Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

PARP rozszerza grupę odbiorów wsparcia z KPO dla branży HoReCa

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości poszerzyła grupę odbiorców wsparcia z KPO dla branży HoReCa. Obecnie mogą ubiegać się o nią również m.in firmy, które wykażą spadek obrotów w latach 2020–2021 wynoszący co najmniej 20 proc. a nie jak wcześniej – 30 proc. – poinformowała w poniedziałek PARP.

PARP przypomniała w komunikacie, że celem przedsięwzięcia jest „pomoc firmom w stawianiu czoła wyzwaniom rynkowym przez wsparcie projektów, które mogą przyczynić się do ich rozwoju i dywersyfikacji działalności”.

Wsparcie obejmuje MŚP z branży HoReCa (tj. hotele, restauracje, catering), turystyka oraz kultura, które w wyniku realizacji przedsięwzięcia rozszerzą lub zdywersyfikują swoją dotychczasową działalność w celu wzmocnienia szans jej prowadzenia w przypadkach przyszłych kryzysów.

O wsparcie mogą ubiegać się mikro, mali i średni przedsiębiorcy, którzy na dzień 31 grudnia 2019 r. lub najpóźniej od 20 marca 2020 r. prowadzili i nadal prowadzą działalność gospodarczą w ramach sektora hotelarstwo, gastronomia, turystyka, kultura, określoną kodem Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) wskazanym w regulaminie konkursu.

Podkreślono jednocześnie, że „nie są kwalifikowane do wsparcia podmioty, które nie mają tak określonego kodu PKD, w tym w szczególności kooperanci współpracujący z branżą, np. pralnie świadczące usługi na rzecz obiektów hotelarskich czy firmy ochroniarskie świadczące usługi ochrony imprez, obiektów”.

Maksymalna wartość kosztów kwalifikowalnych przedsięwzięcia MŚP wynosi 600 tys. zł, a maksymalna kwota wsparcia na przedsięwzięcie MŚP to 540 tys. zł.

W związku ze zmianami wprowadzonymi przez PARP, od 1 sierpnia br. (po zamkniętej rundzie wniosków składanych do 31 lipca) firma ubiegająca się o wsparcie ma obowiązek wykazania spadku obrotów w latach 2020-2021 wynoszącego co najmniej 20 proc. a nie, jak było to wcześniej, 30 proc., liczonych rok do roku.

Dodatkowo zrezygnowano z obowiązkowego spełnienia przez wnioskodawcę warunku posiadania przeważającego kodu PKD prowadzonej działalności. Od teraz wystarczy kod PKD wpisany w KRS albo w CEiDG w dodatkowej działalności.

Ponadto, obowiązek przedkładania przez wnioskodawców dokumentów potwierdzających dokonanie wpisu do obowiązkowych rejestrów/ewidencji do właściwych organizacji w związku z prowadzoną działalnością przeniesiono na etap przed podpisaniem umowy o udzielenie wsparcia.

PARP przekazała również, że zrezygnowano z obowiązku załączania przez wnioskodawców dokumentów/uprawnień/pozwoleń dotyczących realizacji przedsięwzięcia MŚP na etapie składania wniosków. Obowiązek przesłania niezbędnych praw i pozwoleń na realizację przedsięwzięcia został przeniesiony na etap podpisania umowy w przypadku, gdy wnioskodawca we wniosku zadeklaruje, że takie pozwolenia są konieczne.

Kolejną zmianą jest wprowadzenie dodatkowego kryterium „Przedsięwzięcie MŚP realizowane będzie w ramach działalności HoReCa, turystyka lub kultura”. Kryterium to pozwala uzyskać większe szanse na dofinansowanie przedsiębiorcom, którzy w odpowiednich okresach realizacji swojej działalności posiadali i posiadają przeważający kod PKD w branży. Natomiast przedsiębiorcy, którzy działają z kodami PKD dodatkowymi dla branży, mają jednak możliwość skutecznego uzyskania dofinansowania.

Wnioski o przyznanie wsparcia można składać do 20 sierpnia br.

PARP to państwowa agencja podległa ministrowi właściwemu do spraw rozwoju regionalnego. Zarządza funduszami pochodzącymi z budżetu państwa i Unii Europejskiej, przeznaczonymi na wspieranie małych i średnich przedsiębiorstw oraz rozwój zasobów ludzkich. Celem działania Agencji jest realizacja programów rozwoju gospodarki, wspierających działalność innowacyjną i badawczą.

(PAP)

Aktualności

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron