Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Dorszowe żniwa – Esencja zdrowia

W dniu 13 sierpnia 2011 na Bulwarze Gdyńskim w Gdyni odbędzie się ósma edycja popularnych Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w potrawach z ryb morskich. W tym roku pod hasłem: Grillowana ryba –  esencja zdrowia .

Dorszowe żniwa to świetna zabawa dla miłośników nie tylko ryb, ale i grillowania.

W mistrzostwach biorą udział najlepsi polscy kucharze. Ich zadaniem będzie przyrządzenie zakąski z grillowanych warzyw i bałtyckiego śledzia oraz dania głównego z samodzielnie złowionego dorsza. Ryba zostanie upieczona na grillu węglowo-drzewnym, a receptura i dodatki zależą tylko od kunsztu i fantazji poszczególnych kucharskich drużyn.

Regulamin konkursu określa również, że uczestnicy muszą swoje dania skomponować wg zdrowych zasad z odpowiednią ilością kalorii, zawierającej odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.

Ciekawostką jest to, że kucharze przeddzień konkursu wypłyną 20 mil w morze i sami złowią sobie dorsza – główny składnik mistrzowskiej potrawy

Podczas konkursu znani szefowie Kuchni przeprowadzą Szkolenia i pokazy edukacyjne celem przybliżenia zasad zdrowego żywienia w warunkach plenerowych i piknikowych.

Aktualności

Kalifornijska jakość i lata doświadczenia

Carlo Rossi, największa marka wina w Polsce[1], zaskakuje nowościami produktowymi. Razem z mistrzem winiarstwa Darrenem Procsalem wprowadza na rynek linię Winemaker’s Selection. Ta wyjątkowa kolekcja

Wystawa CLEVERFOOD. For everyone

Już 1 lutego w Centrum Nauki Experyment zostanie zainaugurowana wystawa CLEVERFOOD for everyone. Jest ona efektem pracy międzynarodowego zespołu ekspertów z Ecsite (Europejska sieć centrów nauki i muzeów),

Polska nad Porterem Bałtyckim

W ciągu ostatnich 20 lat liczba porterów bałtyckich warzonych co roku w Polsce zwiększyła się kilkunastokrotnie, a sam styl zaczął wyróżniać polskich piwowarów w świecie. Przypadająca

Soft&Sweet Inspiration Day

Firma Primulator zaprasza wszystkich właścicieli cukierni, kawiarni, piekarni oraz sklepów convenience na wyjątkowe wydarzenie – Soft&Sweet Inspiration Day, które odbędzie się 4-5 lutego 2025 roku w

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron

Skip to content