Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 02/2025

Nowy numer „PG” 2/2025

Jak otworzyć własnego foodtrucka – Adrianna Lotolc, Antoni Maruniewicz     2

Prosto, autentycznie i naturalnie – trendy kulinarne na 2025 rok    6

Czy AI zabije gastronomię, którą znamy? A może powinna?      7

Gastronomia a ekologia – jak restauracje mogą dbać o planetę? – Michał Wawro     9

Nieoczywista elegancja – Agnieszka Wijas    10

Kompleksowe wsparcie – oto czego szukają we franczyzie początkujący przedsiębiorcy. Rozmowa z Radosławem Charubinem, właścicielem Multi Ice Group    11

KOKU Sushi to miejsce, w którym czuję się jak w domu. Rozmowa z Filipem Wasińskim, franczyzobiorcą sieci    12

Zasady korespondencji mailowej z gośćmi hotelowymi – Arletta Kowalik   14

Winterhalter. Oszczędność w gastronomii zaczyna się od zaplecza – jak zoptymalizować proces mycia naczyń?   6

Targi Expo Sweet 2025      18

EuroGastro 2025      20

Bidfood. Lublin pełen gastronomicznych inspiracji    23

 Święta Wielkanocne w Polsce – tradycje, zwyczaje, symbolika – Ewa Czarniecka-Skubina   24

Mazurko wielkanocne     29

Bocuse d’Or 2025   31

Mistrz Pizzy z góralskim sercem – Tomasz Wolski i jego droga do sukcesu   33

Mistrzostwa Młodych Kelnerów     35

Wino – właściwa temperatura i właściwy kieliszek – Jacek Paprocki   36

Jak Drozd wywąchał interes, czyli kariera dochodowej turówki – Bohdan Juchniewicz   40

Aktualności

Nowoczesne oblicze niemieckiego winiarstwa

3 kwietnia 2025 roku w warszawskiej Reducie Banku Polskiego odbyła się kolejna edycja wydarzenia Riesling, Pinot & Co., organizowanego przez Niemiecki Instytut Wina. Tegoroczne spotkanie

Rośnie rola własnych wypieków w gastronomii

Współczesna gastronomia przeżywa prawdziwy renesans świeżych, jeszcze ciepłych wypieków prosto z pieca, które stają się coraz ważniejszym elementem oferty restauracji, kawiarni czy nawet hoteli. Trend

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron