Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

„Sztukówka zaprasza” na Podkarpacie!

Podkarpacka Winnica Sztukówka powraca ze swoim cyklem imprez plenerowych „Sztukówka zaprasza”, których już drugi rok z rzędu partnerem jest Województwo Podkarpackie, a „Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym.

W sezonie wiosenno-letnim 2022 odbędą się cztery edycje, podczas których nie zabraknie przede wszystkim muzyki i wina, ale także regionalnej kuchni oraz stoisk lokalnych rzemieślników. W programie pojawią się również warsztaty i imprezy towarzyszące. Miłośnicy natury będą mogli spędzić czas w winnicy a także, jeśli tylko będą mieli chęć, bezpłatnie przenocować w kamperze lub namiocie na terenie Sztukówki. Daty i nazwy kolejnych imprez można znaleźć na poniższym plakacie:

Pierwsza edycja imprezy pod nazwą „Łąki Umajone” odbędzie się już za tydzień, w weekend 21-22 maja. Na uczestników czekać będą wystawcy z najlepszymi regionalnymi produktami i warsztatami, wieczorny koncert folkowego zespołu Kieszenbaum, a także II Zlot Pojazdów Zabytkowych Youngtimer Jasło.

Bardzo interesująco przedstawia się degustacja w ramach „Winnych warsztatów podkarpackich smaków”, którą poprowadzi Katarzyna Korzeń z Akademii EnoRozwoju i EnoPortal.pl. Maj to miesiąc, który obfituje w najróżniejsze nowalijki. W ramach warsztatów zostaną zaserwowane najbardziej wiosenne wina z podkarpackich winnic Alabaster, Melancholia, Siepietnica i Sztukówka, wraz z przekąskami inspirowanymi regionalną dziką kuchnią, bazującą na tym, co oferuje wiosenna łąka, pole i las. Na stole zagoszczą m.in. pokrzywy, bluszczyk kurdybanek, podagrycznik czy jadalne kwiaty. Katarzyna Korzeń nie tylko przygotuje zestaw win i specjalnie do nich dobrane smakołyki, ale również wprowadzi uczestników w cudowny świat sensorycznych rozkoszy podniebienia.

Adres: Winnica Sztukówka, Glinik Średni 153, 38-130 Frysztak, woj. podkarpackie

Więcej informacji dot. imprezy „Łąki Umajone” można znaleźć na profilu facebook: https://fb.me/e/2nFsK6QUQ

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron