Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Festiwal Ryb z Roztocza

W dniach 20-21 czerwca w Rudzie Różanieckiej odbędzie się Festiwal Ryb z Roztocza. Organizatorzy wydarzenia zaplanowali wiele atrakcji związanych z lokalnymi smakami. Jedną z nich jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski konkurs dla profesjonalnych kucharzy, „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”.

Roztocze słynie nie tylko z urokliwych, pagórkowatych krajobrazów i cennych przyrodniczo terenów, ale również z ciekawych, unikalnych smaków. To tutaj przebiega m.in. Lubelsko-Podkarpacki Szlak Karpia, który powstał z myślą o promocji ryb słodkowodnych i dziedzictwa rybackiego, które są bogactwem tego regionu.

Celem głównym konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze” jest budowanie świadomości uczestników wydarzenia, promocja sektora rybackiego oraz wsparcie miejscowych gospodarstw rybackich – producentów dostarczających produkty na konkurs. Konkurs przyczynia się do promocji Roztocza, wykorzystując potencjał dziedzictwa kulinarnego regionu; pomaga również kultywować kulinarne tradycje wśród społeczności lokalnej i odkrywać smaki dawnej Galicji. Zgłoszenia można wysyłać do 16 czerwca.

W jury konkursu zasiądą kulinarni mistrzowie, m.in. Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), Mirosław Reszczyk – Skarbnik OSSKiC, Piotr Szczypior Szczygielski – członek Zarządu OSSKiC i sekretarz projektu, Kurt Scheller – honorowy Prezes OSSKiC, a także reprezentujący Podkarpacie: Kamil Tłuczek – utalentowany kucharz, dwukrotny zwycięzca „Smaków Galicji”, Marcin Purgacz – Ambasador Podkarpackich Smaków i Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, Maciej Grubman – Szef Kuchni w Irish Pub & Steakhouse.

W programie dwudniowego Festiwalu ryb z Roztocza znajduje się również wiele innych ciekawych wydarzeń, m.in. warsztaty kulinarne, konferencja „Spotkaj się z rybakiem na Roztoczu”, a także wielkie gotowanie zupy rybnej. Nie zabraknie lokalnych wystawców, oferujących tradycyjne produkty oraz stoisk promujących gospodarstwa rybackie.

Festiwal odbędzie się w malowniczo położonym ośrodku wypoczynkowo-szkoleniowym Dębowy Dwór w Rudzie Różanieckiej.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Regulamin i karta zgłoszeń do konkursu są dostępne na stronie OSSKiC:

http://www.osskic.org.pl/aktual/akt_2022_06_07.html

Aktualności

Konferencja MADE FOR Restaurant, New Rules

23 kwietnia 2024 Miejsce: Novotel Centrum Warszawa Tego dnia w gronie ponad 600 liderów  czołowych restauratorów i ich pracowników – skonstruujemy prototyp innowacyjnej restauracji 2024;

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron