

W tym roku środki zbierane w ramach akcji sfinansują zarówno dożywianie, jak i wsparcie psychologiczne dla dzieci i młodzieży w Polsce w ramach programu Pajacyk. Pomoc PAH obejmuje wszystkie dzieci, niezależnie od ich obywatelstwa – dlatego z programu korzystają także m.in. młode osoby z Ukrainy, które zostały zmuszone do opuszczenia swojego kraju przez wojnę.

Do Świątecznego Stołu Pajacyka będzie można zasiąść zarówno w Warszawie, jak i Lublinie, Poddębicach, Zgorzelcu, Gdańsku, Chorzowie czy Mikołajkach. Pełną listę lokali biorących udział w akcji można znaleźć na aktualizowanej na bieżąco mapie: https://www.pajacyk.pl/swiateczny-stol-pajacyka/

By zarejestrować swój lokal do udziału w akcji, wystarczy do 30 listopada wypełnić krótki formularz zgłoszeniowy: https://forms.gle/BBdzUAaaZy3c1ejB9

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron