Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Poradnik: jak podawać napoje gronowe?

Na głębię i koloryt degustowanego napoju gronowego wpływa wiele czynników, m.in.:  zasady łączenia określonych rodzajów trunków z danym typem potraw, temperatura serwowanych specjałów czy ich napowietrzenie. Jak zatem przygotować się do smakowania trunków, by móc delektować się pełnią ich walorów?

Kieliszki

Podanie napoju gronowego w odpowiednim kieliszku zagwarantuje zachowanie pełni jego aromatów i walorów. Trunki czerwone, aby mogły oczarować bogactwem zapachów, wymagają odpowiedniego rozwinięcia bukietu, zachodzącego na skutek kontaktu z powietrzem. Wybieramy zatem do nich kieliszki o szerszej czaszy. Kieliszki do napoju gronowego białego są zdecydowanie mniejsze i smuklejsze. Taki kształt pozwala zachować jego ulotne akcenty aromatyczne i utrzymać właściwą temperaturę.

Jaka temperatura?

Lekkie napoje gronowe wymagają niższej temperatury, natomiast cięższe, lepiej zbudowane, piękniej zaprezentują się w nieco wyższej. Jeśli planujemy otworzyć konkretną butelkę napoju do kolacji, wystarczy odpowiednio wcześniej włożyć ją do lodówki: kilka godzin wcześniej trunki musujące i lekkie białe, lekkie czerwone 1-2 godziny przed podaniem, a mocarną czerwień 30-40 minut przed planowanym otwarciem butelki.

Jak trzymać kieliszek?

Niezależnie od tego czy kosztujemy białego, czy czerwonego napoju gronowego, sposób chwytania za kieliszek jest podobny. Naczynie powinniśmy chwycić za nóżkę, układając ją pomiędzy palcem wskazującym, środkowym a kciukiem. Bardzo ważne i niezwykle eleganckie jest pozostawienie pozostałych palców luźno. Podczas degustacji trunku należy unikać dotykania czaszy kieliszka. W przypadku napoju gronowego czerwonego, nawet kilkuminutowe zetknięcie się naszej dłoni z pękatą częścią kieliszka może zmienić smak trunku. Podobna sytuacja ma się z napojem gronowym białym – okryty dłonią kieliszek szybciej się nagrzewa, a wyższa temperatura powoduje szybsze parowanie aromatów oraz zmianę ich charakteru.

Szeroka oferta napojów gronowych oraz eleganckich nowości wśród innych rodzajów trunków jest dostępna na platformie rezerwacyjnej Winnicalidla.pl.

Materiał powstał w ramach współpracy z portalem Winnica Lidla.

fot. freepik.com

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron