Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

O produktach bez glutenu

Czym jest gluten?

Gluten to białko roślinne, obecne między innymi w pszenicy, życie, jęczmieniu, a także owsie, który – choć z natury rzeczy jest bezglutenowy – z uwagi na współczesne procesy przetwarzania żywności i powszechne wykorzystywanie owsa w połączeniu z glutenowymi zbożami, występuje w stanie tak bardzo zanieczyszczonym, że zalicza się go do grupy zbóż zawierających gluten.

Wyjątek stanowi certyfikowany owies oznaczony jako glutenfree, który można dostać w sklepach z żywnością bezglutenową.

Gluten nie jest wartościowym składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego rozwoju organizmu. Z drugiej strony prawdą jest także, że gluten nie szkodzi każdemu. Jednak z uwagi na pogarszającą się jakość zmutowanej i od kilku dziesięcioleci stale poddawanej genetycznym modyfikacjom pszenicy, która ze zbożami spożywanymi przez naszych pradziadków na początku ubiegłego stulecia ma niewiele wspólnego, zboże to staje się szkodliwe dla zdrowia coraz szerszego grona konsumentów (nie tylko dla osób chorych na celiakię).

Celiakia (choroba trzewna) to trwająca całe życie immunologiczna choroba o podłożu genetycznym, charakteryzująca się nietolerancją glutenu, białka zapasowego zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie*). Działający toksycznie gluten prowadzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, maleńkich wypustek błony śluzowej, które zwiększają jego powierzchnię i są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. W efekcie toksycznego działania glutenu wchłanianie pokarmu jest upośledzone, co prowadzi do wystąpienia różnorodnych objawów klinicznych. Jedyną metodą leczenia celiakii jest stosowanie przez całe życie ścisłej diety bezglutenowej.

Celiakia nie jest alergią, choć często jest z nią mylona.

Wiele osób aktywnie uprawiających sport i prowadzących tryb życia „FIT” również rezygnuje z diety zawierającej gluten, który powoduje zmęczenie, wzdęcia, bóle głowy i bóle mięśni.

Alternatywy dla mąki glutenowej:

Mąka gryczana
Mąka ryżowa
Mąka kukurydziana
Mąka z amarantusa i amarantus
Mąka ziemniaczana
Tapioka (mąka z manioku)
Mąka z ciecierzycy (cieciorki)
Mąka sojowa
Marcepan (mąka migdałowa)

W naszej ofercie można znaleźć szeroką ofertę smacznych makaronów, mąk, sosów, zup, przekąsek, deserów etc. bez zawartości glutenu.

Dzięki Ekolandii nie trzeba rezygnować z ulubionych potraw, wystarczy zajrzeć w zakładkę „Przepisy”, w której staramy się proponować różnorodne przepisy z wykorzystaniem produktów bezglutenowych.

Nasze produkty oznaczone są międzynarodowym symbolem na każdym opakowaniu.

Korzystając z naszej wiedzy, doświadczenia oraz pasji do tego co robimy oferujemy produkty najwyższej jakości o dobrym smaku i szerokim wyborze, które pozwolą naszym Klientom na urozmaicenie diety.

Makaron razowy penne będzie dużo zdrowszy od tradycyjnego, na co dzień dostępnego w sklepach. Wynika to z faktu, że w wypadku produktów razowych (zarówno pieczywa, jak i mąk bądź makaronów właśnie), używa się ziaren niełuskanych, które są zdrowsze. Więc warto zainwestować kilka złotych więcej w pieczywo bezglutenowe, dzięki któremu już po kilku dniach odstawienia glutenu z diety poczujemy się znacznie lepiej. 

Alergia pokarmowa dotyka mnóstwo osób – niestety w jej wyniku często nie możemy jeść potraw, które bardzo lubimy. Na szczęście teraz istnieje wiele zamienników składników zawierających alergeny, które mogą być z powodzeniem stosowane przez alergików. Dobrym przykładem tutaj będą produkty sojowe, które z powodzeniem służą, jako substytut mleka czy mięsa dla osób, które z jakiegoś powodu nie mogą, bądź nie chcą stosować go w swojej diecie. Makaron gryczany jest naprawdę zdrowy i wbrew pozorom może być też bardzo smaczny, jeśli go odpowiednio przyrządzimy. Warto także stosować w ramach diety przekąski bezglutenowe, takie jak na przykład paluszki bezglutenowe bądź ciasteczka bezglutenowe, które to możemy podjadać (naturalnie w racjonalnych ilościach) pomiędzy posiłkami. Takowe „słodycze” są dużo zdrowsze, aniżeli ich tradycyjne odpowiedniki. Zdrowa dieta bez glutenu nie musi być niesmaczna. Dobrym przykładem na potrawę bezglutenową, która jest równocześnie zdrowa i smaczna jest pyszna zupa bezglutenowa. Takowe zupy mogą być przyrządzone według określonego przepisu, ale w ofercie wielu sklepów ze zdrową żywnością można dokonać zakupu takiej gotowej zupy albo w proszku – do przyrządzenia samodzielnie w domowym zaciszu. Mąka bezglutenowa to podstawa diet, które obecnie uznawane są za diety zdrowe. Taka mąka może służyć też, jako mieszanka do pieczenia ciasta brownies, naturalnie w tym wypadku bezglutenowego. Dieta bezglutenowa ma to do siebie, że jest polecana w przypadku odchudzania. W takim wypadku można też stosować makaron bezglutenowy zamiast tradycyjnego, z racji, że dalej jest to źródło węglowodanów.

Aktualności

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron