Przejdź do treści
Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Dorszowe żniwa – Esencja zdrowia

W dniu 13 sierpnia 2011 na Bulwarze Gdyńskim w Gdyni odbędzie się ósma edycja popularnych Dorszowych Żniw, czyli Mistrzostw Polski w potrawach z ryb morskich. W tym roku pod hasłem: Grillowana ryba –  esencja zdrowia .

Dorszowe żniwa to świetna zabawa dla miłośników nie tylko ryb, ale i grillowania.

W mistrzostwach biorą udział najlepsi polscy kucharze. Ich zadaniem będzie przyrządzenie zakąski z grillowanych warzyw i bałtyckiego śledzia oraz dania głównego z samodzielnie złowionego dorsza. Ryba zostanie upieczona na grillu węglowo-drzewnym, a receptura i dodatki zależą tylko od kunsztu i fantazji poszczególnych kucharskich drużyn.

Regulamin konkursu określa również, że uczestnicy muszą swoje dania skomponować wg zdrowych zasad z odpowiednią ilością kalorii, zawierającej odpowiednią ilość witamin i składników mineralnych.

Ciekawostką jest to, że kucharze przeddzień konkursu wypłyną 20 mil w morze i sami złowią sobie dorsza – główny składnik mistrzowskiej potrawy

Podczas konkursu znani szefowie Kuchni przeprowadzą Szkolenia i pokazy edukacyjne celem przybliżenia zasad zdrowego żywienia w warunkach plenerowych i piknikowych.

Aktualności

XIX Międzynarodowe Dni Wina w Jaśle

Tradycyjnie w ostatni weekend sierpnia w Jaśle odbywają się Międzynarodowe Dni Wina, jeden z najstarszych i największych festiwali winiarskich w kraju. To niezwykłe wydarzenie powstało

Piknik Poznaj Dobrą Żywność

24 maja w godz. 11-18 w otoczeniu zielonego Toru Wyścigów Konnych Służewiec odbędzie się doroczne święto polskiej żywności, czyli Piknik Poznaj Dobrą Żywność. Na gości

Pomorska Ścieżka Smaków

„Przegląd Gastronomiczny” wybrał się na Pomorską Ścieżkę Smaków. Było warto! Wzięliśmy udział w warsztatach serowarskich, spróbowaliśmy pysznej zupy pokrzywowej, przygotowaliśmy zalewę do klopsików z pomuchla.

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron