Nowy numer „PG” 3/2023
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.
4 PRAWO
Adriana Lotolc
8 PRZEDSTAWIAMY
Stanowiska barowe w różnych odsłonach
9 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
Jak utrzymać zmywarkę gastronomiczną w dobrej kondycji?
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Sól na cenzurowanym
15 ARTYKUŁ PROMOCYJNY
19 Z BRANŻY
Bezkosztowe audyty
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Comfort food – żywność na pocieszenie
26 HOTELE
Arletta Kowalik
Lunch box na wynos
29 COCKTAIL BAR
Mead Madness Cup 2023
31 COCKTAIL BAR
Trend „NoLo”
Wina o obniżonej lub zerowej zwartości alkoholu
Drodzy Czytelnicy!
1 marca na Bałkany zawitała już wiosna. U nas stanie się to trochę później, ale już teraz widać wyraźne ożywienie HoReCa. Przed nami wkrótce dwie najważniejsze imprezy, na które czeka cała branża – SMAKKi GASTROTARGI oraz targi EuroGastro. Podczas obu wydarzeń będzie zaprezentowana kompleksowa oferta dla HoReCa; będzie można też zapoznać się z nowościami i trendami. W trakcie targów EuroGastro po raz pierwszy odbędzie się Forum Polskiej Gastronomii. „PG” jest patronem medialnym tego wydarzenia. Informacje dot. obu imprez targowych można znaleźć w tym numerze oraz na naszej stronie. Zapraszamy do rejestracji i do zobaczenia!
Posypały się jak z rękawa zapowiedzi przyszłych ciekawych wydarzeń branżowych. W kwietniu czeka nas kolejna edycja konferencji MADE FOR Restaurant „SOS dla Gastro”, w maju kolacje Grand Dinners oraz uroczyste wręczenie nagród w plebiscycie „Najlepsza Restauracja”. Warto też zapisać w kalendarzu datę 24 października, na kiedy to zaplanowano tegoroczną edycję Kongresu Szefów Kuchni.
Niestety, wiosenne ożywienie branży i liczne imprezy nie świadczą o jej wspaniałej kondycji. Wiedzą o tym wszyscy restauratorzy, którzy na co dzień zmagają się z kosztami prowadzenia własnej działalności, w dobie galopującej inflacji i rosnących cen energii, produktów, usług, kosztów pracy… Analitycy z firmy Dotykačka dokładnie zbadali dane dot. transakcji polskich firm gastronomicznych z ostatniego roku. Statystycznie nie było tak źle, zwłaszcza pod względem wysokości przychodów i liczby transakcji, która nawet wzrosła o 10% w porównaniu do roku 2021. Jednakże było to następstwem dostosowania modelu sprzedaży z dostawą niż wzrostu frekwencji w samych lokalach. Więcej na ten temat można przeczytać na s. 18.
Podsumowując, cały czas trwa walka o przetrwanie, a każdy prowadzący biznes gastronomiczny zastanawia się gdzie szukać oszczędności. Mając to na uwadze, w tym numerze przedstawiamy propozycję obniżenia rachunków od Pyszne.pl („Bezkosztowe audyty” s. 19), z którą na pewno warto się zapoznać. Tradycyjnie też na naszych łamach publikujemy praktyczne wskazówki prawne. Adriana Lotolc, adwokat specjalizujący się w obsłudze branży HoReCa, podpowiada co trzeba sprawdzić, zanim podpiszemy umowę najmu lokalu gastronomicznego, aby nie mieć później kłopotów (artykuł na s. 4-5). Pamiętajmy bowiem, że od właściwie podpisanej umowy może zależeć sukces naszej restauracji.
Nasza Redakcja uważnie śledzi trendy branżowe. W tym numerze gorąco polecamy lekturę artykułu naukowego Ewy Czarnieckiej-Skubiny „Comfort food – żywność na pocieszenie”. To pojęcie zrobiło zawrotną karierę i dlatego postanowiliśmy przedstawić Państwu, co się za nim kryje. Autorka omawia najnowsze badania dot. comfort food. Wnioski płynące z lektury artykułu są inspirujące i mogą pomóc restauratorom w budowaniu karty menu tak, aby bardziej zachęcić gości.
Kolejnym ciekawym trendem, który prezentujemy na łamach „PG”, jest wzrost popularności wina o obniżonej lub zerowej wartości alkoholu. Jak się okazuje, polska branża winiarska już przygotowała odpowiedź na tę potrzebę rynku. Więcej na s. 31 w informacji prasowej „Trend NoLo”.
Wiedza, którą dzielimy się z Państwem na naszych łamach jest bardzo przydatna w prowadzeniu lokalu gastronomicznego. Aby mieć do niej stały dostęp, zachęcamy do zamówienia prenumeraty na ten rok. Najłatwiej można to zrobić przez formularz na naszej stronie.
Następny numer czasopisma, PG 4-5/23, ukaże się dopiero w maju, dlatego już teraz składamy Państwu najlepsze życzenia świąteczne na Wielkanoc. Tradycyjnie życzymy też przyjemnej lektury!
Redakcja