Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Ruszyła rekrutacja do konkursu „Czas na rybę!”!

Do 15 września można nadsyłać swoje zgłoszenia do VI edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Czas na rybę!” na najlepszą potrawę z karpia. Wydarzenie tradycyjnie odbędzie się w malowniczej scenerii Zamku Książęcego w Niemodlinie. W tym roku konkurs zaplanowany jest na 6 i 7 października.

W piątek, 6 października, rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast sobota będzie dniem zmagań profesjonalnych kucharzy. Jest o co walczyć, ponieważ konkurs jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski.

Oprócz podstawowego, konkursowego produktu, którym jest tradycyjnie karp opolski, kucharze wykorzystać będą musieli w swoich potrawach oleje Kruszwica (olej z esencją masła lub zimno tłoczony). Organizatorzy zapewniają talerze firmy Fine Dine do prezentacji potraw konkursowych. Uczestnik ma możliwość wyboru jednego z trzech talerzy Fine Dine lub własnego talerza (zapewnionego we własnym zakresie).

Nagrody

Dla zwycięzców w konkursie uczniów przewidziano dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 1000 zł, prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji oraz minimum tygodniowy staż zawodowy u jednego z Szefów Kuchni zrzeszonego w stowarzyszeniu Euro-Toques Polska, patrona merytorycznego konkursu. Dla trzech zwycięskich drużyn firma UNOX – partner strategiczny konkursu – zorganizuje warsztaty kulinarne w szkołach uczestników.

Natomiast najlepsi szefowie kuchni zdobędą dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny o wartości do 3000 zł oraz prawo uczestnictwa w kolejnej edycji konkursu „Czas na rybę!” bez wstępnych eliminacji. Szef zwycięskiej drużyny otrzyma również nominację do Kulinarnego Pucharu Polski w 2024 roku i nagrodę pieniężną z tytułu nominacji w wysokości 1800 złotych.

Informacje o pozostałych nagrodach, regulamin i formularze zgłoszeniowe znaleźć można na stronie organizatora: czasnarybe.opolskieryby.pl/zgloszenia/ Zapraszamy!

Organizatorami konkursu są od 2018 roku: Grupa Rybacka „Opolszczyzna”, szef kuchni Kamil Klekowski, Zamek Książęcy w Niemodlinie. Od ubiegłego roku w organizację włączyła się organizacja producentów Polski Karp S.A. oraz firma UNOX. Zaś tegoroczną edycję wspierać będzie Bunge, właściciel marki Kruszwica. Oprócz Stowarzyszenia Euro Toques Polska, patronami merytorycznymi tegorocznej edycji są: Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Klub Szefów Kuchni i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron