Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2018 – VIII EDYCJA

Premiera VIII edycji elitarnego Przewodnika Poland 100 Best Restaurants, który tworzy kulinarną mapę Polski, ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbędzie się w piątkowy wieczór 26 października 2018 r. w Rytrze w Willi Poprad.

W wydarzeniu weźmie udział ponad 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2018. Podczas Gali poznamy najlepszą restaurację i karczmę w Polsce.

W tym roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 1141 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Konkurs i zarazem przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule. Restauracje są bowiem w głównej mierze oceniane przez konsumentów dzięki temu ocena jest bardziej obiektywna i wiarygodna niż recenzja jednego lub garstki krytyków kulinarnych. Na ocenę i końcowy wynik składają się: ocena restauracji przeprowadzona przez ankieterów wśród klientów odwiedzających daną restaurację oraz ocena poprzez stronę internetową Akcji, głosowanie SMS, głosowanie poprzez Facebook oraz ocena inspektorów przeprowadzona podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody będą przyznawane w czterech grupach : AWARD OF EXCELLENCE – jeden widelec, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 2 widelce, GRAND AWARD – 3 widelce oraz GRAND AWARD – 3 widelce PLUS. Miejsce restauracji w grupie ustalane jest na zasadzie – 75% oceny konsumentów, 25% oceny inspektorów.

Podczas Gali przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Szef Kuchni Jutra, Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent, Telewizyjny Program Kulinarny Roku, Wydawnictwo Kulinarne Roku.

Gala jest formą podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i przewodnik to również świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii w 2018 roku i jednocześnie doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.

Uwieńczeniem wieczoru będzie 4 daniowa, najsmaczniejsza kolacja tego roku w Polsce. Menu przygotował szef kuchni Willi Poprad Artur Pasoń. Połączenie tradycji i nowoczesności z wykorzystaniem lokalnych smaków sprawią, że podniebienia nawet najbardziej wymagających gości zostaną w pełni zaspokojone. W menu znajdziemy: PRZYSTAWKA – oscypek podany z biszkoptem z rukoli, wytrawną gruszką sous-vide w czerwonym winie i liśćmi kafiru, okrasą z boczku podegrodzkiego oraz konfiturą z suski sechlońskiej i nutą śliwowicy łąckiej. ZUPA – krem z wędzonych ziemniaków na wywarze z ogonów wołowych podawany z chipsami z czarnego czosnku, tapioką w aromacie suszonych grzybów oraz esencją pietruszkową. DANIE GŁÓWNE – wolno gotowane policzki wołowe podawane z kaszotto gryczanym z kasztanami, kalafiorem romanesco, pudrem z buraka oraz sosem demi-glace warzywnym. DESER -jabłko z gospodarstwa domowego Potońców podane na kruszonce z musem cytrynowym, kremem laskowym oraz nalewką malinową Willi Poprad. Po uroczystym wręczeniu nagród będą dostępne bufety komponowane z produktów regionalnych otaczających malowniczą dolinę Popradu.

Najlepszą restauracją w Polsce w 2017 została N31 RESTAURANT&BAR z Warszawy a najlepszą karczmą w Polsce został Litworowy Staw z Białki Tatrzańskiej.

VIII edycja Poland 100 Best Restaurants jest pod każdym względem rekordowa.

Czas na liczby:

1141 – restauracji zostało odwiedzonych przez inspektorów

9 046 – ankiet zostało nadesłanych i dostarczonych przez ankieterów z oceną restauracji

19 319 – SMS wysłali fani dobrej kuchni

14 121 – głosów fani oddali na Facebooku na swoje ulubione restauracje

138 – nagród zostanie rozdanych podczas Gali Poland 100 Best Restaurants Awards 2018

MIEJSCE

Willa Poprad usytuowana jest przy drodze krajowej nr 87, która łączy Nowy Sącz z granicą ze Słowacją w Piwnicznej. Trudno nie zwrócić na nią uwagi, jadąc w stronę Nowego Sącza, czy Piwnicznej – Zdroju.

Kubatura budynku Willi Poprad nawiązuje do okresu międzywojennego. Elewacja szczyci się dużą ilością drewna, strzelistymi wykończeniem. Ornamenty są typowe dla willi z lat dwudziestych na terenie Doliny Popradu.

Urządzone w rustykalnym, nowoczesnym stylu wnętrza restauracji, jak i sali balowej w której mogą odbywać się różnorodne imprezy, konferencje, eventy, przyjęcia weselne i okolicznościowe tworzą malowniczą wiązankę architektury charakterystycznej dla regionów górskich z nowoczesnymi rozwiązaniami architektonicznymi w postaci szklanych witraży i nietuzinkowego, geometrycznego logotypu lokalu.

SALA BALOWA

W budynku znajduje się sala balowa na trzysta miejsc, w której mogą odbywać się różnorodne imprezy, konferencje, eventy, przyjęcia weselne i okolicznościowe.

Jej dużym atutem są antresole z wyjściem na balkony widokowe. W centralnym miejscu salę zdobi unikatowy witraż zaprojektowany przez krakowską pracownię. Niepowtarzalny charakter nadają drewniane wykończenia, a na zdobnym parkiecie nogi same zatańczą. Całość dopełniają drewniane stoły i bardzo wygodne krzesła. Awangardowe żyrandole, ręcznie wykonywane przez polską manufakturę, zachwycają kunsztem i rozmiarem, a wyspecjalizowany system klimatyzacji i wentylacji zapewni komfort gościom. Z sali balowej rozciąga się przepiękny widok na rzekę, zalesione tereny oraz ruiny ryterskiego zamku

RESTAURACJA

Największym atutem Willi Poprad jest kuchnia. Restauracja Willi Poprad zachwyca swym kameralnym wnętrzem i pysznym jedzeniem.

Wygodne siedziska i aromatyczna kawa sprawią, że nie będziesz chciał opuszczać tego miejsca. Punktowe oświetlenie nadają romantyczności, co sprawia, że to idealne miejsce na kolację we dwoje.

Kuchnia nawiązuje do okresu międzywojnia, a jednocześnie wykorzystuje najnowsze trendy kulinarne takie jak sous-vide czy slow food – połączenie tradycji i nowoczesności z wykorzystaniem lokalnych smaków.

Szef kuchni serwuje autorskie dania w niebanalnym połączeniu produktów najwyższej jakości, wiele z nich pochodzi od lokalnych dostawców. W karcie restauracji Willi Poprad znajdują się również dania sezonowe.

Celebracja cudownych chwil z najbliższymi – to zapewnia ta restauracja. Rodzinny obiad, kawa i deser z przyjaciółmi, romantyczna kolacja – tu życie nabiera smaku!

Wyjątkowość kuchni jest wynikiem kulinarnej pasji Szefa Kuchni Willi Poprad – Artura Pasonia.

 

PATRONAT: Małopolska Organizacja Turystyczna, Klub Szefów Kuchni, Euro-Toques Polska, Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni

PARTNERZY:   Willa Poprad, ZT Kruszwica, Saska, Marine Harvest, Centrum Wina, Luva, Unilever, Farutex

 

Dotychczasowi laureaci:

NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE

2018 – ???

2017 – N31 RESTAURANT&BAR – WARSZAWA

2016 – AMBER ROOM – WARSZAWA

2015 – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA

2014 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA

2013 – RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS – WZGÓRZA DYLEWSKIE

2012 – RESTAURACJA TAMKA 43 – WARSZAWA

2011 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA

NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE

2018 – ???

2017 – LITWOROWY STAW – BIAŁKA TATRZAŃSKA

2016 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2015 – NORDOWI MOL – CELBOWO

2014 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2013 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2012 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

2011 – CICHY KĄCIK – KRYNICA – ZDRÓJ

SZEF KUCHNI ROKU

2018 – ???

2017 – Robert Sowa – N31 Restaurant&Bar

2016 – Robert Skubisz – Restauracja AmberRoom Warszawa

2015 – Jarosław Walczyk – Restauracja Strefa

2014 – Adam Komar – Restauracja Belvedere w Łazienkach Królewskich

2013 – Bartosz Budnik – Restauracja Romantyczna Hotel Spa Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie

OSOBOWOŚC KULINARNA

2018 – ???

2017 – Robert Skubisz

2016 – Jarosław Walczyk

2015 – Karol Okrasa

2014 – Kurt Scheller

2013 – Robert Sowa

SZEF KUCHNI JUTRA

2018 – ???

2017 – Szymon Bracik

2016 – Marcin Przybysz

2015 – Tomasz Milewski

KUCHARZ ODKRYCIE ROKU

2018 – ???

2017 – Monika Ignaciuk

2016 – Tomasz Purol

2015 – Patryk Dziamski

KUCHARZ MŁODY TALENT

2018 – ???

2017 – Paweł Salamon

2016 – Dawid Szkudlarek

2015 – Krzysztof Bielawski

KREOWANIE POLSKICH PRZEPISÓW W NOWEJ ODSŁONIE

2018 –

2017 – Andrzej Jakomulski

2016 – Michał Kuter

2015 – Grzegorz Labuda

2014 – Joseph Seeletso

2013 – Jarosław Walczyk

KRZEWIENIE SZTUKI KULINARNEJ

2018 –

2017 – Wojciech Harapkiewicz

2016 – Adam Chrząstowski

2015 – Magda Gessler

2014 – Jarosław Walczyk

2013 – Karol Okrasa

NAJLEPSZE TASTING MENU

2018 – ???

2017 – Szymon Bracik – Wodna Wieża – Pszczyna

2016 – Robert Skubisz – Restauracja Amber Room – Warszawa

2015 – Martin Gimenez Castro – Restauracja Salto – Warszawa

2014 – Rafał Wałęsa – Restauracja Sztuczka – Gdynia

IMPREZA KULINARNA ROKU

2018 – ???

2017 – „GOTUJ Z SERCEM” – KLUB SZEFÓW KUCHNI

2016 – Konkurs Roberta Sowy Kulinarny Talent

2015 – L’ART DE LA CUISINE MARTELL – Zamek Ryn

NAJLEPSZY TELEWIZYJNY PROGRAM KULINARNY

2018 – ???

2017 – Polski grill – TVP S.A.

2016 – EWA GOTUJE – Ewa Wachowicz POLASAT Sp. z o.o.

2015 – OKRASA ŁAMIE PRZEPISY – TVP S.A.

2014 – TOP CHEF – TELEWIZJA POLSAT Sp. z o.o.

KSIĄŻKA KULINARNA ROKU

2018 – ???

2017 – Tomasz Jakubiak – Z miłości do lokalności

2016 – Rober Sowa – „KROK PO KROKU z Robertem Sową”

2015 – APETYT NA POLSKĘ

DEBIUT ROKU

2018 – ???

2017 – Restauracja Stara Wozownia – Mała Wieś / Restauracja Lwia Brama² – Wrocław

2016 – RAGU Pracownia Makaronu – Wrocław / Joseph’s Bistro & Wine – Warszawa

2015 – Restauracja KREW & WODA – Gdynia

2014 – Restauracja Salto – Warszawa

2013 – Restauracja Szeroka № 9 – Toruń

GRAND PRIX NAJLEPSZA KARTA WIN

2018 – ???

2017 – Restauracja Atmosphere – Słupsk

2016 – Restauracja Refektarz Hotel Zamek Ryn

2015 – Wodna Wieża Restauracja Steampunk

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron