Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Program Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów

Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów to największe tego typu spotkanie dla gastronomii w Polsce, które odbędzie się 24 października 2023 w EXPO XXI, przy ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie. Znamy już szczegółową agendę wystąpień na scenie głównej wydarzenia.

Na scenie Kongresu pojawi się wielu uznanych i rozpoznawalnych ekspertów, którzy poruszą następujące tematy:

  • Czy szef kuchni musi znać trendy kulinarne?

Krótkotrwałe mody, czy trwałe zmiany? Jak odróżnić trendy długoterminowe wpływające trwale na kształt rynku od krótkoterminowych pojawiających się i znikających stosunkowo szybko? W trakcie wystąpienia odkryjemy jakie prognozy wynikają z dostępnych raportów i poznamy kierunki rozwoju.

  • Kuchnia śląska

Tradycja i różnorodność, a przede wszystkim smak, który kochają Polacy od morza do Tatr. Inspirowana tradycjami kulinarnymi Austrii, Czech i Niemiec, a jednocześnie tak bardzo polska. Na czym polega tajemnica kuchni śląskiej i co każdy szef kuchni powinien wiedzieć na jej temat?

  • Polska kuchnia żydowska

Kuchnia żydowska wyróżnia się na tle innych kuchni swoją bazą opartą na zasadach koszerności, a jednocześnie posiada tyle wersji, ile krajów i regionów, w których się rozwija. Podczas wykładu poznamy podstawowe reguły koszeru oraz ich praktyczne współczesne zastosowanie, podział kuchni żydowskiej pod kątem geograficzno-kulturowym, a także przyjrzymy się polskiej kuchni żydowskiej, jej smakom i potrawom.

  • Czy można kupić sobie gwiazdkę? Co decyduje o prestiżowych sukcesach w świecie gastronomii?

Restauracje z Poznania zostały uwzględnione w tegorocznym wydaniu przewodnika Michelin. Poznańska gastronomia lobbowała pięć lat, aby tak się stało. Tymczasem na gwiazdki nie mogą liczyć niektóre inne miasta w Polsce. Od 20 lat dzięki konsekwentnym treningom w wolne weekendy Poland National Culinary Team zdobywa na olimpiadach pozycje medalowe. Talent, praca, konsekwencja, pieniądze, znajomości czy polityka? Co decyduje o tytułach i wyróżnieniach w świecie gastronomii?

  • Jak obsługiwać angielskiego króla? Organizacja przyjęcia z udziałem głowy państwa

Przyjęcia z udziałem głów państw czy szefów rządów to nie tylko pięciodaniowy posiłek po ciężkim dniu pracy. To sposób na kreowanie wizerunku, budowanie prestiżu, tworzenie relacji. Przyjęcia na najwyższym szczeblu to połączenie protokołu dyplomatycznego, fine diningu i silver service. Jak zaplanować usadzenie i powitanie gości? Aperitif, prezentacja gości, wydawanie kolejnych dań i towarzyszących im win, aż po digestif i nie tylko…

  • Dziecko w restauracji

Rodzinne wyjście do restauracji. Czego można nauczyć się podczas wspólnego posiłku? Savoir vivre w restauracji. Menu dla dzieci. Dlaczego dzieci wybierają nugettsy z frytkami? Czy można zmuszać dzieci do jedzenia? I-pady, karmienie, bieganie po lokalu z łyżką – czy nowe metody podczas jedzenia rzeczywiście się sprawdzają? Idzie nowe – nie przejmuj się i smacznego!

  • Plating, czyli perfekcja na talerzu

Plating polega na aranżowaniu dania na talerzu w sposób estetyczny i przyciągający wzrok. Celem platingu jest nie tylko zaserwowanie smacznego posiłku, ale również stworzenie wrażenia wizualnego, które zachęci klienta do zjedzenia potrawy. Podczas platingu kucharz uważnie dobiera kształty, kolory, tekstury oraz proporcje składników tak, by stworzyć idealną prezentację dania. Pamiętajmy, że wizualna prezentacja jest równie ważna jak smak potrawy.

  • Jak nie utopić zmian w zupie? Techniki skutecznego ich wprowadzania

Jak nie stracić szans na zmianę? Kiedy jest właściwy moment by je zacząć? Jak połączyć logikę z emocjami i skutecznie przekonać zespół do zmian? Zmiana według Beckharda i Adama Małysza, czyli jak się nie wściekniesz, to nic nie zmienisz.

  • Jak dziś ominąć trudności w prowadzeniu restauracji?

Inflacja, zmiany na rynku pracy, marketingowa walka o gościa. Co zrobić by przetrwać w tych trudnych dla gastronomii czasach? O wyzwaniach, przed którymi stoją restauratorzy i skutecznych sposobach radzenia sobie z nimi.

  • W poszukiwaniu zysku, czyli skuteczne modele biznesowe w polskiej gastronomii

Przestańmy pytać jak oszczędzać. Zacznijmy rozmawiać o tym, jak zarabiać. Istotnym elementem funkcjonowania restauracji są koszty stałe. Nie stworzymy rentownego biznesu, rozmawiając jedynie o pojęciu takim jak food cost i rachunkach za prąd. Zastanówmy się w jaki sposób skutecznie sprzedać usługę gastronomiczną i wykorzystać zasoby, którymi już dysponujemy. W trakcie debaty rozważymy takie możliwości jak ghost kitchen, franczyza, catering dietetyczny, catering eventowy i nie tylko. Sprawdź, czy znajdziesz pomysł dla siebie i wygenerujesz wyższy zysk.

Ważne informacje

Szczegółowy program Kongresu: https://kongresszefowkuchni.pl/program/.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny dla szefów kuchni, restauratorów i kucharzy, pod warunkiem rejestracji. Serdecznie zapraszamy!

Panel rejestracyjny: https://kongresszefowkuchni.pl/zarejestruj-sie/https://kongresszefowkuchni.pl/zarejestruj-sie/

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Fot. Edward Trzeciakiewicz

Aktualności

Trwa Tydzień Kuchni Polskiej

Sieć hurtowni MAKRO Polska po raz szósty organizuje festiwal, podczas którego goście w blisko 400 restauracjach mogą spróbować klasycznych dań kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron