Tegoroczny Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów, który odbędzie się 12 października w Warszawie to aż dwie sceny i atrakcyjne wydarzenia towarzyszące. Nazwa wydarzenia wzbogacona została o ostatni człon podkreślający, że od roku 2022 jest ono przeznaczone nie tylko dla szefów kuchni i kucharzy, ale również dla właścicieli restauracji.
Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów wraz z wydarzeniami towarzyszącymi to największe spotkanie edukacyjne i biznesowe dla gastronomii w Polsce. Wydarzenie odbędzie się 12 października 2022 r. w EXPO XXI, na ul. Prądzyńskiego 12/14 w Warszawie. Tegoroczna edycja Kongresu w dużej części poświęcona będzie kuchni roślinnej. Dużo miejsca w programie zajmą też trendy oraz zmieniające się warunki funkcjonowania gastronomii.
Udział w Kongresie dla szefów kuchni, kucharzy i właścicieli restauracji jest bezpłatny, pod warunkiem obowiązkowej rejestracji.
Po raz pierwszy w tym roku na Kongresie staną aż dwie sceny. Nie zabraknie więc nie tylko warsztatów, ale również niezwykle cennych wystąpień ekspertów oraz debat. Tylko na scenie głównej będzie miało miejsce 13 wystąpień, w tym 11 prelekcji i 2 debaty, w ramach których swoją wiedzą podzieli się 25 ekspertów. Uczestnicy mogą liczyć na więcej, bo już wkrótce poznamy również program małej sceny.
- Program sceny głównej Kongresu Szefów Kuchni i Restauratorów:
9:30 – 9:50 Tworzenie karty na podstawie analizy kosztów. Negocjacje z dostawcami. Wojciech Harapkiewicz
9:50 – 10:20 Food cost bez tajemnic. Jak o połowę zredukować straty w restauracji? Sławomir Głomski
10:20 – 10:40 Eko-moc czy eko-bzdury, czyli wszystko co szef kuchni powinien wiedzieć o żywność ekologicznej. Krzysztof Szulborski
10:40 – 11:20 Jak w nowoczesnej gastronomii zarządzać budżetem i odróżniać koszty od inwestycji?Joanna Sobczyk, Sławomir Głomski, Krzysztof Szulborski, Wojciech Harapkiewicz; Moderatorka: Agnieszka Huszczyńska
11:20 – 11:40 Unikamy wege wpadek, czyli kiedy dania roślinne w karcie podnoszą popularność restauracji? Jakub Jaworski
11:40 – 12:00 Greenology, czyli dieta roślinna w menu szefa kuchni. Wioletta Bielecka, Agnieszka Mazurek
13:00 – 13:30 Filozofia i gotowanie według 5 przemian. Monika Biblis
13:30 – 14:10 Restauracyjne nawyki, z którymi trzeba się pożegnać. W jaki sposób kryzysy lat 2020 – 2022 zmieniły gastrobiznes? Dariusz Szczepura, Jarosław Uściński, Justyna Sypka, Sebastian Mikulski, Marcin Świątek; Moderatorka: Anna Dębska
14:10 – 14:40 Zarządzanie zespołem, czyli jak być w kuchni liderem i autorytetem? Jarosław Walczyk
14:40 – 15:00 Sami możemy wiele, razem wszystko. Prawdziwa historia sukcesu restauracji, którą nagle opuścił szef kuchni. Katarzyna Cienka
15:00 – 15:30 Ponadprzeciętny serwis w obsłudze sali. Na co warto zwracać uwagę i dlaczego? Marcin Dyrda
15:30 – 16:00 Wygrywają odważni. Nie bój się niepowodzeń. Andrzej Kruczyński
16:00 – 17:00 Droga do doskonałości. Przemysław Klima w rozmowie z Jackiem Krawczykiem.
Więcej informacji oraz panel rejestracyjny Kongresu można znaleźć na stronie: www.kongresszefowkuchni.pl
„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.
Fot. Artur Cymerman