Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Przegląd Gastronomiczny 1/2024

Nowy numer „PG” 1/2024

Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy

4 PRAWO

Adriana Lotolc

Nowe przepisy

 

6 FELIETON

Jarosław Uściński

Mamy złoto i dwa srebra!

 7 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Zmywarki nowej generacji.

Winterhalter przedstawia nowa serię MT

 

8 ARTYKUŁ PROMOCYJNY

Krajalnica premium 613P praktycznie za darmo

 10 NAUKA

Dorota Czerwińska

Źródła cukrów prostych w żywności

 

20 NAUKA

Ewa Czarniecka-Skubina

Polska kuchnia regionalna – kuchnia Pomorza i Kaszub

 

26 KULINARNE PODRÓŻE

Małgorzata Lewandowska

Tłuszcz, kultura, figa i Bolonia

Relacja z wizyty w FICO Eataly World w Bolonii

 

32 HOTELE

Arletta Kowalik

Usługi dodatkowe

 

34 KORESPONDENCJA Z HOLANDII

A.W.

Płacz, ale płać

Co słychać w branży?

 

36 COCKTAIL BAR

Branża winiarska o trendach na 2024 r.

 

40 KONKURSY

Wyniki konkursu WINOPL

 

Drodzy Czytelnicy!

Olimpiada Kulinarna IKA odbywająca się co 4 lata w Stuttgarcie to jedno z najważniejszych wydarzeń w świecie kulinarnym. Narodowa Reprezentacja Polski Kucharzy, powołana przez OSSKiC, już od roku przygotowywała się do startu w tegorocznej edycji tej imprezy. Nadszedł luty i okazało się, że nasza super Drużyna zdobyła podczas IKA aż 3 medale: jeden złoty i dwa srebrne! To wielkie osiągnięcie, które dowodzi, że nasza gastronomia jest już na najwyższym, światowym poziomie. Serdecznie gratulujemy i mamy nadzieję, że to dopiero początek drogi do jeszcze większych sukcesów naszej Kadry na arenie międzynarodowej. O IKA pisze Jarek Uściński na s. 6, dodatkowy materiał można też przeczytać na s. 3.

Olimpijskie medale bardzo podniosły nas na duchu, ale trzeba wrócić do  zmagań z szarą rzeczywistością. Bez wątpienia przed naszą branżą HoReCa kolejny rok pełen wyzwań. Wszyscy restauratorzy martwią się wzrostem kosztów działalności, wzrostem płac, inflacją, brakiem pracowników i zastanawiają się czy ten biznes będzie w ogóle opłacalny? Redukcja kosztów lub optymalizacja to słowa, które nieustannie przewijają się w rozmowach… Mamy nadzieję, że mimo że perspektywy nie są zbyt optymistyczne, uda się branży przetrwać i pokonać większość problemów. Tego sobie i Państwu życzymy w nowym roku 2024.

Przejdźmy do zawartości „PG”. W tym numerze szczególnie polecamy artykuł „Nowe przepisy” Adriany Lotolc, adwokat specjalizującej się w obsłudze branży HoReCa. Autorka zebrała najważniejsze regulacje prawne dla przedsiębiorców, zwłaszcza tych z branży gastronomicznej, które weszły w życie 1 stycznia br. To lektura obowiązkowa.

          Warto również zapoznać się z artykułem naukowym Doroty Czerwińskiej „Źródła cukrów prostych w żywności”. Autorka opisała cukry proste i dwucukry, uwzględniając ich właściwości, występowanie w produktach spożywczych oraz wpływ na kaloryczność żywności. Z lektury dowiemy się więcej o zamiennikach cukrów prostych i dwucukrów i dlaczego stewia jest pożyteczną rośliną.

Kolejnym ciekawym artykułem, przy którym należy się zatrzymać, jest artykuł naukowy Ewy Czarnieckej-Skubiny „Polska kuchnia regionalna – kuchnia Pomorza i Kaszub”. Autorka przedstawiła najbardziej charakterystyczne dania kuchni ww. regionów. Z powodu bliskości morza na Pomorzu i Kaszubach w menu przeważają ryby słodkowodne i morskie oraz zupy, kotlety, klopsiki, pasztety, a jednym ze smaczniejszych dań jest szmurowany pomuchel. Nie zdradzamy co się kryje za tą nazwą, tylko polecamy lekturę artykułu na s. 20, który powinien zainteresować nie tylko miłośników lokalnych kulinariów.

Nie zabrakło w tym wydaniu tematów interesujących dla branży hotelarskiej. Arletta Kowalik, specjalista od marketingu w hotelarstwie, tym razem skupiła się na analizie usług dodatkowych, które hotel może ofiarować swoim gościom. Przedsiębiorstwa hotelowe często rywalizują ze sobą, oferując różne atrakcje, usługi i korzyści. Warto mieć „asa w rękawie”, czyli coś, co dodatkowo przyciągnie klienta, poza standardowym noclegiem i śniadaniem. Artykuł znajdziemy na s. 32.

Zachęcamy do prenumeraty naszego pisma, które ukazuje się nieprzerwanie już od 77 lat i upowszechnia fachową wiedzę na tematy gastronomiczne. „PG” zawsze jest blisko najciekawszych wydarzeń branży. Zapraszamy na naszą stronię internetową, na której znajdują się wszystkie potrzebne informacje dot. zamówienia prenumeraty.

Za chwilę już marzec – zapraszamy więc serdecznie na Targi EuroGastro i GastroSMAKKi, które nasze czasopismo objęło patronatem medialnym. Mamy nadzieję, że spotkamy się z Państwem w czasie tych ważnych dla branży wydarzeń.

Do zobaczenia i miłej lektury!

Redakcja

Aktualności

Mistrzowie Smaku wracają

Gdzie wybrać się na najlepszy obiad lub kolację? Gdzie zjeść najsmaczniejszą pizzę i burgera? Który kelner, barman i menedżer restauracji najlepiej odpowiada na potrzeby klientów?

Kilka słów o "Przeglądzie Gastronomicznym"

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ks. J. Popiełuszki 19/21 pok. 322
01-595 Warszawa

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron