Nowy numer „PG” 6/2022
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.
3 KONKURSY
Madryt zaprasza!
The Best Chef Awards 2022
4 PRAWO
Adriana Lotolc
7 FELIETON
Jarosław Uściński
8 KONKURSY
Bartosz Peter wyróżniony podczas Global Chefs Challenge 2022
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Prosto z grilla!
Charakterystyka i wykorzystanie mięs przeznaczonych do grillowania
17 WYWIADY
Lato dodaje nam energii
Rozmowa z Klaudią Świerczyńską, menadżerką restauracji Morski Zając w Kuźnicy
21 ŻYWIENIE A ZDROWIE
24 HOTELE
Arletta Kowalik
Badanie metodą tajemniczego klienta
26 KORESPONDENCJA Z HOLANDII
A.W.
Frytka na cenzurowanym
Wakacje tuż, tuż!
30 COCKTAIL BAR
Jaka będzie przyszłość wina?
Drodzy Czytelnicy!
Zbliżają się wakacje a wraz z nimi intensywny czas dla branży. Jak wynika z najnowszych badań, Polska gastronomia liczy ponad 76 tys. lokali (stałych i sezonowych) i każdego roku obsługuje kilkadziesiąt milionów gości. Problemy kadrowe dawały się we znaki już od wielu lat, jeszcze przed pandemią, ale to ona spowodowała największe straty obsady. Po zniesieniu większości obostrzeń w marcu br. goście coraz liczniej przybywają do restauracji i chcą zostać obsłużeni. Uszczuplone załogi punktów gastronomicznych będą musiały sprostać temu wyzwaniu. Rekrutację widać wszędzie, ogłoszenia o pracę przypięte są nawet na drzwiach lokali. Co teraz oferują pracodawcy, jakie stanowiska i warunki? Czy pandemia zmieniła podejście do pracownika w tej branży? Po odpowiedź na te pytania zapraszamy do lektury podsumowania raportu Grupy Progress „Praca w HoReCa” na s. 18-19
Co słychać w wielkim świecie gastronomii? Znamy już datę i miejsce szóstej edycji The Best Chef Awards, projektu mającego na celu wyróżnienie najbardziej utalentowanych szefów kuchni na świecie. Tym razem to w stolicy Hiszpanii w dniach 18-20 września zostanie ogłoszona lista TOP 100 najlepszych (s. 3 „Madryt zaprasza!”). Dobre wieści płyną również z innych stron. Na początku czerwca w Abu Dhabi odbył się finał prestiżowego konkursu Global Chefs Challenge, w którym rywalizowali najwięksi szefowie kuchni i w którym startowała też nasza drużyna. To bardzo trudne zmagania, bowiem przekroczenie czasu nawet o 10 minut powoduje dyskwalifikację. Finalnie, w ogólnej klasyfikacji drużynowej Bartosz Peter z Instytutu Kulinarnego Transgourmet razem z Sebastanem Plaskotą zajęli 4 miejsce oraz zdobyli wyróżnienie za najlepsze danie rybne z halibuta. Nie było łatwo, bo w szranki stanęło 40 drużyn z całego świata, które przez 4 dni rywalizowały w 3 kategoriach. Gratulujemy!
Wróćmy na nasze rodzime podwórko. Felieton Jarosława Uścińskiego pt. „O gastronomii i życiu…” opisuje obecną sytuację w polskiej gastronomii i podpowiada restauratorom jak sobie radzić w dobie szalejącej inflacji, podwyżek cen surowców i mediów. Autor przedstawia również plany OSSKiC na najbliższe miesiące. To dobra ściągawka z tego, co ciekawego wydarzy się w branży. Z kolei tematem wychodzenia z kryzysu gastronomii klasy premium zajął się Bohdan Juchniewicz, w felietonie pt. „Strefa” na Próżnej tętni życiem”. Autor zdradza kilka ciekawych strategii i chwytów marketingowych. Polecamy.
Oprócz wydarzeń ze świata branży, nie zabraknie w tym numerze dawki wiedzy. Sezon grillowy mamy w pełni, warto więc zapoznać się z artykułem Doroty Czerwińskiej pt. „Prosto z grilla!”, w którym Autorka przedstawia wskazówki jak powinno się fachowo przyrządzać różne rodzaje mięsa na ruszcie. Dowiemy się jak ważny jest czas i wstępna obróbka mięsa przeznaczonego do grillowania.
Z kolei Adriana Lotolc, adwokat specjalizująca się w obsłudze branży HoReCa, przestudiowała dokładnie „Zmiany w Nowym Ładzie”, które zaczną obowiązywać od lipca 2022. Artykuł o wspomnianym tytule to obowiązkowa lektura dla każdego przedsiębiorcy, nie tylko z branży HoReCa!
W tym numerze nasza stała korespondentka z Holandii, Anna Wytrykus, przyjrzała się obecnej sytuacji gastronomii w kraju wiatraków, a także prozdrowotnym trendom panującym w społeczeństwie Jansenów. Jak się okazuje, inflacja i brak rąk do pracy to nie tylko problem polskiej branży HoReCa. Po więcej szczegółów odsyłamy do ciekawego artykułu pt. „Frytka na cenzurowanym”.
Przyjemnej lektury!
Redakcja