Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Poland Best 100 Restaurants

POLAND 100 BEST RESTAURANT AWARDS 2020

Nie jak planowano podczas Gali w Hotelu Żubrówka w Białowieży, a w formie wirtualnej została zaprezentowana lista 100 najlepszych restauracji X edycji Przewodnika Poland 100 Best Restaurants 2020.

W związku z pandemią finał X edycji był inny niż poprzednie. Aby zagwarantować wszystkim bezpieczeństwo i biorąc pod uwagę przepisy COVID-19, organizatorzy postanowili zaprezentować listę 100 najlepszych restauracji online.

Dziś sektor hotelarsko-gastronomiczny, podobnie jak cały świat, doświadcza bezprecedensowych wyzwań z powodu COVID 19. To właśnie hotelarstwo i gastronomia prawdopodobnie zostały najbardziej dotknięte wszystkimi ograniczeniami mającymi na celu powstrzymanie rozprzestrzeniania się koronawirusa. Wiemy, że obecnie na całym świecie cierpi wiele milionów ludzi, a nasze pierwsze myśli i najlepsze życzenia kierujemy do osób dotkniętych kryzysem. Dzisiejsze ogłoszenie listy nie jest świętem. Oczywiście zastanawialiśmy się czy powinniśmy ogłosić listę Poland 100 Best Restaurants 2020 i przyznać nagrody. Stwierdziliśmy, że tym razem, bardziej niż kiedykolwiek, sektor restauracyjny potrzebuje wsparcia. Uznanie ciężkiej pracy, talentu zespołów i osób pozostaje aktualne. Okazanie poczucia wspólnoty i wzajemnego szacunku również jest bardzo ważne. Prezentując listę Poland 100 Best Restaurants 2020, chcemy nieść przesłanie siły i pozytywnego myślenia dla całej branży gastronomicznej a przyznanie nagród może dać „nadzieję dla branży poszukującej światła w tych mrocznych czasach”. Mamy nadzieję, że ogłoszenie laureatów będzie pozytywnym przesłaniem dla całego świata gastronomii, a nagrody mają na celu zaoferowanie niewielkiego promienia pozytywnej energii – powiedział Cezary Wołodko, twórca listy Poland 100 Best Restaurants.

Twórcom listy Poland 100 Best Restaurants zależy na promowaniu miejsc tworzonych z pasją, przy zachowaniu najwyższej jakości.

W 2020 roku przeszkoleni, anonimowi inspektorzy odwiedzili i ocenili 711 restauracji. Na listę 100 najlepszych restauracji trafiły miejsca godne uwagi. Wszystkie odwiedzane przez inspektorów restauracje oceniane są za pomocą kwestionariusza składającego się ze stu podpunktów. Punkty przyznawane są za jakość i świeżość produktów, harmonijność menu, walory smakowe serwowanych dań, profesjonalizm i jakość obsługi, komfort i atmosferę pobytu oraz otoczenie i wnętrze restauracji.

Wszystkie restauracje są uszeregowane według „Poland 100 Best Restaurants Score” na podstawie kompilacji przewodników i recenzji online. Dla każdej restauracji obliczana jest średnia wszystkich standardowych ocen, recenzji, ważona wskaźnikiem wiarygodności każdego źródła wraz z oceną inspektorów przeprowadzoną podczas badania Mystery Shopping.

Nagrody zostały przyznawane w kategoriach: NAJLEPSZA RESTAURACJA W POLSCE oraz NAJLEPSZA KARCZMA W POLSCE w pięciu grupach: jeden widelec, 2 widelce, 3 widelce, 4 widelce oraz GRAND AWARD – 5 widelców. W X edycji nie przyznano nagród indywidualnych.

NAJLEPSZĄ RESTAURACJĄ W POLSCE 2020 ROKU została La Brasserie Moderne (na zdjęciu) mieszcząca się w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria. La Brasserie Moderne jest współczesną interpretacją klasycznej francuskiej brasserie, oferującej bogate menu, oparte na najlepszych sezonowych produktach. Dania według koncepcji Szefa kuchni, Macieja Majewskiego, są wynikiem jego kulinarnych pasji i zaangażowania. Menu jest finezyjnym połączeniem tradycyjnej francuskiej kuchni z polskimi akcentami, w nowoczesnym wydaniu. Wszystkie dania są przygotowywane w otwartej kuchni na oczach gości, którzy mogą delektować się zapachami kuchni francuskiej. Imponująca kolekcja najlepszych roczników win jest doskonałym uzupełnieniem kulinarnej przygody w La Brasserie Moderne.

Tytuł NAJLEPSZEJ KARCZMY W POLSCE 2020 ROKU przypadł Karcmie Muzykancko (na zdjęciu) z Poronina. Karczmę prowadzi znany na Podhalu muzyk i folklorysta Maciek Rybka. Choć jest specjalistą od kuchni góralskiej, to od lat jego pasją jest muzyka. W „Muzykanckiej” połączył obie pasje i dzięki temu możemy tu nie tylko „godnie pojeść”, ale i posłuchać muzyki góralskiej w najlepszym wykonaniu. Można posmakować tutaj tradycyjnej kuchni, a w menu znajdziemy m.in. „Moskole z masłem”, „Kwaśnice na żeberkach”, „Kiske swojsko z grólami i kapustom po goralsku”, „Baraninę od Swagra pieconyj z kością”.

Najwięcej restauracji na liście jest Warszawy – 15, z Krakowa o jedną mniej 14. W kategorii województw: małopolskie 30 restauracji i 5 karczm, mazowieckie oraz śląskie po 20 restauracji, pomorskie 14 restauracji i jedna karczma.

Pełna lista oficjalnych wyników X edycji Poland 100 Best Restaurants dostępna jest na profilu fb organizatora.

Aktualności

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron