Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Obywatelski projekt ustawy „Jednolita stawka sprzedażowa – 5% VAT w Gastronomii”

Zarząd Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej podjął obywatelską inicjatywę zbierania 100 tysięcy podpisów pod projektem ustawy „Jednolita stawka sprzedażowa – 5% VAT w Gastronomii”.

Celem zmiany ustawy jest obniżenie cen na produkty i usługi gastronomiczne, podniesienie wynagrodzeń pracowników oraz poprawienie płynności finansowej branży, która dalej znajduje się w kryzysie. Projekt nie zakłada zmiany stawek VAT na alkohole w gastronomii.

IGGP uruchomiła Procedurę ustawową. Powołany został 15 osobowy Komitet Inicjatywy Ustawodawczej Projektu Ustawy, który uruchomił zbiórkę 1000 podpisów pod poparciem dla Komitetu wśród polskich restauratorów. Zgłosiły się już pierwsze lokale gastronomiczne, które zbierają podpisy. Po zebraniu wymaganej ustawowo ilości podpisów Komitet zgłosi się do Marszałka Sejmu.

WAŻNE LINKI

Zgłoszenia lokali gastronomicznych do zbiórki można dokonać pod linkiem:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfElFPxLNT5ushthlsqtrnVad9EdTruFDe2X7IR-RstZ544xg/viewform

Więcej informacji na temat samej zbiórki:

https://iggp.pl/5-vat/informacja-ogolna

fot.freepik.com

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content