Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Polska wieprzowina gwarantem smaku i bezpieczeństwa

Królowa może być tylko jedna, a na polskich stołach jest nią wieprzowina. Nie jest to przypadek, a wynik ciężkiej pracy rolników, hodowców i przedsiębiorców dbających o to, aby mięso pochodzące z Polski było najwyższej jakości.

Nowoczesne wyposażenie gospodarstw oraz wdrożenie innowacyjnych metod hodowli w ostatnich latach istotnie przełożyły się na poprawę mięsności i zmniejszenie otłuszczenia trzody. Dzięki lepszemu żywieniu oraz utrzymaniu zgodnie z wymogami dobrostanu, kaloryczność wieprzowiny znacząco się zmniejszyła. Bardzo korzystnie wypada poziom cholesterolu zawartego w polskim mięsie, który jest nawet o kilkadziesiąt procent niższy od norm amerykańskich. Rodzima wieprzowina jest regularnie badana pod kątem występowania toksyn oraz poddawana kontrolom alergenności. Możemy mieć pewność, że mięso to służy naszemu zdrowiu, kondycji i samopoczuciu.

Skąd wynika to przekonanie? Przede wszystkim wieprzowina  pochodząca z Polski jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza. To solidny rezerwuar witaminy E, wspierającej prawidłową krzepliwość krwi, co wpływa na wydajność mięśni, funkcjonowanie wzroku, a także opóźnia proces starzenia się skóry. Zawarte w niej witaminy z grupy B z kolei wspomagają m. in. działanie układu nerwowego, pracę serca, regulują ciśnienie krwi oraz podnoszą odporność organizmu. Z wielu mikroelementów zawartych w mięsie warto wyróżnić selen i cynk.

Wartość prozdrowotna polskiego mięsa wieprzowego w ciągu ostatnich lat uległa znacznej poprawie, co sprawia, że to najchętniej wybierane mięso w Polsce i produkt absolutnie dla każdego. Wieprzowina towarzyszy nam od pokoleń, przez co głęboko zakorzeniła się w polskiej tradycji kulinarnej; nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania, duszenia, grillowania czy wędzenia. Szeroki, jak również zróżnicowany asortyment, a co za tym idzie duża ilość przepisów, sprawiają, że wieprzowina zaspokoi gusta najbardziej wymagających konsumentów. Napawa optymizmem rosnąca z roku na rok świadomość społeczeństwa dotycząca zdrowego odżywiania w oparciu o zbilansowaną dietę, bazującą na regionalnych produktach wysokiej jakości. Dziś Polacy czytają etykiety, a sondaże konsumenckie wskazują, że są w stanie zapłacić nawet więcej za produkt pochodzący z Polski.

 Aneta Wawer, dietetyk

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Fot. freepik.com

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron