Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Wigilijny stół Selgros Cash & Carry i Caritas Polska

W sobotę 24 grudnia Caritas Polska zorganizowała spotkania wigilijne dla potrzebujących. W 85 miastach w Polsce przygotowane zostały stoły z daniami wigilijnymi, a także paczki świąteczne dla 20 tysięcy osób. Kolejny rok z rzędu partnerem strategicznym wydarzenia i fundatorem produktów był Selgros Cash & Carry.

Po trzech latach przerwy spotkania wigilijne w wielu miastach powróciły do tradycyjnej formy, zasiadanej wieczerzy. Zarówno w większych, jak i mniejszych miejscowościach diecezje organizowały wigilię – z barszczem, karpiem, a także opłatkiem i wspólnym kolędowaniem. Wigilijne dania i świąteczne paczki zostały przygotowane przez Caritas z produktów ufundowanych – jak co roku – przez partnera strategicznego akcji. Selgros Cash & Carry. Firma przekazała Caritas m.in. 5 tys. litrów barszczu, 4,5 tony karpia, oraz 2 tony kapusty kiszonej. Razem niemal 60 ton żywności  o łącznej wartości ponad 0,5 miliona złotych!

 – Ogromnie cieszymy się, że w tym roku powróciliśmy do spotkań przy wspólnym, wigilijnym stole. Z dumą współpracujemy z Caritas od niemal 20 lat, a partnerem strategicznym Wigilii Caritas jesteśmy już od 10 lat. Pomagamy w organizacji wydarzenia, dostarczając produkty potrzebne do przygotowania tradycyjnych wigilijnych potraw i świątecznych paczek. Na co dzień zaopatrujemy restauracje, hotele, punkty zbiorowego żywienia i sklepy w artykuły niezbędne do prowadzenia działalności. Jesteśmy otwarci na niesienie pomocy tym, którzy potrzebują wsparcia i życzliwości w tym wyjątkowym dniu – mówi Cezary Furmanowicz, dyrektor marketingu Transgourmet Polska, operatora marek Transgourmet i Selgros Cash & Carry.

Aby sprawnie przeprowadzić tak duże przedsięwzięcie, potrzebne jest wsparcie wolontariuszy. W tym roku w organizację wigilijnej wieczerzy, pakowanie i rozdawanie paczek zaangażowało się ponad 2000 osób. Jedno z większych spotkań odbyło się na Międzynarodowych Targach Poznańskich, gdzie przybyło ponad 1,5 tysiąca osób ubogich, samotnych i bezdomnych oraz kilkuset Ukraińców.      

Wieloletnie wsparcie Selgros Cash & Carry dla działań Caritas Polska, sprawia  że pomoc otrzymują potrzebujący z całego kraju i z zagranicy. Współpraca obejmuje różne akcje pomocowe w wymiarze lokalnym, ale też ogólnopolskim, jak na przykład „Spiżarnia Caritas”. W efekcie tych działań, mających na celu niemarnowanie żywności, nadwyżki pełnowartościowych produktów są przekazywane osobom będącym w potrzebie.

Aktualności

XXIV Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych

Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie serdecznie zaprasza uczniów szkół branży gastronomicznej i spożywczej do wzięcia udziału w XXIV Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych #SmakEstetykaKreatywność,

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron