20 sierpnia 2024 roku wchodzi w życie rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lutego 2024 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych (Dz. U. 2024 poz. 217), które wprowadza zmiany w zasadach informowania konsumentów na temat napojów alkoholowych.
Rozporządzenie określa wymagania dotyczące użycia określenia „nalewka” oraz podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu w barach i restauracjach.
Możliwość zastosowania określenia „nalewka”, do tej pory, nie zostało zdefiniowane zarówno w przepisach krajowych jak i Unii Europejskiej. Polacy kojarzą „nalewki” z konkretnymi wyrobami i spodziewają się, że dane produkty zagwarantują im oczekiwane doznania. Wymagania, które zostaną wprowadzone, mają zapewnić by konsument, który kupuje „nalewkę”, otrzymał produkt zgodny z jego oczekiwaniami.
Po 20 sierpnia 2024 r. by użyć nazwy „nalewka”, produkt musi spełniać wymagania dla napoju spirytusowego oraz:
- nie może być barwiony, aromatyzowany i nie można dodawać do niego soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego lub wyrobów winiarskich,
- macerowanie musi odbywać się przez co najmniej 15 dni i skutkiem tej maceracji jest uzyskanie przez ten napój spirytusowy dominującego smaku pochodzącego z macerowanego składnika.
Produkty, które zostały wprowadzone do obrotu, przed wejściem w życie rozporządzenia i zawierają określenie „nalewka”, pomimo że nie spełniają wymagań, mogą być sprzedawane do wyczerpania zapasów.
Kolejną zmianą jaką wprowadza rozporządzenie jest wprowadzenie wymogu podawania rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu oferowanego do sprzedaży w gastronomii. Taka zmiana umożliwi konsumentowi dokonanie świadomego wyboru przy zamówieniu produktów zawierających alkohol. Obowiązek wskazywania zawartości alkoholu będzie odnosił się do napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% objętościowych i nie będzie dotyczył napojów alkoholowych w postaci drinków lub koktajli, przygotowanych na miejscu, na życzenie klienta.
(IJHARS)