Nowy numer „PG” 7-8/2022
Dostęp on-line do wybranych artykułów możliwy jest na stronie portalu naszego Wydawcy.
3 KONKURSY
4 PRAWO
Adriana Lotolc
9 WYWIADY
Zycie jest kwestią smaku
Rozmowa z Piotrem Knasieckim, właścicielem marki Estella
10 NAUKA
Dorota Czerwińska
Dwa espresso proszę!
Charakterystyka różnych rodzajów kawy
15 ART. PROMOCYJNY
Od warsztatu w garażu do światowego lidera
16 PATRONATY
Marlena Wiciejowska
Podsumowanie Festiwalu Ryb z Roztocza
20 NAUKA
Ewa Czarniecka-Skubina
Kuchnie naszych sąsiadów – kuchnia czeska
27 RESTAURACJE
Smak Karkonoszy
Oficjalne otwarcie restauracji Tygiel w Szklarskiej Porębie
32 Hotele
Arletta Kowalik
34 KORESPONDENCJA Z CHORWACJI
A.W.
Ser, wino i koronki
Wakacje w Chorwacji
39 COCKTAIL BAR
winny maniak
Białe wina z północy Włoch
Budbreak ’2022 u Mielżyńskiego
Drodzy Czytelnicy!
Trwają wakacje i każdy zastanawia się co przyniosą one rodzimej branży HoReCa. Czy Polacy rzeczywiście postawią na pobyt w kraju, czy spragnieni dalekich wojaży udadzą się zagranicę i tam będą korzystać z lokalnej oferty hotelarskiej i gastronomicznej…
W numerze wakacyjnym „PG” jak na dłoni widać efekty odmrożenia branży. Wreszcie mogły odbyć się, przekładane nieraz nawet 2 lata, wydarzenia kulinarne. Obecnie trwa zacięta rywalizacja w ramach konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski (KPP), którego jubileuszowa, 20. edycja odbędzie się w dniach 26-27 września na targach POLAGRA. Z powodu pandemii organizacja tego wydarzenia bardzo rozciągnęła się w czasie. Dlatego przypominamy ideę KPP i listę finalistów w artykule „Finał KPP coraz bliżej!” na s.3.
W tym numerze warto zaznajomić się również z podsumowaniem konferencji MADE FOR Restaurant, która odbyła się 21 czerwca w Sopocie. Tym razem wydarzenie to dedykowane było Restauratorom Nowej Generacji. Dowiedzieliśmy się w jaki sposób radzą sobie z pandemią, wzrostem kosztów surowców i mediów, brakiem pracowników i innymi problemami dotykającymi branżę (relacja na s. 7).
Wakacje to czas podróży, więc i my podróżujemy na łamach „PG”. Tym razem udajemy się do Czech w ramach cyklu artykułów Ewy Czarnieckiej-Skubiny „Kuchnie naszych sąsiadów.” Lektura tego smakowitego artykułu z pustym żołądkiem to zły pomysł, ponieważ: Kuchnia czeska to prawdziwe bogactwo smaków, szczególnie dla wielbicieli tradycyjnych dań przyrządzanych według starych receptur.
Informacje zawarte w tym artykule mogą nam się przydać podczas podróży do Czech. Na pewno warto byłoby również przyswoić podstawowe słownictwo związane z kulinariami, jak np. nazwy dań, ponieważ podobieństwo języka czeskiego do polskiego bywa bardzo zwodnicze. Na stołach naszych południowych sąsiadów spotkamy nie tylko knedliki, ale również i inne ciekawe potrawy. Aby dowiedzieć się więcej na temat czeskiego menu, zapraszamy do zapoznania się z w/w artykułem.
W tym numerze „PG” warto zwrócić uwagę również na artykuł Doroty Czerwińskiej „Dwa espresso proszę!” przybliżający różnorodny świat kawy i napojów, które powstają na bazie odpowiednio przygotowanych ziaren kawowca. Autorka udziela również kilku rad dotyczących sposobu przyrządzania kawy oraz przedstawia walory prozdrowotne tego napoju. Jak się okazuje, spożywany w umiarkowanej ilości nie zaszkodzi, a nawet pomaga w zmniejszeniu częstotliwości zachorowań na choroby układu krążenia, otyłość i cukrzycę typu 2. Zapraszamy do lektury tych ciekawych informacji, oczywiście przy filiżance małej czarnej…
W ostatnim czasie powróciły przekładane z powodu pandemii imprezy w hotelach. Tematowi temu przyjrzała się Arletta Kowalik, specjalista od zarządzania i marketingu w hotelarstwie. W artykule „Eventy – plusy i minusy” przedstawia wszystkie „za” i „przeciw” organizacji dużych imprez w hotelach. Eventy są źródłem dodatkowego dochodu, ale mogą przyczynić się również do powstania problemów. Gorąco polecamy ten artykuł, który może okazać się dobrą wskazówką dla hotelarzy.
Tradycyjnie już, w numerze nie mogło zabraknąć artykułu prawnego. Adriana Lotolc, adwokat specjalizująca się w obsłudze branży HoReCa, tym razem przeanalizowała propozycje zmian w Kodeksie pracy („Zmiany w prawie pracy”). Przepisy te mają wejść w życie już 1 sierpnia br., więc warto się z nimi jak najszybciej zapoznać, aby nie być zaskoczonym.
Życzymy udanych wakacji i miłej lektury!
Redakcja