Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
9/2020

Przegląd Gastronomiczny 09.2020

Nowy numer 9/2020, a w nim m. in.:

Drodzy Czytelnicy!

Wakacje już za nami, spędzone w przypadku wielu z nas tylko w Polsce.  Zewsząd płynęły informacje o tłumach nad Bałtykiem, jeziorami i w górach. Czy ten wzmożony ruch turystyczny przełożył się na zyski dla branży gastronomicznej – jeszcze nie wiemy, ale mamy taką nadzieję. Najbliższe dni przyniosą odpowiedź na to pytanie.

Od 8 sierpnia wprowadzono nowe obostrzenia – podzielono Polskę na strefy zielone, żółte i czerwone w zależności od tego, ile jest chorych osób w powiecie. W powiatach żółtych i czerwonych panują większe restrykcje. Przykładowo, w lokalach gastronomicznych nie może tam przebywać więcej niż 1 osoba na każde 4 m kw. Po szczegóły odsyłamy do artykułu Adriany Lotolc z kancelarii OWIW LEGAL „Tarcza dla restauratorów c.d.”, w którym znajdziemy przydatne informacje o najnowszych zmianach prawnych dotyczących branży HoReCa.

Przed nami jesień i nowe wyzwania branżowe – targi. Wszyscy już trochę tęsknimy za ich atmosferą, spotkaniami twarzą w twarz, a nie tylko w wirtualnym „pokoju spotkań”. Wszystko wskazuje na to, że największym spotkaniem branży spożywczej i HoReCa tej jesieni będą targi POLAGRA w Poznaniu (28.09-1.10). Organizatorzy – Grupa MTP – dołożyli wszystkich starań, aby zapewnić maksimum bezpieczeństwa i oficjalnie potwierdzili, że są przygotowani do realizacji spotkań w nowych warunkach sanitarnych. Po szczegóły zapraszamy do lektury informacji prasowej „POLAGRA 2020 – inaczej, ale bezpiecznie”. Przy okazji zapraszamy na stoisko naszego Wydawnictwa SIGMA-NOT.

Kolejne ważne wydarzenie tej jesieni to V Narodowy Kongres Żywieniowy, który odbędzie się tylko w formule on-line 17.10. Motywem przewodnim tej edycji jest Dieta planetarna, której główne założenia streszcza Katarzyna Wolnicka, kierownik Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, w artykule „Dieta dla zdrowia i planety”. Zmieniając naszą dietę, możemy również pozytywnie wpłynąć na nasze środowisko. W programie Kongresu przewidziano wykłady i panele dyskusyjne z udziałem wybitnych polskich ekspertów z dziedziny medycyny, dietetyki i bezpieczeństwa żywności. Poruszone zostaną najbardziej aktualne zagadnienia związane z żywieniem i zdrowym stylem życia. Gorąco zachęcam do lektury artykułu, jak i do bezpłatnej rejestracji na to wydarzenie. Ilość miejsc jest ograniczona.

Z powodu pandemii rośnie zainteresowanie produktami, które wzmacniają odporność, takimi jak np. kiszonki. Dlatego też warto przeczytać artykuł Doroty Czerwińskiej „Pożyteczne bakterie”, w którym Autorka opisuje kiszonki warzywne i inne produkty powstające w wyniku fermentacji mlekowej. To m.in. wędliny dojrzewające, pieczywo na zakwasie, sery podpuszczkowe… Pamiętajmy o tym, że: – Produkty spożywcze zawierające żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej mają prozdrowotne właściwości i korzystnie wpływają na organizm człowieka. Mogą poprawiać stan zdrowia i ograniczać ryzyko zachorowań.

W numerze nie zabraknie najnowszych wieści branżowych z kraju i zagranicy. Polecamy zwłaszcza artykuł Anny Wytrykus „Mam tego dosyć!”, opisujący aktualną sytuację w holenderskich lokalach gastronomicznych. Dowiemy się z jakimi obawami miejscowi restauratorzy patrzą w stronę nadchodzącej jesieni. Wszystkim życzymy, aby była ciepła i słoneczna!
Miłej lektury!
Redakcja

W numerze m.in:

4
Prawo
Adriana Lotolc
Tarcza dla restauratorów c.d.
W tym artykule przedstawiamy najważniejsze zmiany w prawie dotyczące branży gastronomicznej, jakie zostały wprowadzone w lipcu i sierpniu 2020 r.

8
Konkursy
Bocuse d’Or Team Poland
Przygotowania naszego reprezentanta do prestiżowego konkursu kulinarnego w Tallinie
Przygotowania do europejskiej selekcji Bocuse d’Or ruszyły jeszcze w starym roku. Zaraz po polskich eliminacjach w listopadzie 2019, które odbiły się szerokim echem i wielkim uznaniem w polskiej branży gastronomicznej, nic nie zapowiadało tego, co kilka miesięcy później drastycznie wpłynęło na życie ludzi na całym globie.

12
Nauka
Dorota Czerwińska
Pożyteczne bakterie
Charakterystyka kiszonek warzywnych i innych produktów fermentowanych
Proces fermentacji mlekowej jest powszechnie stosowany w przetwórstwie żywności, szczególnie w produkcji kiszonek warzywnych, fermentowanych napojów mlecznych, ukwaszania śmietanki spożywczej oraz w procesie dojrzewania serów podpuszczkowych..

16
Żywienie a zdrowie
Katarzyna Wolnicka
Dieta dla zdrowia i planety
Coraz częściej mówi się o problemach dotyczących zmiany klimatu, a diagnozy klimatologów nie pozostawiają złudzeń, że jesteśmy już świadkami niekorzystnych zmian. Jest wiele działań, które możemy podjąć, aby spowolnić ten proces, takich jak oszczędzanie energii czy poddawanie przedmiotów recyklingowi.

28
Korespondencja z Holandii
A. W.
Mam tego dosyć!
Co przyniesie jesień
Nakazy, zakazy i zalecenia związane z agresywnym wirusem nie zyskały w kraju wiatraków powszechnej akceptacji. Część Jansenów jest przeciwna ograniczaniu wolności i w proteście wychodzi na ulice dużych miast.

30
Hotele
Arletta Kowalik
Adaptacja zawodowa i coaching
Personel często jest nazywany najcenniejszym kapitałem przedsiębiorstwa. Na rynku usług, do których należy branża turystyczna, personel odgrywa istotną rolę. Pracownicy są bowiem częścią produktu turystycznego.

31
Konkursy
Znamy laureatów
Wyniki VII Konkursu Win
Siódma edycja Konkursu Polskich Win, organizowanego przez Jasielskie Stowarzyszenie Winiarzy „Vinum pro Cultura” i Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, odbyła się 6 i 7 sierpnia w Winnicy Dwie Granice.

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron