Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Program dobrych praktyk IGHP

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego opracowała Program dobrych praktyk IGHP dla zawodu technik hotelarstwa. W pierwszej edycji akcji aktualnie uczestniczy ponad 50 szkół i ponad 20 hoteli, które otrzymały już certyfikaty „Hotel Dobrych Praktyk IGHP”. To kolejna inicjatywa Izby, po konferencji dla kadry szkół średnich i branżowych, związana z działaniami służącymi odbudowie prestiżu pracy w branży hotelarskiej.

Program dobrych praktyk IGHP dla zawodu technik hotelarstwa został przygotowany przez ekspertów IGHP, hotelarzy praktyków: Agnieszkę Maszner-Paprocką, Michała Walczaka, Piotra Dwurnika, Beatę Krawczyńską, Tomasza Waścińskiego i Macieja Knyrka.

Celem programu jest przede wszystkim praktyczna nauka zawodu technika hotelarstwa oraz umożliwienie uczniom w praktyce poznania zasad i organizacji pracy w hotelu, nabycie umiejętności komunikacji i pracy w zespole, rozpoznawania potrzeb klientów, a także motywację do wyboru przyszłej drogi zawodowej w branży.

Ten program jest kolejnym dowodem na to, że kwestia edukacji przyszłych kadr hoteli jest dla IGHP niezwykle ważna. Konsekwentnie realizujemy nowe inicjatywy z tego obszaru i cieszy nas, że spotykają się one z pozytywnym odzewem zarówno ze strony hoteli, jak i szkół – mówi Marcin Mączyński, sekretarz generalny IGHP.

Cykl praktyk zawodowych składa się z czterech części i obejmuje łącznie 280 godzin. Pierwsza z nich to szkolenie wstępne BHP i PPOŻ. Kolejna to m.in. czas na poznanie hotelu, jego struktury organizacyjnej, ścieżek kariery w obiekcie oraz wstęp do RODO. Trzecia część to zajęcia praktyczne obejmujące zagadnienia z obszaru służby pięter, gastronomii i recepcji. W ostatnim etapie ma miejsce podsumowanie praktyk i wystawienie praktykantowi referencji.

W Programie dobrych praktyk IGHP mogą wziąć udział wyłącznie hotele będące członkami Izby. Po spełnieniu określonych warunków certyfikat jest przyznawany na 12 miesięcy. Regulamin programu i formularze są dostępne w biurze IGHP.

Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego to największa organizacja samorządu gospodarczego w branży hotelarskiej. Jest rzecznikiem środowiska biznesu hotelarskiego i gastronomicznego w kontaktach z administracją państwową oraz w Unii Europejskiej.

     Więcej informacji: www.ighp.pl

fot.freepik.com

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron