Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny
6/2019

Przegląd Gastronomiczny 06.2019

Nowy numer 6/2019

W numerze m.in.:

Targi

IV edycja Mazury HoReCa

Spotkanie branży

Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie.

Str. 3

Technika

Wiesława Grzesińska

Powiew chłodu

Magazynowe urządzenia chłodnicze

„Nie ma wątpliwości, że konsumenci mają prawo oczekiwać przynajmniej bezpiecznej żywności”. Komisarz Unii Europejskiej David Byrne [1].

Biorąc powyższe słowa pod uwagę oraz mając na względzie zmniejszenie ilości marnowanej żywności, w dzisiejszych czasach można dostrzec rosnące zainteresowane utrwalaniem żywności.

Str. 6

Nauka

Dorota Czerwińska

Smaczna i zdrowa

Wołowina w gastronomii

Dobrej jakości wołowina jest wysokogatunkowym rodzajem mięsa. Cieszy się popularnością wśród konsumentów i kucharzy. Decydują o tym jej kruchość, wilgotność, charakterystyczne, ciemnoczerwone zabarwienie oraz smak i zapach.

Str. 10

Hotele

Arletta Kowalik

Zwierzęta w hotelu

Wiele portali podaje, że w Polsce co najmniej jedno zwierzę znajduje się w co drugim gospodarstwie domowym. Bardzo dużo przedsiębiorczych obywateli naszego kraju spostrzegło, że zwierzątka domowe to dobry pomysł na biznes.

Str. 16

Kulinaria

Witt Wilczyński

Bułgarskie smaki

Zbliżają się wakacje, a kierunek Warna i Złote Piaski jest wśród Polaków cały czas dość popularny. W kwietniowym „PG” nr 4/19 omawiałem najważniejsze potrawy wielkanocne popularne w Bułgarii. Tym razem czas na „świecką” kuchnię.

Str. 18

Korespondencja z Portugalii

Marcin Zatyka

Uniwersalny jak bar

W portugalskich miastach przybywa barów z miejscami przeznaczonymi do długotrwałej pracy gości. W innych można znaleźć przytulny nocleg, albo kupić produkty typowe dla zakładów produkcyjnych.

Str.28

Cocktail bar

winny maniak

100% Bordeaux

Kolejny Bud Break u Mielżyńskiego

Kto lubi wina z Bordeaux, mógł się wybrać w tym roku na majowy Bud Break do Starej Warszawskiej Fabryki Koronek. Firma Mielżyński zaprezentowała na tej imprezie prawie 40 win wyłącznie z tego regionu – począwszy od tych za 35 zł do tych za złotych 700. Tak dobrego zestawu „bordosów” w jednym miejscu dawno nie było!

Drodzy Czytelnicy!

W tym roku maj nas nie rozpieszczał, ale wszystko wskazuje na to, że nadeszło długo oczekiwane lato. Wkrótce czeka nas letnie przesilenie. Długie dni sprzyjają aktywności fizycznej oraz spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi w lokalu – restauracji, pubie.

Najpierw zapraszamy do przeczytania artykułu Doroty Czerwińskiej pt. „Smaczna i zdrowa”, w którym autorka opisuje wartości odżywcze wołowego mięsa, sposoby jego przyrządzania, sezonowania, a także prezentuje bardzo popularne danie, czyli burgery. Nie stronią od nich najlepsze restauracje, jak i food trucki, a lokale specjalizujące się tylko w burgerach powstają jak grzyby po deszczu. Warto więc dobrze poznać walory i sposoby obróbki tego tak modnego ostatnio gatunku mięsa. Jako uzupełnienie artykułu, ekspert kulinarny Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Bartosz Peter, udzielił kilku rad, jak przygotować wołowe mięso, aby było delikatne i kruche.

W numerze czerwcowym przedstawiamy relację z 4. edycji targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Ostródzie, w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury. „Przegląd Gastronomiczny” sprawował patronat medialny nad tym wydarzeniem. Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie. Wydarzenie to przyciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkania nowych klientów oraz porozmawiania o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. W tym roku pojawił się nowy konkurs Green Box Challenge – po szczegóły odsyłamy do tekstu i zachęcamy do lektury. Pozostając przy tematyce targowej, zapraszamy również do przeczytania relacji z największych, zagranicznych targów branży mięsnej IFFA. Wśród wystawców można było spotkać wiele polskich firm.

Państwa uwadze polecam kolejny z serii artykułów przygotowanych przez współpracującą z „PG” kancelarię OWIW LEGAL. W tym numerze, w dziale „prawo”, poruszono temat zatrudniania w branży HoReCa osób z niepełnosprawnościami. Pracodawca, który zdecyduje się na ten krok, może otrzymać różne profity: od korzyści finansowych po rozwiązanie powszechnego ostatnio problemu braku kadry. Zatrudnienie osoby z niepełnosprawnością jednak obwarowane jest wieloma przepisami, o których trzeba pamiętać, a które zgrabnie i przystępnie przedstawiła Adriana Lotolc ze wspomnianej kancelarii, autorka tekstu „Niepełnosprawni w branży HoReCa”.

Na koniec zapraszamy Państwa do zainteresowania się ciekawym artykułem Arletty Kowalik „Zwierzęta w hotelu”, w którym autorka pisze o nowym trendzie przystosowania obiektów hotelowych do potrzeb gości podróżujących ze zwierzętami. Nic dziwnego, pupile coraz częściej towarzyszą nam podczas wakacyjnych wojaży, a rynek nie znosi próżni. Jak wygląda nocleg dla zwierząt w hotelu, jakie są opłaty i przepisy, czego możemy się spodziewać – o tym wszystkim przeczytamy w artykule. Zdaniem autorki dbanie o potrzeby naszych czworonogów to jeden ze sposobów promocji obiektu i strategii zdobywania nowych gości.

Zachęcamy Państwa do korzystania z uroków najdłuższych dni i spędzania czasu w plenerze, a w ramach wieczornego odpoczynku sięgnięcia po nasze czasopismo.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

  

05 2019

 

Nowy numer 6/2019

W numerze m.in.:

Targi

IV edycja Mazury HoReCa

Spotkanie branży

Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie.

Str. 3

Technika

Wiesława Grzesińska

Powiew chłodu

Magazynowe urządzenia chłodnicze

„Nie ma wątpliwości, że konsumenci mają prawo oczekiwać przynajmniej bezpiecznej żywności”. Komisarz Unii Europejskiej David Byrne [1].

Biorąc powyższe słowa pod uwagę oraz mając na względzie zmniejszenie ilości marnowanej żywności, w dzisiejszych czasach można dostrzec rosnące zainteresowane utrwalaniem żywności.

Str. 6

Nauka

Dorota Czerwińska

Smaczna i zdrowa

Wołowina w gastronomii

Dobrej jakości wołowina jest wysokogatunkowym rodzajem mięsa. Cieszy się popularnością wśród konsumentów i kucharzy. Decydują o tym jej kruchość, wilgotność, charakterystyczne, ciemnoczerwone zabarwienie oraz smak i zapach.

Str. 10

Hotele

Arletta Kowalik

Zwierzęta w hotelu

Wiele portali podaje, że w Polsce co najmniej jedno zwierzę znajduje się w co drugim gospodarstwie domowym. Bardzo dużo przedsiębiorczych obywateli naszego kraju spostrzegło, że zwierzątka domowe to dobry pomysł na biznes.

Str. 16

Kulinaria

Witt Wilczyński

Bułgarskie smaki

Zbliżają się wakacje, a kierunek Warna i Złote Piaski jest wśród Polaków cały czas dość popularny. W kwietniowym „PG” nr 4/19 omawiałem najważniejsze potrawy wielkanocne popularne w Bułgarii. Tym razem czas na „świecką” kuchnię.

Str. 18

Korespondencja z Portugalii

Marcin Zatyka

Uniwersalny jak bar

W portugalskich miastach przybywa barów z miejscami przeznaczonymi do długotrwałej pracy gości. W innych można znaleźć przytulny nocleg, albo kupić produkty typowe dla zakładów produkcyjnych.

Str.28

Cocktail bar

winny maniak

100% Bordeaux

Kolejny Bud Break u Mielżyńskiego

Kto lubi wina z Bordeaux, mógł się wybrać w tym roku na majowy Bud Break do Starej Warszawskiej Fabryki Koronek. Firma Mielżyński zaprezentowała na tej imprezie prawie 40 win wyłącznie z tego regionu – począwszy od tych za 35 zł do tych za złotych 700. Tak dobrego zestawu „bordosów” w jednym miejscu dawno nie było!

Str. 30

Drodzy Czytelnicy!

            W tym roku maj nas nie rozpieszczał, ale wszystko wskazuje na to, że nadeszło długo oczekiwane lato. Wkrótce czeka nas letnie przesilenie. Długie dni sprzyjają aktywności fizycznej oraz spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi w lokalu restauracji, pubie.

            Najpierw zapraszamy do przeczytania artykułu Doroty Czerwińskiej pt. „Smaczna i zdrowa”, w którym autorka opisuje wartości odżywcze wołowego mięsa, sposoby jego przyrządzania, sezonowania, a także prezentuje bardzo popularne danie, czyli burgery. Nie stronią od nich najlepsze restauracje, jak i food trucki, a lokale specjalizujące się tylko w burgerach powstają jak grzyby po deszczu. Warto więc dobrze poznać walory i sposoby obróbki tego tak modnego ostatnio gatunku mięsa. Jako uzupełnienie artykułu, ekspert kulinarny Instytutu Kulinarnego Transgourmet, Bartosz Peter, udzielił kilku rad, jak przygotować wołowe mięso, aby było delikatne i kruche.

            W numerze czerwcowym przedstawiamy relację z 4. edycji targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Ostródzie, w Centrum Targowo-Konferencyjnym Expo Mazury. „Przegląd Gastronomiczny” sprawował patronat medialny nad tym wydarzeniem. Prestiżowe konkursy kulinarne, znani szefowie kuchni w strefie pokazów, profesjonalni kupujący z całej Polski, najlepsi dostawcy i liderzy w branży, specjalistyczne szkolenia gastronomiczne – tak pokrótce można scharakteryzować IV edycję targów Mazury HoReCa, które odbyły się 9 i 10 kwietnia br. w Expo Mazury w Ostródzie. Wydarzenie to przyciągnęło kilkudziesięciu wystawców z Polski i zagranicy, którzy mieli możliwość spotkania nowych klientów oraz porozmawiania o kondycji i kierunkach rozwoju branży HoReCa. W tym roku pojawił się nowy konkurs Green Box Challenge – po szczegóły odsyłamy do tekstu i zachęcamy do lektury. Pozostając przy tematyce targowej, zapraszamy również do przeczytania relacji z największych, zagranicznych targów branży mięsnej IFFA. Wśród wystawców można było spotkać wiele polskich firm.

Państwa uwadze polecam kolejny z serii artykułów przygotowanych przez współpracującą z „PG” kancelarię OWIW LEGAL. W tym numerze, w dziale „prawo”, poruszono temat zatrudniania w branży HoReCa osób z niepełnosprawnościami. Pracodawca, który zdecyduje się na ten krok, może otrzymać różne profity: od korzyści finansowych po rozwiązanie powszechnego ostatnio problemu braku kadry. Zatrudnienie osoby z niepełnosprawnością jednak obwarowane jest wieloma przepisami, o których trzeba pamiętać, a które zgrabnie i przystępnie przedstawiła Adriana Lotolc ze wspomnianej kancelarii, autorka tekstu „Niepełnosprawni w branży HoReCa”.

            Na koniec zapraszamy Państwa do zainteresowania się ciekawym artykułem Arletty Kowalik „Zwierzęta w hotelu”, w którym autorka pisze o nowym trendzie przystosowania obiektów hotelowych do potrzeb gości podróżujących ze zwierzętami. Nic dziwnego, pupile coraz częściej towarzyszą nam podczas wakacyjnych wojaży, a rynek nie znosi próżni. Jak wygląda nocleg dla zwierząt w hotelu, jakie są opłaty i przepisy, czego możemy się spodziewać – o tym wszystkim przeczytamy w artykule. Zdaniem autorki dbanie o potrzeby naszych czworonogów to jeden ze sposobów promocji obiektu i strategii zdobywania nowych gości.

Zachęcamy Państwa do korzystania z uroków najdłuższych dni i spędzania czasu w plenerze, a w ramach wieczornego odpoczynku sięgnięcia po nasze czasopismo.

Przyjemnej lektury!

Redakcja

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron