Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Program XIV Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana

XIV Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”                

W dniu 23 lutego 2019 roku w Hotelu Warszawa*** SPA & RESORT w Augustowie odbędzie się wielkie włoskie wydarzenie kulinarne pod patronatem Ambasady Włoch w Warszawie, Burmistrza miasta Augustów, Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Harmony Polish Hotels oraz z udziałem Partnera konkursu Bellavita Warsaw XXI 2019.

Podczas konkursu spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi adepci sztuki kulinarnej, znane gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej .

Uczestników konkursu dla profesjonalistów oceniać będzie profesjonalne i wymagające grono jurorów. Jurorzy oceniać będą dwa dania konkursowe: pierwsze danie makaron – z obowiązkowym użyciem świeżego makaronu marki Perino (i dowolnych składników); drugie danie mięsne z obowiązkowym użyciem rostbef sezonowanego na sucho marki Sokołów (i dowolnych składników). Obowiązkowo ekipy użyją także przynajmniej do jednego dania konkursowego wybrany produkt marki Debic.

Jury profesjonalne degustacyjne: Krzysztof Szulborski ( przewodniczący jury ), Andrea Camastra, Angelo Serra, Teofilos Vafidis, Robert Sowa, Dariusz Zahorański, Marcin Budynek oraz jury profesjonalne techniczne: Jacek Kempa, Piotr Sabala, Dariusz Ratuszniak, Jan Filipczyk. Supervisorem konkursu dla profesjonalistów został Krzysztof Gradzewicz.

Do konkursu dla profesjonalistów zgłosiło się 19 ekip, spośród których jury selekcyjne wyłoniło 12 najlepszych ekip.

  1. 1.Restauracja Zielona Górka – Pabianice

Dawid Pluta

Jędrzej Lewandowski

  1. 2.Lemon Resort SPA – Gródek nad Dunajcem

Iwona Tomasiak

Teresa Salamon

  1. 3.Restauracja Bistro Rój – Warszawa

Przemysław Łyszkowski

Przemysław Błaszczyk

  1. 4.Restauracja U Bielawnego – Krotoszyn

Tomasz Ptak

Bartłomiej Gniazdowski

  1. 5.Restauracja Dolce Vita- Bydgoszcz

Sebastian Szynkiewicz

Patrycja Reichm

  1. 6.Restauracja Oleska 102 – Opole

Szymon Szendlak

Tomasz Karoń

  1. 7.Restauracja Enoteka Pergamin – Kraków

Mateusz Guzik

Rafał Tobiasz

  1. 8.Hotel Restauracja Piano- Lublin

Piotr Huszcz

Paweł Gałecki

  1. 9.Restauracja Scandale Royal – Kraków

Tobiasz Dziura

Łukasz Niziński

  1. 10. Restauracja Chochołowy Dwór – Jerzmanowice k. Krakowa

Tomasz Kowal

Kamil Miszczyk

  1. 11. Restauracja Ed Red – Warszawa

Bartosz Biały

Łukasz Kostrzewski

  1. 12. Restauracja Bistro Dobra Zmiana – Białystok

Angelo Colombo

Mateusz Nienałtowski

  1. 13. Ekipa rezerwowa : Restauracja Lavenda- Poznań

Roman Serdiuk

Grzegorz Elsner

W konkursie dla Gwiazd wystąpi 6 drużyn.

  1. Izabela Trojanowska i Liugi Pagano
  2. Wanda Kwietniewska i Anna Surga
  3. Zygmunt Chajzer i Andrzej Skotak
  4. Paweł Stasiak i Daria Stasiak
  5. Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz
  6. Sebastian Wątroba i Ewa Wątroba

Gwiazdy przygotują dooczny jury jedno danie – makaron świeży marki Perino z użyciem 1-minutowego steku wołowego marki Sokołów, wybranego produktu marki Debic oraz dowolnych składników.

Gwiazdy będą oceniane przez następujących jurorów degustacyjnych VIP: Andrzej Burkiewicz- Prezes Zarządu Hotelu Warszawa SPA&RESORT, Mirosław Karolczuk- Burmistrz miasta Augustów, Marcin Mączyński – Sekretarz Generalny Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, Tomasz Sokołowski – Prezes Zarządu marki Perino, Wojciech Chojnicki- Prezes Zarządu marki Winterhalter, Marcin Olszewski – Prezes Zarządu marki Alva, Małgorzata Piotrowska- Dyrektor marketingu marki Gastro Magic Service oraz Krzysztof Remiszewski- Dyrektor Food Service marki Sokołów.

W jury technicznym konkursu dla Gwiazd zasiądą: Patryk Kotarba, Janusz Garncarczyk, Wiesław Bober. Supervisorem konkursu został Andrzej Ławniczak.

Konkurs poprowadzi Paweł Pochwała, a uroczystą Galę Zygmunt Chajzer.

Ekipom, które nie zakwalifikowały się do konkursu, dziękujemy za chęć uczestnictwa i zapraszamy do rywalizacji konkursowej za rok.

Serdecznie zapraszamy 23 lutego 2019 roku do Hotelu Warszawa *** SPA & RESORT

w Augustowie.

PROGRAM

22.02.2019 Piątek

Od 14.00                     Przyjazd i zakwaterowanie uczestników konkursu dla profesjonalistów i gwiazd, jury , sponsorów i gości w Hotelu Warszawa

18.00-21.00                Kolacja – Restauracja Pinarbo

20.00                           Odprawa konkursowa z jury dla uczestników konkursu dla profesjonalistów i gwiazd – Sala konferencyjna Necko

21.00- 02.00               Restauracja Pinarbo ( muzyka mechaniczna – DJ )- spotkanie integracyjne

Od 15.00                     Montaż sceny i stanowisk do gotowania- sala konferencyjna Wigry

Od 18.00                     Montaż stanowisk ekspozycyjnych sponsorów- sala konferencyjna Wigry, foyer sali Wigry, foyer sali Necko, holl recepcyjny

23.02.2019 Sobota

7.00-10.00                  Śniadania hotelowe – Restauracja Pinarbo

9.30                            Oficjalne otwarcie konkursu – sala konferencyjna Wigry

10.00- 16.00               Konkurs kulinarny dla profesjonalistów – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – sala konferencyjna Wigry

12.00- 16.00               Konkurs kulinarny dla Gwiazd – wstęp wolny dla widzów z zewnątrz – sala konferencyjna Wigry

13.00 – 15.00             Lunch – Restauracja Pinarbo

16.30-19.00                Demontaż stanowisk konkursowych i stanowisk sponsorskich – przygotowanie sali do uroczystej gali- sala konferencyjna Wigry

17.00                                      Przygotowanie sceny i próba zespołu muzycznego LP Luigi Pagano – Restauracja Pinarbo

19.00                          Dinner- kolacja serwowana – Restauracja Pinarbo

20.30 -21.30               Uroczysta Gala – sala konferencyjna Wigry

21.30-01.00                Dinner – bufety oraz koncert zespołu LP Luigi Pagano – Restauracja Pinarbo

24.02.2019 Niedziela

7.00-11.00                  Śniadania hotelowe- Restauracja Pinarbo

Do 13.00                     Wykwaterowanie z hoteli

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content