Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Poland 100 Best Restaurants Awards 2022

Premiera XI edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants, który tworzy kulinarną mapę Polski, ogłoszenie listy 100 najlepszych restauracji w Polsce i wręczenie nagród najlepszym szefom kuchni w Polsce odbędzie 21 marca 2022 r. w Hotelu Zamek Ryn.

W wydarzeniu weźmie udział około 200 właścicieli i szefów kuchni restauracji, które znalazły się na liście Poland 100 Best Restaurants 2022. Podczas Gali poznamy najlepszą restaurację i karczmę w Polsce.

Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji  przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 734 restauracje. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Nagrody będą przyznawane w pięciu grupach: jeden widelec, dwa widelce, AWARD OF EXCELLENCE – 3 widelce, BEST OF AWARD OF EXCELLENCE – 4 widelce, GRAND AWARD – 5 widelców.

Podczas Gali przyznane zostaną również nagrody specjalne m.in. w kategoriach – Szef Kuchni Roku, Osobowość Kulinarna Roku, Szef Kuchni Jutra, Kucharz Odkrycie Roku, Kucharz Młody Talent.

Podczas Gali poznamy również zwycięzców I edycji programu #WybieramRestauracje.

#WybieramRestauracje z królewską jagnięciną to unikatowa inicjatywa, której celem jest nie tylko zapoznanie polskich autorytetów kulinarnych z walorami brytyjskiej jagnięciny, ale przede wszystkim zachęcenie Miłośników Dobrej Kuchni do powrotu do jedzenia w restauracjach.

Miejscem Gali jest unikatowy, luksusowy Hotel ZAMEK RYN****, pieczołowicie odrestaurowany XIV-wieczny Zamek Krzyżacki i nowatorskich rozwiązań designerskich, jakich Goście nie odnajdą w żadnym innym miejscu w Polsce. Hasłem przyświecającym obiektowi jest legendarna gościnność, wyrażana w indywidualnym podejściu do Gości i fascynacji światem kulinariów – to raj dla smakoszy życia i kuchni z całego świata.

Gala jest formą podziękowania wszystkim, którzy tworzą i rozwijają scenę gastronomiczną w Polsce. Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości. Gala i przewodnik to również świetne podsumowanie tego, co dobrego wydarzyło się w polskiej gastronomii i jednocześnie doskonały impuls do dalszego rozwoju branży restauracyjnej.

PARTNERZY: Grupa Anders, Hotel Zamek Ryn, Henkell Freixenet, Purena, Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Wołowiny i Jagnięciny, Browar Kormoran, Drosed, Partner Center Horeca.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Dotychczasowi laureaci w kategorii – NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE

2021 – LA BRASSERIE MODERNE – WARSZAWA

2019 – PLATTER BY KAROL OKRASA – WARSZAWA

2018 – WODNA WIEŻA – PSZCZYNA

2017 – N31 RESTAURANT&BAR – WARSZAWA

2016 – AMBER ROOM – WARSZAWA

2015 – RESTAURACJA STREFA – WARSZAWA

2014 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA

2013 – RESTAURACJA ROMANTYCZNA HOTEL SPA DR IRENA ERIS – WZGÓRZA DYLEWSKIE

2012 – RESTAURACJA TAMKA 43 – WARSZAWA

2011 – RESTAURACJA BELVEDERE W ŁAZIENKACH KRÓLEWSKICH – WARSZAWA

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content