Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Pierogarnie Stary Młyn świętują 15. urodziny

Z okazji urodzin pierwszego lokalu Pierogarni Stary Młyn, właściciele wspominają babciną pomoc, skromne początki i rozwój restauracji w Toruniu. Pierogarnia Stary Młyn to sieć, którą założyliśmy z miłości do smaków dzieciństwa – mówi Maciej Podlaszewski, właściciel Starego Młyna. Od 16 do 22 maja na gości czekają specjalne urodzinowe pierogi, na co dzień niedostępne w menu.

Sieć Pierogarni Stary Młyn świętuje 15. urodziny marki. Pierwsza Pierogarnia spod szyldu Starego Młyna została otwarta w 2007 r., w Toruniu jako Stary Toruń. Co ciekawe to najprawdopodobniej jedyna restauracja w Polsce, przez którą płynie rzeka – Struga Toruńska. Od XIII wieku zasilała fosy zamkowe, miejskie młyny oraz browary. Dziś widoczna jest przez szybę w podłodze restauracji.

Miłe… dobrego początki

Pierogarnia Stary Młyn to sieć restauracji, którą założyliśmy z miłości do smaków dzieciństwa pierogów i frykasów, którymi karmiły nas mamy i babcie. Gdy wracam pamięcią do początków Starego Młyna, to zdaję sobie sprawę jak długą drogę przeszliśmy. 15 lat temu gdy zaczynaliśmy, byliśmy restauracją z niewielkim zespołem, który rozpoczynał przygodę z gastronomią. Przez pewien czas wspierała nas nawet moja babcia, wypiekając ciasta w swoim domowym piekarniku. Dziś jesteśmy prężnie rozwijającą się siecią. To duża zasługa zespołu, który chętnie podejmuje się nowych wyzwań. Poszukujemy nowinek kulinarnych, ale też technologicznych, wszystko to by usprawnić proces obsługi gości i udoskonalić nasze dania – mówi Maciej Podlaszewski,właściciel sieciPierogarni Stary Młyn.

Gastronomia się zmienia

Specjalnością Pierogarni jest kuchnia polska. Łączymy ją jednak z nowoczesnymi, kreatywnymi pomysłami. Pamiętamy o tradycji, ale idziemy z duchem czasu, to bardzo ważne by cały czas się rozwijać. Szczególnie w branży gastronomicznej, która w ostatnich latach przechodzi gwałtowne przemiany. Dziś restauratorzy coraz chętniej sięgają po regionalne produkty, bezpośrednio od producentów i łączą je z globalnymi trendami. Obserwujemy także wzrost zainteresowania jakościowymi, rzemieślniczymi przetworami, miodami i alkoholami –dodaje Podlaszewski.

Lepię pierogi w Starym Młynie od otwarcia pierwszej restauracji. W tym okresie zmieniło się u nas bardzo wiele. Dużą rolę w dzisiejszych restauracjach odgrywa nowoczesna technologia i łączność sieci to elementy, których nie widać na pierwszy rzut oka. Dziś cały proces obsługi gości, od wejścia do restauracji, przez złożenie zamówienia i przygotowywanie dania został usystematyzowany. To pomaga utrzymywać tą samą jakość we wszystkich restauracjach sieci –opowiada Radosław Kozłowski, szef kuchni w Pierogarni Stary Młyn.

Urodzinowe prezenty dla gości

Goście restauracji, dzięki specjalnej ofercie, także mogą cofnąć się w czasie do początków Starego Młyna. W dniach 16-22 maja czekają na nich piecuchy sprzed lat. W specjalnej zakładce menu, dostępnych jest sześć limitowanych farszy. Dodatkowo po wybraniu dowolnej, „urodzinowej” pozycji goście otrzymają od Pierogarni słodki prezent ze Spiżarni Starego Młyna.

Co pewien czas wymieniamy pozycję w menu, by ciągle zaskakiwać gości „świeżymi” smakami i ciekawymi połączeniami składników. Z okazji urodzin zdecydowaliśmy się jednak na powrót do przeszłości i przygotowaliśmy sześć propozycji sprzed lat, o które goście pytali nas najczęściej. Dodatkowo przy zamówieniu urodzinowych piecuchów goście dostają od nas także słodki upominek – dodaje szef kuchni.

Piecuchy z “urodzinowego menu” to:

  • Dziadzine, z wędzoną szynką, czerwoną papryką i serem.
  • Chłopskie, z kaszanką, kiszoną kapustą i majerankiem.
  • Kowala, z farszem z lokalnych ziemniaków okraszanych wędzonym boczkiem.
  • Brokulaki, z wiosennymi brokułami gotowanymi na parze i serem pleśniowym.
  • Zza Wielkiego Muru, ze smażoną piersią z kurczaka i warzywami w chińskim stylu.
  • Anielskie, ze słodkim kajmakiem, płatkami owsianymi i rodzynkami w kruchym cieście.

W 2008 r., już 16 miesięcy po otwarciu pierwszego lokalu, sieć powiększyła się o kolejną restaurację. Od 2009 roku Stary Młyn działa w oparciu o system franczyzowy. Kolejne lata to stały rozwój firmy. Dziś Stary Młyn jest obecny w różnych częściach Polski. Pierogarnie spod szyldu Starego Młyna – poza Toruniem – można spotkać również w Bydgoszczy, Gdańsku, Poznaniu, Łodzi, Wrocławiu oraz Kaliszu. Od 2021 roku Stary Młyn jest członkiem sieci Dziedzictwa Kulinarnego Kujaw i Pomorza. Wyróżnienie przyznawane jest restauracjom i producentom, którzy w sposób szczególny dbają o zachowanie, a także rozwój lokalnych tradycji kulinarnych.

Aktualności

Smakuj przyszłość z BCU!

Niepubliczne Branżowe Centrum Umiejętności w dziedzinie gastronomii i kelnerstwa w Tarnowie (BCU) to miejsce, które kształci przyszłych liderów gastronomii, stawiając na praktyczne umiejętności, które odgrywają

Przegląd Gastronomiczny 6/2024

Nowy numer „PG” 6/2024 Książeczka sanepidowska online – Adrianna Lotolc    2 Reklamowanie produktów w sieci? To nie takie proste! – Edyta Oleszczuk-Romańska    4 Firmy gastronomiczne

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron