Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Prosto od krowy

Na ulicach Warszawy pojawiły się mlekomaty, a w nich prawdziwe mleko prosto od krowy – Mleko Dojone. Jest ono dużo smaczniejsze i zdrowsze od tego, które dostępne jest w każdym sklepie.

Codziennie rano świeże mleko dowożone jest do tzw. „mlekomatów”, gdzie każdy może napełnić swoją butelkę. Mleko Dojone nie jest poddawane pasteryzacji czy też procesowi UHT. Zachowuje przez to walory smakowe, zapachowe, odżywcze i zdrowotne. Jest prawdziwym mlekiem od krowy, które zsiada się, jest świetne do wypieków, przetworów oraz do kawy. Mleko Dojone pochodzi z okolic Leszna – gminy położonej w otulinie Kampinoskiego Parku Narodowego.

Obecne lokalizacje mlekomatów:

  • Mokpol (na rogu ulic Puławskiej i Wałbrzyskiej w okolicach McDonald’s – mlekomat zewnętrzny)
  • CH Reduta (przy al. Jerozolimskich w kierunku na Ursus/Pruszków – mlekomat wewnętrzny – Poziom -1 przy głównym wejściu z parkingu podziemnego)
  • CH Bemowo (mlekomat wewnętrzny przy głównym wejściu od strony ul. Powstańców Śląskich)
  • CH Skorosze (przy Al. Jerozolimskich na wysokości Ursusa w kierunku na Pruszków – mlekomat zewnętrzny na parkingu przy wejściu do delikatesów ALMA)

Organizatorzy projektu Mleko Dojone współpracują ze Stowarzyszeniem Otwarte Drzwi, wspierającym młodzież warszawskiej Pragi, rodziny wykluczone, bezdomnych i bezrobotnych.

Więcej informacji na www.dojone.pl

Aktualności

Zdrowie z warzyw i owoców

Warzywa i owoce w codziennej diecie pomagają zachować zdrowie, zwiększają naszą odporność i chronią organizm przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu Dieta na

Wesołych Świąt!

Wszystkim naszym Czytelnikom, Reklamodawcom, firmom współpracującym i sympatykom życzymy zdrowych, spokojnych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz wszelkiej pomyślności w nadchodzącym roku. Redakcja Fot. Wytwórnia

Co czeka rynek alkoholi w Polsce w 2025 roku?

Klienci coraz częściej wybierają napoje pozbawione alkoholu lub o niewielkiej jego zawartości. Ale to niejedyne zmartwienie branży. Coraz wyższe koszty działalności oraz zapowiedź zaostrzenia przepisów

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content