Skip to content
Dostosuj preferencje dotyczące zgody

Używamy plików cookie, aby pomóc użytkownikom w sprawnej nawigacji i wykonywaniu określonych funkcji. Szczegółowe informacje na temat wszystkich plików cookie odpowiadających poszczególnym kategoriom zgody znajdują się poniżej.

Pliki cookie sklasyfikowane jako „niezbędne” są przechowywane w przeglądarce użytkownika, ponieważ są niezbędne do włączenia podstawowych funkcji witryny.... 

Zawsze aktywne

Niezbędne pliki cookie mają kluczowe znaczenie dla podstawowych funkcji witryny i witryna nie będzie działać w zamierzony sposób bez nich. Te pliki cookie nie przechowują żadnych danych umożliwiających identyfikację osoby.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Funkcjonalne pliki cookie pomagają wykonywać pewne funkcje, takie jak udostępnianie zawartości witryny na platformach mediów społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcje stron trzecich.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Analityczne pliki cookie służą do zrozumienia, w jaki sposób użytkownicy wchodzą w interakcję z witryną. Te pliki cookie pomagają dostarczać informacje o metrykach liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Wydajnościowe pliki cookie służą do zrozumienia i analizy kluczowych wskaźników wydajności witryny, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia użytkownika dla odwiedzających.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Reklamowe pliki cookie służą do dostarczania użytkownikom spersonalizowanych reklam w oparciu o strony, które odwiedzili wcześniej, oraz do analizowania skuteczności kampanii reklamowej.

Brak plików cookie do wyświetlenia.

Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Praktyki zawodowe w czasach pandemii

Projekt Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Po wszelkich pandemicznych przeciwnościach, szczęśliwie udało się zrealizować trwające miesiąc praktyki zawodowe w ramach projektu Erasmus+ „Śródziemnomorskie doświadczenia zawodowe” w Maladze, w Hiszpanii. Pierwsza grupa uczestników odbyła swoje praktyki w Rimini w dniach 31.08-27.09.2021 roku.

Z uwagi na trudną sytuację epidemiczną i naukę w trybie online, lockdown oraz towarzyszącą we wszystkich aspektach życia niepewnością realizacji projektu towarzyszyła ciągła rotacja uczestników, ponawiane rekrutacje, aneksowanie czasu trwania projektu, zmiany w harmonogramie. Wszystkie te działania były wyjątkowym wyzwaniem dla Zespołu Projektowego, dlatego realizacja obu wyjazdów była dla nas wielkim sukcesem. W Riminii, dzięki naszemu partnerowi Sistema Turismo, młodzież mogła kształcić swoje umiejętności i zdobywać nowe doświadczenia zawodowe w najbardziej znanych restauracjach i hotelu otrzymujących najwyższe oceny na portalu Trip Advisor, a nawet polecanych przez przewodnik Michelin.

Lokalne menu

Rimini, przede wszystkim kojarzone z letnim wypoczynkiem nad morzem, okazało się świetnym miejscem dla naszych przyszłych kucharzy do pracy przy owocach morza, które są tu niezwykle popularne. Nasi uczniowie poznali w najmniejszym detalu zasady obróbki i przygotowania, m.in. kalmarów, krewetek, langustynek, małży i ryb. Nie zabrakło również nauki sporządzania lokalnych potraw takich piadina – cienki placek z pszennej mąki z nadzieniem, pieczony w specjalnym ceramicznym naczyniu (lub na płaskiej patelni), a następnie nadziewany szynką, serem lub warzywami, brodetto jednej z najsmaczniejszych zup rybnych na całym wybrzeżu Adriatyku, zupy warzywnej minestrone, przygotowywania makaronów typowych dla włoskiej kuchni, (np. tagliatelle, lasagne, cannelloni, ravioli, gnocchi, spaghetti), risotto – bardzo popularnej włoskiej potrawy, przyrządzanej na bazie ryżu, włoskich pierogów tortellini nadziewanych mięsem, grzybami bądź serem oraz deserów, jak znane wszystkim tiramisu i cannolo, czyli rurek z chrupiącego ciasta nadzianych kremem z sera ricotta.

Uczestnicy projektu doskonalili się w sztuce kulinarnej, w takich restauracjach jak Osteria de Borg, reklamowana w przewodniku Michelina ze względu na kuchnię opartą na lokalnych produktach, w której królowały własnej roboty  makarony, grillowane mięsa i piadina. Wszystkie potrawy serwowane były w niepowtarzalnym stylu vintage pełnym regionalnych elementów. Trattoria La Marianna usytuowana między kolorową działką ulic i placów Borgo San Giuliano, dzielnicy która w starożytności była wioską rybacką, a mostem Tyberiusza, to miejsce, w którym kuchnia opierała się na tradycji kuchni morza regionu Romana. Można tam zjeść takie pyszności jak piadinę, tagliolini allo scogilo – spaghetti z owocami morza, szaszłyki z ryb, smażone sardynki, pączki. W położonej kilka kroków od morza La Cappa Ristorante-Pizzeria nasi uczniowie nauczyli się przyrządzać dania ze specjałów morskich. Ristorante Diana Riccione zdradziła przed uczestnikami naszego projektu tajemnice perfekcyjnego przygotowania słynnej Romana piadina, domowych makaronów, specjałów z owoców morza i najlepszych grillowanych dań mięsnych lub rybnych.

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik hotelarstwa mieli okazję odbyć swój staż w czterogwiazdkowym hotelu Sovrana Hotel & Spa, który świadczy szeroki zakres usług dla swoich gości i działa zgodnie z zasadą „zero waste green hotel”,  jest także przyjazny dla zwierząt, nie tylko dlatego, że je przyjmuje, ale również dlatego, że korzysta z wysokiej jakości produktów pochodzących z farm dbających o los zwierząt. Tutaj uczniowie doskonalili swoje umiejętności z zakresu służby pięter, m.in. ścielenia łóżek metodą śródziemnomorską oraz obsługi konsumentów podczas serwisu śniadaniowego. Bogactwo śniadaniowych specjałów i smakołyków w tym hotelu oraz parzenie kawy na różne sposoby, pozwoliło uczniom poznać i stosować zasady posługiwania się bufetem typowym dla kuchni śródziemnomorskiej.

Zwiedzanie

Praktykom i stażom w Rimini towarzyszył również bogaty program kulturowy. Rimini to nie tylko nadmorski kurort, ale również miasto pełne pamiątek po urodzonym tu słynnym reżyserze filmowym Federico Fellinim. O niezwykłej historii miasta sięgającej starożytności świadczą m.in. Most Tyberiusza z początku naszej ery i jeszcze starszy Łuk Augusta. Dzielnica San Giuliano, która jako jedyna zachowała swój dawny klimat i charakter zabudowy zachwyca kolorowymi domkami i grafikami pochodzącymi z filmów F. Felliniego. Warto też udać się na wieczorny spacer wokół oświetlonego Zamku Sigismondo Pandolfo Malatesta oraz średniowieczny plac Cavour. Nie można było też nie odwiedzić położonej niedaleko Wenecji i zachwycić się Placem Św. Marka, Pałacem Dodżów, Mostem Westchnień, uroczymi kamienicami wyrastającymi z setek kanałów. W San Marino uczniowie wędrowali po starych, wąskich uliczkach jednego z najmniejszych państw, a z murów obronnych na Górze Titano podziwiali spektakularne krajobrazy od Apeninów po Adriatyk. W Rawennie zachwycali się bogactwem wszechobecnych bizantyjskich mozaik, zwiedzili grobowiec Dantego, główny plac miasta  Piazza del Popolo, wokół którego toczy się życie mieszkańców i turystów oraz spacerowali po mieście, poznając główne zabytki.

Pierwsze wrażenia

Naszych stażystów w Maladze powitało słońce, ciepło, widoki pierwszych bożonarodzeniowych dekoracji, których z każdym dniem pobytu przybywało w ilości i bogactwie. Mimo długiej podróży zaraz po zakwaterowaniu udaliśmy się na spacer po okolicy i pierwszą sesję fotograficzną podczas, której nie zabrakło wspólnego zdjęcia przy ławeczce Picassa, artysty tutaj urodzonego i stawiającego swoje pierwsze kroki w sztuce. Poznaliśmy najważniejsze miejsca, które przez kolejne dni naszego pobytu często mijaliśmy: majestatyczny budynek katedry, której fasady nie sposób zmieść w zwykłym kadrze, wypełnione barami i restauracjami, tętniące życiem place Carbon i del Siglo, Plac Konstytucji i reprezentacyjną ulicę Markiza de Larios, które wkrótce miały się zapełnić jednymi z najpiękniejszych w całej Hiszpanii dekoracjami świątecznymi. Podziwialiśmy zawieszony nad Malagą i pięknie oświetlony zamek Gibralfaro wraz z jego murami oraz dotarliśmy do siedziby opiekującej się nami naszej instytucji partnerskiej Universal Mobility.

Nasza instytucja partnerska, Universal Mobility, wybrała dla naszych uczniów restauracje specjalizujące się w różnych kuchniach: fusion, andaluzyjskiej, japońskiej i wegańskiej, które łączył wspólny element: możliwość pracy na produktach typowych dla tego regionu Hiszpanii: owocach morza, owocach, warzywach. Staż w hostelach sieci Feel, umożliwił naszym uczniom naukę obsługi nowego systemu rezerwacji gości Master Yield 2021, ale przede wszystkim kontakt z gościem podczas czynności wykonywanych w recepcji jak i poza nią. Uczniowie kształcący się zarówno w dziedzinie gastronomii i hotelarstwa mieli okazję doskonalić posiadane umiejętności, jak również nabyć nowe wynikające ze specyfiki miejsc, w których odbywali swoje staże. Bez względu na to czy zakład w jakim się szkolili odpowiadał na potrzeby konsumentów poszukujących dań kuchni typowo hiszpańskiej czy inspirowanej innymi trendami i kierunkami świata, czy zaspokajał potrzeby globtroterów przemierzających Europę, wszyscy stażyści zgodnie podkreślali, że cenią sobie atmosferę pracy, życzliwość, wyrozumiałość i spokój, których doświadczyli i które zapamiętają na długie lata.

Podsumowanie

Miesięczny pobyt w Maladze pozwolił stażystom dobrze poznać zakamarki miasta, ale był również okazją na smakowanie specjałów kuchni andaluzyjskiej i doświadczenia hiszpańskiej „mañana” – spokoju i dystansu do rzeczy, na które nie ma się wpływu. Obok walorów zawodowych i kulturoznawczych warto też wspomnieć o aspekcie społecznym: mieszkanie z grupą rówieśników, dzielenie się obowiązkami domowymi i organizowanie wspólnych zajęć z pewnością pozytywnie wpłynęło na kształtowanie postaw prospołecznych wśród uczestników projektu. Każdy z nich wrócił do Polski bardziej samodzielny i odważny, chociażby w zakresie posługiwania się językami obcymi.

Zdaniem uczestników projektu wzięcie w nim udziału było najlepszą decyzją, jaką mogli podjąć, ponieważ nie tylko doskonalili się zawodowo, ale również pokonali barierę językową i mieli większą motywację do komunikacji w językach obcych. Inni podkreślali walor kulturoznawczy oraz wzrost wiary we własne możliwości, niektórzy zwrócili uwagę na aspekt integracji i współpracy z całą grupą uczestników. Wszyscy byli zgodni, że z pewnością zachęcaliby innych do skorzystania z możliwości, jakie daje uczniom szkół zawodowych program Erasmus+.

Beata Seleman

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku

Aktualności

590 lat króla rieslinga

13 marca 2025 roku przypada 590. rocznica pierwszej historycznej wzmianki o rieslingu, najważniejszej odmianie winogron w Niemczech. Tego dnia w 1435 roku Klaus Kleinfisch, administrator

Mistrzostwa Młodych Kelnerów 2025

Przed nami VII edycja ogólnopolskich Mistrzostw Młodych Kelnerów 2025, które odbędą się 20 marca br. o godz. 10.00  w budynku Zespołu Szkół Ponadpodstawowych  nr 3

THE BEST PIZZA AWARDS 2025

Już 25 czerwca 2025 r. Mediolan stanie się światową stolicą pizzy – The Best Pizza Awards powróci z trzecią odsłoną wydarzenia. Ta długo wyczekiwana gala

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron