Czasopismo specjalistyczne od 1946 r. wspierające polską gastronomię

Festiwal Ryb z Roztocza

W dniach 20-21 czerwca w Rudzie Różanieckiej odbędzie się Festiwal Ryb z Roztocza. Organizatorzy wydarzenia zaplanowali wiele atrakcji związanych z lokalnymi smakami. Jedną z nich jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski konkurs dla profesjonalnych kucharzy, „Smaki Galicji w Dębowym Dworze”.

Roztocze słynie nie tylko z urokliwych, pagórkowatych krajobrazów i cennych przyrodniczo terenów, ale również z ciekawych, unikalnych smaków. To tutaj przebiega m.in. Lubelsko-Podkarpacki Szlak Karpia, który powstał z myślą o promocji ryb słodkowodnych i dziedzictwa rybackiego, które są bogactwem tego regionu.

Celem głównym konkursu „Smaki Galicji w Dębowym Dworze” jest budowanie świadomości uczestników wydarzenia, promocja sektora rybackiego oraz wsparcie miejscowych gospodarstw rybackich – producentów dostarczających produkty na konkurs. Konkurs przyczynia się do promocji Roztocza, wykorzystując potencjał dziedzictwa kulinarnego regionu; pomaga również kultywować kulinarne tradycje wśród społeczności lokalnej i odkrywać smaki dawnej Galicji. Zgłoszenia można wysyłać do 16 czerwca.

W jury konkursu zasiądą kulinarni mistrzowie, m.in. Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC), Mirosław Reszczyk – Skarbnik OSSKiC, Piotr Szczypior Szczygielski – członek Zarządu OSSKiC i sekretarz projektu, Kurt Scheller – honorowy Prezes OSSKiC, a także reprezentujący Podkarpacie: Kamil Tłuczek – utalentowany kucharz, dwukrotny zwycięzca „Smaków Galicji”, Marcin Purgacz – Ambasador Podkarpackich Smaków i Dyrektor Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie, Maciej Grubman – Szef Kuchni w Irish Pub & Steakhouse.

W programie dwudniowego Festiwalu ryb z Roztocza znajduje się również wiele innych ciekawych wydarzeń, m.in. warsztaty kulinarne, konferencja „Spotkaj się z rybakiem na Roztoczu”, a także wielkie gotowanie zupy rybnej. Nie zabraknie lokalnych wystawców, oferujących tradycyjne produkty oraz stoisk promujących gospodarstwa rybackie.

Festiwal odbędzie się w malowniczo położonym ośrodku wypoczynkowo-szkoleniowym Dębowy Dwór w Rudzie Różanieckiej.

„Przegląd Gastronomiczny” jest patronem medialnym wydarzenia.

Regulamin i karta zgłoszeń do konkursu są dostępne na stronie OSSKiC:

http://www.osskic.org.pl/aktual/akt_2022_06_07.html

Aktualności

Międzynarodowy Dzień Pizzy

Od słonecznych wybrzeży Włoch po zaułki japońskich dzielnic, pizza podbija serca smakoszy na całym świecie. To klasyczne danie, które zdobyło międzynarodową sławę, stając się symbolem

Kilka słów o Przeglądzie Gastronomicznym

Czasopismo naukowe docierające poprzez prenumeratę do sprofilowanego odbiorcy z branży gastronomicznej.

Wśród naszych autorów są znawcy skutecznych technik zarządzania i marketingu w gastronomii i hotelarstwie, a także najlepsi w kraju specjaliści z zakresu żywienia oraz technologii gastronomicznych.

Autor za publikację artykułu w "PG" otrzymuje 5 pkt. zgodnie z rozporządzeniem MNiSW z dnia 22.02.2019 r. w sprawie ewaluacji jakości działalności naukowej.

Publikowane artykuły zawierają nie tylko cenne wskazówki dla osób zawodowo związanych z gastronomicznym biznesem, ale służą też nauczycielom i uczniom szkół gastronomiczno-hotelarskich.

ul. Ratuszowa 11 pok.  740
03-450 Warszawa
Tel.: (22) 849 09 78
pg@przeglad-gastronomiczny.pl

Przegląd Gastronomiczny © 2021. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Projekt i wykonanie Fabryka Dobrych Stron